Niciun focar de pesta rumegătoarelor mici la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Niciun focar de pesta rumegătoarelor mici la Brăila

* potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) București, vineri, 20 septembrie, în România mai erau active 27 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) * într-o singură săptămână, reprezentanții ANSVSA au stins 10 focare de PRM, nouă în județul vecin Tulcea și unul în județul Constanța

 

 

 

Potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) București, în ziua de vineri, 20 septembrie, în România mai erau active 27 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM). Niciunul dintre acestea nu figura în județul Brăila, asta deși au fost multe cazuri identificate în județele învecinate Tulcea, Constanța sau Ialomița.

În acestă săptămână, au fost stinse 10 focare, dintre care nouă focare de PRM în județul Tulcea și un focar de PRM în județul Constanța. Menționăm că măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei”, precizează reprezentanții ANSVSA.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reacționat rapid la apariția și evoluția focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în județele Tulcea, Constanța, Ialomița și Timiș, iar rezultatele se reflectă în scăderea numărului de focare. Serviciile veterinare din întreaga țară depun eforturi susținute pentru a limita răspândirea virusului, aplicând măsuri corecte, în conformitate cu legislația europeană aplicată în toate statele membre.

Atragem atenția asupra activităților ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarele inițiale și care pun în pericol eforturile de export. Instituția este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii și exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii și a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic”, precizează ANSVA.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.

Pesta rumegătoarelor mici (PRM) este o boală infectocontagioasă a oilor și caprelor, cu caracter endemico-epidemic, cu evoluție supraacută și acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive și respiratorii, iar morfopatologic, prin necroze, eroziuni și ulcere la nivelul mucoasei digestive și al căilor respiratorii. Boala este produsă de un virus din familia Paramyxovi ridae, genul Morbilivirus, înrudit cu virusul pestei bovine.

Din cauza pagubelor economice însemnate pe care le produce, pesta rumegătoarelor mici este o amenințare la adresa sănătații globale, prin apariția unor focare de infecție în diferite stări ale bolii. PRM afectează caprinele și ovinele, caracterizându-se prin: febră, eroziuni ale mucoasei bucale, jetaj, tuse, diaree profundă, iar lezional prin stomatită ulcerativă și necrotică, dar și prin pneumonie si enterită. Pentru prima dată, această boală a fost descrisă în Africa (Coasta de Fildeș) fiind considerată inițial ca o entitate morbidă, diferită de infecția virusului pestei bovine.

În ultimele decenii, boala s-a răspândit în mai multe țări din Africa și Asia, precum și în unele țări din Europa (Grecia și Turcia), iar recent în unele ferme din România.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro