Nicio măsură concretă împotriva gripei, în spitalele brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nicio măsură concretă împotriva gripei, în spitalele brăilene

* judeţul are antivirale pentru o intervenţie iniţială şi echipamente de protecţie pentru trei săptămâni * secţia de Boli Infecţioase este lăsată la voia preşedintelui CJ

Instituirea carantinei în toate spitalele din ţară, anunţată de Ministerul Sănătăţii (MS) ca măsură majoră în împiedicarea răspândirii virusului gripei porcine A/H1N1 s-a dovedit a fi doar o măsură declarativă, cel puţin în cazul judeţului Brăila. Deşi starea de carantină impunea limitarea drastică a numărului de vizitatori, la Spitalul Judeţean Brăila, ieri, se putea intra fără ca cineva să facă vreun triaj. Un "du-te vino" de rude ale pacienţilor internaţi, cărând pachete cu alimente, medicamente sau buchete de flori, putea fi întâlnit pe holurile spitalului, înainte de ora 13.00, când am verificat respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului. Situaţia de la faţa locului era în contradicţie cu declaraţia făcută de către directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, dr. Lavinia Craioveanu, care ne asigurase că se respectă adresa Ministerului Sănătăţii privind limitarea accesului vizitatorilor în spitale, "doar pentru acei bolnavi care necesită însoţitor şi numai cu echipament de protecţie". Realitatea este că nici măcar personalul sanitar nu purta măştile de protecţie, cu atât mai puţin vizitatorii, pe care nimeni nu-i întreba "de sănătate". Măsurile impuse de Ministerul Sănătăţii au fost reiterate şi într-un comunicat remis presei ieri dimineaţă de instituţia Prefectului: "Având în vedere creşterea pe plan naţional a numărului de îmbolnăviri prin gripa A/H1N1, precum şi a numărului de cazuri de IACRS şi pneumonii, ca urmare a deciziilor luate în cadrul şedintei Comitetului Central de coordonare pentru gripă, începând cu data de 02.11.2009, unităţile sanitare cu paturi vor limita accesul vizitatorilor în aceste unităţi". După videoconferinţa care a avut loc la ora 14.00, autorităţile brăilene au ajuns la concluzia că nu este încă stare de urgenţă, astfel încât în spitale nu a fost instituită carantina, urmând doar să se facă un program strict de vizite. "La Brăila nu este carantină în spitale. Este o separare de fluxuri şi un acces limitat. Acum, în spitale, datorită situaţiei financiare care probabil există, fluctuaţia de aparţinători este destul de mare şi se va limita, adică se va pune program, se va reveni la o funcţionare normală într-un spital, cu program strict de vizită, dar nu este carantină. În momentul în care se declanşează carantină, accesul din exterior este complet oprit", a declarat prefectul Dumitru Popa. Acesta a mai adăugat că la nivelul judeţului Brăila nu este cazul ca instituţiile publice să achiziţioneze măşti de protecţie, aşa cum au decis autorităţile gălăţene, judeţ care are o situaţie specială, datorită traficului de la frontieră. "Deocamdată, la ceea ce se întâmplă, nu putem spune că avem o situaţie de urgenţă", a concluzionat Dumitru Popa.

Stoc de antivirale şi echipamente de protecţie, pentru trei săptămâni

Vestea că virusul gripei noi se răspândeşte cu rapiditate a produs panică şi printre brăileni, care au luat cu asalt Spitalul Judeţean. Speriaţi că simptomele pe care le prezintă ar putea fi provocate chiar de gripa porcină, numeroşi brăileni s-au adresat medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), pentru a fi consultaţi. Aici, conform recomandărilor ministerului, au fost asigurate circuite funcţionale separate pentru pacienţii care se prezintă cu simptomatologie respiratorie sugestivă pentru gripă, astfel încât să se limiteze gradul de răspândire al bolii în cadrul unităţii. Dr. Marian Baciu, purtătorul de cuvânt al UPU, ne-a precizat că au fost amenajate două spaţii speciale, unul pentru izolarea pacienţilor înainte de a primi consultaţia medicală, iar cel de-al doilea pentru izolarea eventualelor cazuri suspecte de gripă, până la transferul în secţia de Boli Infecţioase. De asemenea, personalul medical a fost echipat cu măşti speciale de protecţie, cu filtru care poate fi schimbat, care asigură etanşarea perfectă a căilor respiratorii, precum şi substanţe pentru dezinfectare şi toţi pacienţii au primit măşti de protecţie. "Au venit astăzi (n.r. marţi, 3 noiembri) pacienţi care tuşeau sau aveau alte simptome respiratorii, dar nu am avut niciun caz care să ridice suspiciune de gripă porcină", ne-a declarat dr. Marian Baciu.

