Nicăpetre, o prezenţă permanentă în spaţiul cultural brăilean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nicăpetre, o prezenţă permanentă în spaţiul cultural brăilean

Nicăpetre ar fi împlinit pe 27 ianuarie 74 de ani, iar cu această ocazie, Muzeul Brăilei a lansat volumul lui Virgil Untilă, "Nicăpetre - Dezvelirea lemnelor". Momentul, moderat de directorul muzeului, prof. univ. dr. Ionel Cândea, a debutat cu alocuţiunea şefului secţiei de artă a muzeului, dr. Maria Stoica, care şi-a exprimat credinţa că maestrul nu a murit, că este o prezenţă permanentă în spaţiul cultural brăilean şi că de fapt nu va fi comemorat niciodată. Apoi a prezentat ultimul proiect al artistului Nicăpetre, transformarea Pieţei Poligon într-un spaţiu cultural, în care să fie amplasate busturile a patru mari filozofi români născuţi la Brăila: Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu şi Petre Andrei. Primele trei fiind deja realizate în lemn, iar ultimul fiind creat doar în ipsos. "Aceasta a fost dorinţa maestrului, să turnăm aceste busturi în bronz şi să le expunem în Piaţa Poligon şi cred că suntem datori să facem acest lucru. Despre acest moment, am discutat şi cu maestrul Nicăpetre şi spunea că nu-şi doreşte să ne întâlnim ca să fim trişti. «O să vă adunaţi şi o să bociţi şi eu nu vreau asta!», mi-a spus atunci. Şi ca să-i respectăm dorinţa, ne vom aduce aminte de clipele frumoase pe care ni le-a dăruit", a spus Maria Stoica.

Autorul volumului "Nicăpetre - Dezvelirea lemnelor", Virgil Untilă, publicist român plecat în Canada în 1993, a vorbit despre întâlnirile sale cu maestrul şi despre arta lui Nicăpetre, structurată, în viziunea sa, în două mari părţi, desenul şi sculptura. "Eu am apreciat mai mult sculptura în lemn, chiar dacă are o viaţă mai scurtă decât cea în piatră, m-am ocupat mai mult de ea. Opera lui s-a dezvoltat esenţializat la început şi apoi urcând dintr-o formă în alta. Nu are salturi năucitoare, dar năucitor este produsul său final. Consider că arta lui Nicăpetre este şi vehicul, şi ţintă, că Nicăpetre face parte din pleiada marilor oameni de cultură şi artă născuţi la Brăila", a spus Virgil Untilă. Autorul a mai precizat că în Canada a mai realizat o expodramă, pe care ar încântat să o poată aduce şi la Brăila peste un an, un an şi ceva, pentru a vedea şi brăilenii arta lui Nicăpetre aşa cum o vede el. Întâlnirea realizată în onoarea marelui sculptor Nicăpetre s-a încheiat cu vizionarea unui film documentar "Clipa de Artă", pe care dr. Maria Stoica l-a caracterizat ca fiind excepţional. Filmul a fost realizat de Sorin Ceauş, iar muzica a fost compusă şi interpretată de Radu Şeu. Înregistrarea începe cu o mărturisire a artistului, că a desena oricând şi pe orice îi aduce mare bucurie. Apoi maestrul vorbeşte despre influenţa artei greceşti şi egiptene în arta sa şi despre ecourile artei populare româneşti. În final, toţi cei prezenţi au primit în dar câte un volum despre Nicăpetre din partea Centrului Cultural Nicăpetre şi a Muzeului Brăilei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro