Mergi la conţinutul principal

News Alert: Fraudă la transferurile de după repartiţiile la licee. Brăila, locul 3 pe lista neagră! UPDATE

UPDATE 15.05. Corpul de Control al Ministerului face anchete în judeţele vizate.

UPDATE 14.57. Vasile Şălaru, ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei: "Suspiciunile noastre de culpă a inspectorilor generali şi inspectori generali adjuncţi sunt în special in judeţele: Suceava, Prahova, Bihor şi Brăila. Nereguli au fost depistate în 22 de judeţe. Pentru pesoanele vinovate vom sesiza organele de anchetă".

Inspectorul general interimar de la Brăila, Carmen Pârlog, deşi în concediu, ne-a răspuns la telefon şi ne-a recomandat să vorbim cu alţi colegi ai domniei sale: "Eu am fost în concediu, nu ştiu ce s-a întâmplat!".

UPDATE 14.33. 22 de judeţe, Brăila, în top!

Dupa intocmirea raportelor, inspectorii scolari care sunt gasiti vinovati risca destituirea, informeaza Digi24.

Conform sursei citate, ancheta ar putea fi extinsa in mai multe judete precum si la toate transferurile care s-au facut in ultimii 5 ani.

Intr-o interventie telefonica la postul Digi24, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca ministerul s-a autosesizat dupa ce a constatat ca numarul cererilor de transfer in cele 4 judete mentionate -intre care şi Brăila-  a fost foarte mare.


De exemplu, in judetul Suceava au fost depuse 523 de cereri si au fost solutionate favorabil 326.

"Corpul de control se gaseste in momentul de fata la Suceava. Maine vor finaliza cercetarea, luni voi avea pe masa raportul. Insa, e dificil de solutionat speta, din pacate cererile nu au documente justificative", a declarat ministrul Educatiei.

Totodata, acesta a precizat ca metodologia de solutionare a transferurilor elevilor dupa repartizarea computerizata este foarte clara si stricta.

"Media elevului care solicita transferul nu trebuie sa fie mai mica decat media ultimului intrat la profilul respectiv in liceul repartizat", a punctat ministrul. In plus, se tine cont si de situatia fratilor gemeni sau de "eventuale corectari ale unor erori de transcriere".

"Cazurile in care se pot aproba cererile de transfer sunt foarte bine definite", a mai declarat ministrul Educatiei.

Intrebat care sunt posibilele consecinte, Sorin Cimpeanu a declarat ca "in functie de concluzii, se va anula orice transfer facut in afara cadrului legal, iar cei care au aprobat vor suporta consecintele".

In ceea ce ii priveste pe elevi, acestia "raman acolo unde au fost repartizati computerizat".

Intrebat daca va fi sesizat DNA, ministrul Cimpeanu a declarat ca nu doreste sa se autopronunte, dar este una dintre masurile care pot fi adoptate in functie de "gravitatea faptelor".

Ministrul Educatiei a precizat ca asa cum s-au desfacut contracte de munca pentru profesorii care au savarsit abateri la examenul de bacalaureat, la fel se poate intampla si in acest caz.

UPDATE 14.29. În cauză sunt 22 de judeţe, Brăila este pe locul al treilea.

UPDATE 14.23. Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Câmpeanu, este cel care a ieşit cu declaraţii publice în acest caz. Se vorbeşte despre mai multe judeţe, pe locul trei fiind Brăila, în care s-ar fi făcut sute de transferuri ilegale ale copiilor la licee.

"Practica reclamată este aceea prin care copii cu note mici sunt mutaţi la licee bune sub pretextul că ar locui în proximitate sau alte asemenea", ne-a declarat Catalin Canciu, inspector şcolar, candidat la funcţia de inspector general de la Brăila.

Interimarul de la ISJ Brăila, Carmen Pârlog, nu răspunde la telefon.

 

Copii cu note mici au intrat la licee bune, sub diverse pretexte. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro