Mergi la conţinutul principal

Nesimtitii!

Fruntasi la chiul. Asta sint aproximativ jumatate dintre consilierii municipali braileni, care nici macar acum, in perioada premergatoare alegerilor, nu se sinchisesc sa mimeze macar, prin simpla prezenta, ca-si fac datoria de ales local. Culmea este ca nici macar atunci cind stiu ca sint monitorizati, consilierii nu dau doi bani si continua sa-si vada de treburile personale, neavind timp de pierdut cu cele ale comunitatii. Ceea ce deranjeaza insa cel mai mult este ca acestia n-au nici o jena in a incasa bani publici pentru chiulul sistematic de la sedintele de comisii. Asa cum, probabil, nu vor avea nici o jena, peste citeva luni, sa vina si sa ceara votul brailenilor pentru un nou mandat, in care vor sa se dedice plenar intereselor comunitatii.
Fenomenul chiulului la sedintele de comisii nu este nou, insa, pe principiul "corb la corb nu-si scoate ochii", alesii locali se protejeaza intre ei de ani de zile, pastrind tacerea asupra prezentei la comisii. Singura care a inteles ca aceste lucruri nu mai tin de colegialitate, ci de faptul ca se tolereaza ignorarea interesului public si incasarea unor bani publici pentru o munca ce nu a fost prestata, in deplin dispret pentru cetatean, a fost consilierul democrat Mihaela Picu. Ea a semnalat public in mai multe rinduri faptul ca la comisia la care activeaza vine de una singura, de ani buni, iar cum presedintele de comisie si secretarul lipsesc in mod constant, se falsifica procesul verbal cu prezenta si oamenii semneaza ca si cum ar fi fost la intilnire, desi ei nu se prezinta. Evident, pentru aceste semnaturi pe procesul-verbal falsificat s-au incasat milioane de lei, lunar. Primul semnal de alarma al Mihaelei Picu nu a fost suficient pentru ca ai sai colegi de comisie sa se sinchiseasca si a fost nevoie de o noua declaratie publica si de o campanie de presa, pentru ca macar partidele din care proveneau consilierii chiulangii sa se sesizeze si sa mimeze ca iau masuri. Despre dat banii inapoi, nici vorba. Dar cine sa se sesizeze, ca doar era vorba de banul public?!
Dincolo de aspectul financiar si cel de bun simt al problemei, absenta consilierilor de la sedintele de comisii are si alte efecte. Ei nu discuta pe marginea proiectelor de hotarire, uneori habar nu au despre ce este vorba, cind se intra cu documentele respective la vot in CLM, sedintele de plen se prelungesc peste masura, pentru ca trebuie discutate si lamurite acolo probleme care trebuia sa fie rezolvate in comisii si, in final, unii dintre alesii locali ridica mina in necunostinta de cauza - de cele mai multe ori la comanda politica a sefului de partid - riscind sa afecteze interesul comunitatii.

Comisia juridica - activitate ca la carte

O monitorizare facuta in perioada septembrie 2007 - februarie 2008 de catre Asociatia Pro Democratia, ale carei rezultate au fost facute publice ieri a scos in evidenta faptul ca fenomenul chiulului la sedintele de comisii este mult mai grav decit am fi putut banui. Astfel, din cinci comisii de specialitate ale CLM, numai doua isi fac datoria cum se cuvine, respectiv comisia 1, de strategii-finante, condusa de democratul Victor Neagu si comisia nr. 2, cea juridica, ce-l are ca presedinte pe liberalul Vasile Varga. Potrivit monitorilor Pro Democratia, se poate aprecia totusi ca la comisia 2 se lucreaza chiar ca la carte, dat fiind ca la momentul inceperii monitorizarii era singura care avea un raport de activitate si acesta era chiar publicat pe Internet, ca sa poata fi consultat de orice doritor.
Si daca tot am inceput cu evidentierea celor care-si fac datoria constiincios si-si iau in serios rolul de reprezentant al intereselor comunitatii, raportul Pro Democratia a mai mentionat si citeva nume de consilieri care vin la sedintele de comisii: George Chirita (PSD), Petrica Popa (PNL), Sorin Bosneag (PSD), Iuliana Lascu (PSD), Mihaela Picu (PD) si Adrian Traian (PRM), acesta din urma inregistrind, potrivit sursei citate, prezenta cea mai buna.
Lista cu numele chiulangiilor este insa mult mai lunga, iar pe ea se afla, printre altii, asa cum ne-a informat conducerea Pro Democratia, Stefan Caprariu (PNL), Mihai Danut (PRM), Dorina Nenu (PNL), Daniela Mitrofan (PD), Gheorghe Bucur (PRM), Constantin Bibicu (PD), Daniel Prunau (PNL), Doru Damian (PSD), Ion Sterian (PNL).
"Mai mult de jumatate din consilieri nu se prezinta la sedintele de specialitate asa cum ar trebui, exceptie fac comisiile 1 si 2, unde
consilierii se prezinta in mare parte. Multi nu vin la orele stabilite.
Deoarece consilierii nu discuta in comisiile de specialitate, evident
ca sedintele de consiliu nu se pregatesc asa cum trebuie, pot trece
proiecte de hotariri care vor avea un impact foarte mare in urmatorii
ani si nu sint dezbatute nici macar de catre consilieri, ce sa mai
zicem despre dezbateri publice pe marginea acestor proiecte. Noi,
cetatenii, vom avea de pierdut in cazul in care consilierii nu isi fac treaba, nu exista transparenta in actul decizional si nu sint dezbatute proiectele de hotariri cu persoanele interesate, cu factorii interesati din oras. Nu voteaza in cunostinta de cauza in Consiliul Local, atit timp cit consilierul nu studiaza proiectele inainte si nu stie ce i se pune pe masa. Daca un consilier nu vine la comisii, se duce in CLM si ridica mina si voteaza la comanda. Este o mare problema", a spus Mariana Bitca, coordonator proiecte APD. Ea a precizat ca, daca ar fi sa dea o nota generala la capitolul activitate pe comisii, pe total Consiliul Local, ar fi nota 2: "Nota generala pentru prezenta consilierilor la comisiile de specialitate este 2, dupa sistemul romanesc. Chiar nu se lucreaza, ne afecteaza, exista riscul sa treaca unele proiecte de hotariri. Mai ales ca in urmatorii patru ani vor fi fonduri care vor veni catre Braila, iar proiectele nu vor fi bine vizualizate, bine gindite ca sa nu existe probleme peste citiva ani".
Interesant este ca unii dintre chiulangii nu se simt deloc cu musca pe caciula si sint deosebit de vocali in a-i critica pe ceilalti, iar alti chiulangii au chiar pretentia de a candida din nou, pentru un mandat de consilier sau chiar de primar. Un exemplu in acest sens este Doru Damian, consilier municipal, purtatorul de cuvint al PSD, el fiind unul dintre cei care au mereu ceva de criticat la altii, iar altul este Danut Mihai, presedinte al organizatiei PRM Braila, care vrea sa candideze din nou la Primarie.

"Ii deranjeaza faptul ca sint monitorizati la comisii, sintem ca un ghimpe pentru ei"

Un alt aspect al chiulului sistematic de care se fac vinovati unii dintre alesii locali este cel strict financiar, adica plata din banul public a unei munci care nu a fost prestata. Iar plata indemnizatiei - respectiv circa cinci milioane de lei, lunar - se face in baza unor procese verbale, in care de cele mai multe ori, consilierii figureaza ca fiind prezenti. Cu alte cuvinte, procese verbale falsificate. De ce se coboara consilierii la a incasa acesti bani nemunciti, in conditiile in care multi dintre ei sint oameni cu afaceri sau au servicii bine platite? O intrebare interesanta, la care nu avem un raspuns. Sau poate raspunsul ar fi "De ce nu? E de luat, nu de dat". Si cind e de muscat din ciolan, cit de mic ar fi el, toti se inghesuie...
Reprezentantii Pro Democratia au incercat in doua rinduri sa faca verificari cu privire la prezenta oficiala, din acte, a consilierilor la sedintele amintite, pentru a compara aceste informatii cu situatia de la fata locului. Desi au cerut oficial aceste informatii, in baza Legii liberului acces la informatiile publice, nu au obtinut nici un raspuns clar, singurele informatii primite fiind cele legate de prezenta la sedintele de plen, care nu au nici o legatura cu comisiile.
"Monitorizarea se face sistematic, din 23 de comisii pe luna
ianuarie si februarie intrunite, noi am monitorizat 21. Am incercat sa
monitorizam si modul in care isi incaseaza indemnizatiile de sedinta
consilierii municipali, am depus cereri catre Consiliul Local privind
prezenta la comisiile de specialitate, am primit raspuns cu prezenta
consilierilor doar la sedintele de Consiliu Local Municipal. Am mai
reluat cererea, dar ni s-a raspuns la fel. Si nu avem cum
sa depunem alte cereri sa aflam daca au primit banii sau nu. Era
important sa suprapunem prezenta noastra cu informatiile de la ei.
Nu ne-au raspuns, ne-au trimis doar prezenta de la sedintele in
plen", a declarat Mircea Cazan, unul dintre monitorii Pro Democratia.
Intrebat direct de catre redactorii "Obiectiv" in ceea ce priveste prezenta oficiala a consilierilor la sedintele pe comisii, in perioada septembrie 2007-februarie 2008, secretarul Primariei, Iorga Stoian, ne-a informat care au fost de fapt consilierii trecuti "absent" in acte, in perioada mentionata. Astfel, in luna septembrie, potrivit documentelor oficiale, toti consilierii au fost "integralisti" si si-au luat banutii. In luna octombrie, singurul care nu si-a luat banii pentru toate sedintele a fost liberalul Ion Sterian, care a incasat indemnizatia doar pentru doua sedinte. In decembrie, un singur consilier, tot Ion Sterian, figureaza cu absente, el luind banii doar pentru o sedinta. In ianuarie, Florin Mija a luat bani doar pentru doua sedinte, iar Grigore Potec, doar pentru una, iar in februarie, Ion Sterian figureaza ca fiind prezent doar la o sedinta. Mentionam ca, in general, au loc cite doua sedinte de comisie lunar, insa, in cazul in care sint mai multe proiecte de hotarire de discutat, consilierii se intilnesc si de trei ori sau chiar de patru ori pe luna.
Executivul Primariei a mai raspuns in trecut la intrebarile ziaristilor, cu privire la posibilitatea de a se verifica corectitudinea datelor referitoare la prezenta consilierilor la sedintele de comisii, iar raspunsul a fost unul potrivit caruia nu are nimeni, conform legii, competenta de a-i verifica pe alesii locali. Trebuie doar sa-i credem pe cuvint.
I-am intrebat pe reprezentantii Pro Democratia daca alesii sint deranjati de faptul ca este cineva care le monitorizeaza activitatea. "Pe consilieri ii deranjeaza faptul ca sint monitorizati la comisii,
sintem un ghimpe pentru ei. Nu inteleg sensul, ce rost are, de ce
facem aceste monitorizari", a spus Maricela Mrejeru,
presedintele APD Club Braila.
Din pacate, dupa cum am aflat, singurul efect al acestei monitorizari, care, mai nou, se face in colaborare cu o televiziune locala, este faptul ca cei prezenti sint mai atenti la tinuta, atunci cind sint filmati. In rest, pe chiulangii ii lasa indiferenti.
Asa cum ar trebui sa-i lase indiferenti si pe braileni, peste citeva luni, discursurile sforaitoare ale acelorasi oameni atunci cind vor fi prezenti in vara, in mijlocul cetatenilor, sa le ceara votul si sa le spuna cit de mult sint preocupati ei de problemele comunitatii.
Si poate ca macar acum, pe ultima suta de metri, conducerile partidelor locale ar trebui sa monitorizeze activitatea consilierilor proprii, pentru ca, atunci cind fac listele pentru alegerile locale, sa le curete de chiulangii si de mincinosi. Nu de alta, dar faptul ca nu au stiut ce fac alesii lor - sau, mai degraba, ce nu fac pentru comunitate - nu este o scuza pentru ca tolereaza astfel de comportamente iresponsabile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro