Ultimul bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) anunţa marţi 12.954 de cazuri confirmate de gripă A(H1N1) în 46 de ţări. Dintre acestea, 92 de cazuri s-au soldat cu decesul celor infectaţi.
Suspiciunile - trimise la Boli Infecţioase
Gripa porcină este o boală respiratorie a porcilor, cauzată de un virus gripal de tip A. Potrivit specialiştilor, epidemiile sunt sporadice, iar infecţia umană cauzată de virusul gripei porcine este ocazională. De precizat este faptul că nu există vaccin împotriva virusului gripei porcine la om. De asemenea, nu se cunoaşte dacă vaccinul împotriva gripei umane sezoniere asigură protecţie. Simptomele infecţiei cu gripa porcină la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere şi includ febră, oboseală, inapetenţă, tuse, durere în gât. Unele persoane infectate cu gripa porcină au prezentat stări de vomă şi diaree. Boala se transmite de la animalul bolnav, prin contact direct şi, în urma mutaţiilor virusului, de la om la om. Gripa porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc prelucrată corect termic. Virusul este omorât de temperaturi ridicate (aproximativ 70 grade Celsius, ceea ce corespunde temperaturii de pregătire a cărnii). Potrivit specialiştilor, simptomele îmbolnăvirii de noua gripă apar la aproximativ şapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. DSP Brăila recomandă ca orice persoană care a călătorit în zonele afectate sau a venit în contact cu persoane care au călătorit în aceste zone şi care prezintă febră, tuse sau alte semne respiratorii să se prezinte de urgenţă la medic, evitând aglomeraţia. Cazurile suspecte se vor interna în secţia de boli infecţioase sau direct la Institutul M. Balş din Bucureşti. "Dacă o persoană vine din străinătate şi a venit în contact cu persoane bolnave, trebuie să se prezinte la medic, cel mai bine direct la Secţia de Boli Infecţioase, deoarece la medicul de familie ar risca să îmbolnăvească şi alţi pacienţi", a subliniat dr. Râşnoveanu. O altă recomandare este aceea de a se evita pe cât posibil călătoriile în zonele afectate. Situaţiile deosebite legate de aceste aspecte pot fi aduse la cunoştinţa personalului din DSP la telefon: 0339/401172, 0339/401173.
Măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă porcină
Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea Ministerul Sănătăţii recomandă respectarea următoarelor măsuri:
nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului; batistele personale nu se împrumută; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun; se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile; se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochi congestionaţi etc.). Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.