Potrivit precizărilor făcute de către prefectul judeţului, tot personalul medical va fi dotat cu măşti de protecţie, în plus personalul de la UPU va primi şi mănuşi, iar cantitatea de antivirale necesară a fost asigurată. "Cantităţile de tamiflu sunt asigurate, ele sunt la noi în judeţ şi se vor mai suplimenta cantităţile. Antiviralele sunt ţinute într-un stoc tampon la Bucureşti, pentru că nu se ştie la un moment dat unde trebuie o cantitate mai mare sau mai mică. Pentru intervenţia iniţială, avem tot ceea ce ne trebuie aici, iar pentru cel puţin trei săptămâni avem materiale de protecţie: măşti, mănuşi şi, în unele cazuri, halate pentru personalul sanitar", a spus Popa.

Secţia de Boli Infecţioase, la voia preşedintelui CJ

Demersurile făcute de conducerea DSP Brăila către Prefectură şi Consiliul Judeţean, de urgentare a mutării secţiei Boli Infecţioase, din sediul impropriu şi fără autorizaţie de pe strada Zambilelor, în noul sediu construit în curtea Spitalului Judeţean, au rămas, deocamdată, fără finalitate. Cum proiectul de realizare a dotării acestei secţii aparţine Consiliului Judeţean, se aşteaptă în aceste zile ca preşedintele instituţiei, Gheorghe Bunea Stancu, să facă ce nu a făcut în luni de zile, anume achiziţionarea mobilerului necesar. Prefectul judeţului a declarat că, în urma discuţiei cu Stancu, a primit din partea acestuia promisiunea că va rezolva problema "în cel mai scurt timp", însă nu a putut preciza valoarea proiectului şi dacă este necesară organizarea unei licitaţii pentru achiziţionarea mobilierului. "Am vorbit cu dl. preşedinte, totul este aranjat, avem promisiunea dumnealui că în cel mai scurt timp va achiziţiona paturile, noptierele, elemente de mobilier necesare pentru a se putea muta secţia de Boli Infecţioase. Din punct de vedere al aparaturii necesare, nu este nicio problemă. Secţia poate deveni funcţională din momentul achiziţionării şi montării mobilierului, în maxim 24 de ore. Nu ştiu valoarea. Proiectul a fost sarcina CJ, ei s-au angajat la momentul respectiv că vor face achiziţia de mobilier. Valoarea s-ar putea încadra la achiziţii directe, că totuşi sunt nişte paturi de spital cu saltele, nu cred că este o valoare prea mare", a declarat Dumitru Popa.

Farmaciile s-au aprovizionat cu măşti şi vaccin împotriva gripei sezoniere

Brăilenii sunt interesaţi, în aceste zile, de achiziţionarea de vaccin împotriva gripei sezoniere, dar şi de măşti de protecţie. Cum aceste produse au fost deja epuizate în unele farmacii, acestea şi-au refăcut stocurile pentru a răspunde cerinţelor clienţilor. "Am avut măşti de protecţie, la preţul de 1,5 lei, astăzi am mai primit, nu ştiu deocamdată dacă sunt cu un preţ mai mare. Avem şi vaccin antigripal, cu două tulpini, la preţul de 33 lei", ne-a spus o farmacistă. Produse similare se găsesc la mare parte din farmaciile din Brăila, la preţuri variind între 30 şi 36 lei vaccinul împotriva gripei de sezon şi între 0,5 şi 1,5 lei masca de protecţie. Cum nu toate farmaciile dispun însă de astfel de produse, brăilenii care vor să le achiziţioneze trebuie să încerce în mai multe locuri până găsesc ceea ce doresc.

9 cazuri confirmate şi o suspiciune, la Brăila

Până în prezent, la Brăila s-au înregistrat 9 cazuri de gripă nouă, confirmate şi trimise la Institutul de Boli Infecţioase "Profesor Dr. Matei Balş" pentru tratament cu antivirale, iar recent a apărut o suspiciune, ne-a precizat prefectul judeţului. Săptămâna trecută, virusul A/H1N1 a ajuns din nou la Brăila, două persoane care s-au întors din Spania prezentând simptomele specifice gripei porcine. Potrivit precizărilor directorului interimar al DSP Brăila, dr. Lavinia Craioveanu, s-au recoltat probe şi la contacţii celor două persoane, însă rezultatele au fost negative. Ultimul caz înregistrat la Brăila este al unei femei care a venit din Austria, care prezintă simptomele bolii, fiind înregistrată ca suspiciune. Bolnava a fost izolată la domiciliu, existând o declaraţie pe proprie răspundere că refuză internarea în spital.

 

04GRIPA1 În şcoli, toţi copiii suspecţi de gripă sunt văzuţi de medic Triaj epidemiologic zilnic în şcoli
* până acum, în şcoli nu a apărut niciun caz grav de gripă nouă

 

Şcolile brăilene încearcă să se ferească pe cât posibil de virusul A/H1N1, instituind preventiv măsuri de protecţie. Conform dispoziţiilor venite de la minister, în fiecare unitate de învăţământ s-a constituit o Comisie de gripă care monitorizează în fiecare zi activitatea şcolară, numărul de prezenţi, iar pentru absenţi se solicită motivul pentru a se constata dacă are legătură sau nu cu gripa nouă, a explicat Victor Buzea, directorul Şcolii "Ion Creangă". Medicul specialist în medicină de familie al acestei instituţii şcolare, Carmen Carp, a mai explicat că în fiecare zi trece prin toate clasele administratorul şcolii şi acolo unde găseşte cazuri de copii susceptibili a fi bolnavi îi trimite la cabinetul medical. "Eu îi consult, dacă sunt probleme le pot recomanda internarea. Până acum însă am avut doar câteva cazuri de viroze respiratorii, lucru firesc în colectivităţile de copii. Nu am avut niciun caz grav", a spus medicul Carmen Carp.
Comisia de monitorizare a gripei noi de la nivelul Inspectoratului Şcolar a stabilit încă de duminică unele măsuri de prevenire a răspândirii bolii. Se controlează zilnic elevii şi se izolează cazurile descoperite, se aplică tuturor copiilor măsurile de igienă recomandate, aceştia fiind urmăriţi de medici, asistenţi şi cadre didactice şi se transmite zilnic către Inspectorat situaţia absenţelor. "Am luat legătura şi cu primarul Simionescu şi în următoarele două zile vom lua şi alte măsuri profilactice pentru evitarea unei pandemii la Brăila. Dacă descoperim trei sau patru bolnavi într-o clasă, va fi dezinfectată toată şcoala, ca să prevenim răspândirea virusului", a spus şi inspectorul general Viorel Botea.

Inspectorul general Viorel Botea - în focarul de gripă nouă de la Sinaia
* şeful IŞJ susţine că pe parcursul celor câteva zile a încercat să stea cât mai departe de viruşi, dar de luni a fost în Inspectorat

Întrunirea inspectorilor generali şi a inspectorilor de diferite specialităţi care a avut loc la Sinaia, la sfârşitul săptămânii trecute, ar putea să aducă la Brăila virusul gripei noi. Dintre cei patru brăileni, inspectorul general Viorel Botea, inspectorul general adjunct Romeo Mocanu, inspectorul Paul Pruş şi profesoara Steluţa Dan, care au participat la întruniri, numai inspectorul general Viorel Botea a stat chiar în hotelul Sinaia, unde au fost descoperite cele 40 de cazuri de gripă nouă la studenţi, care sunt în prezent internaţi la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş". Imediat după descoperirea celor 40 de cazuri, toate persoanele din hotelul Sinaia au fost trimise acasă, iar locaţia a fost închisă pentru dezinfectare pentru 48 de ore.

Inspectorul general Viorel Botea a precizat că nu i-a spus nimeni să stea numai în casă, dar că în aceste zile nu iese din birou, nu merge prin şcoli, încearcă să intre în contact cu cât mai puţină lume, pentru că să stea numai acasă nu se poate, deşi ar vrea. "E adevărat, am stat în hotelul Sinaia, dar când am văzut că era foarte multă lume care strănuta pe acolo m-am protejat atât cât am putut. Mă spălam pe mâini, pe faţă şi nu mergeam cu liftul, deşi camera mea era la etajul opt", a declarat inspectorul general Viorel Botea. Inspectorul general Botea a mai spus că de când e posibil să fi intrat în contact cu virusul au trecut deja şase zile şi nu a avut până acum niciun simptom.

Spre deosebire de Brăila, la Cluj au intrat în carantină patru persoane din conducerea Inspectoratului, după ce au participat la aceeaşi întrunire. Izolarea lor la domiciliu va dura întreaga săptămână, deşi nici acele persoane nu prezintă semne de îmbolnăvire.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro