Nesimţire. Facilităţi pentru copiii consilierilor CJ la Şcoala «Vespasian Lungu» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nesimţire. Facilităţi pentru copiii consilierilor CJ la Şcoala «Vespasian Lungu»

• reduceri substanţiale la tarifele Şcolii de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu”, pentru cursanţii care provin din familiile personalului Consiliului Judeţean (aleşi/angajaţi şi rude de gradul I) - asta prevedea un proiect care a ajuns recent pe masa consilierilor judeţeni • liberalul Mario Da'Ros a fost cel care a sesizat, indignat, aspectul şi a propus un amendament pentru eliminarea facilităţilor în cazul categoriei amintite • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a fost de acord, cu precizarea că i-a scăpat acest aspect când a lecturat proiectul, deşi l-a semnat ca iniţiator

 

Situaţie de-a dreptul jenantă la cea mai recentă şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean Brăila. Membrii mini-Parlamentului judeţean au fost la un pas să îşi aprobe reduceri substanţiale la tarifele practicate de Şcoala de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu”. Şi nu doar pentru ei, ci şi pentru funcţionarii CJ Brăila, chiar şi pentru rudele de gradul I ale celor două categorii. Trebuie precizat că acest lucru nu s-a întâmplat totuşi, dar asta numai după ce consilierul judeţean PNL Mario Da'Ros a semnalat problema în plen şi a propus un amendament pentru înlăturarea acestei prevederi din anexa privind taxele şcolii în 2019-2020, ataşată proiectului de hotărâre. Partea interesantă este că preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac (deşi iniţiator al proiectului) s-a arătat surprins de această prevedere, la fel ca mulţi dintre consilierii din tabăra PSD, care au fost de acord ca facilităţile pentru aleşi şi funcţionarii publici să fie eliminate din proiect.

Precizăm că, Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu” are cinci secţii la nivelul Municipiului Brăila: Muzică, Coregrafie, Arte Plastice, Teatru şi Artă cine-foto, dar are şi secţii externe, de muzică în oraşele Făurei şi Ianca, respectiv de Coregrafie şi Muzică în mai multe comune din judeţ, după cum aflăm din documentaţia proiectului (deşi cursurile se ţin tot la sediul de pe Str. Mărăşeşti nr. 1). Ei bine, prin acest proiect, la secţiile din Muncipiu şi judeţ taxa de admitere/înscriere/reînscriere a fost stabilită la 50 lei. În ceea ce priveşte taxa şcolară anuală, aceasta diferă în funcţie de secţie şi tipul de cursuri, astfel că unele sunt gratuite (precum cele de teorie şi solfegii sau istoria muzicii), dar cele mai multe se ridică la 600 - 650 lei, cu o durată de studiu care, de asemenea, oscilează între 1 an şi 5 ani. Se acordă totuşi scutiri la plata taxelor şcolare pentru copiii instituţionalizaţi, personalul şcolii şi rudele de gradul I ale acestora, dar şi reduceri de până la 50% din taxa anuală sau chiar 100% (în cazuri excepţionale - cazuri medicale) pentru persoane cu situaţie materială precară, care pot dovedi asta cu documente.

 

Sârbu: «Terminaţi odată cu facilităţile pentru aleşi!»

 

Revenind la problema facilităţilor pentru aleşi şi funcţionari publici, trebuie precizat că această propunere s-a făcut, la pachet cu toate celelalte, în cadrul unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al Şcolii Populare de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu”. Astfel, în proiectul care a ajuns la mapa consilierilor judeţeni apărea la capitolul “facilităţi” şi faptul că se va acorda o reducere de 250 lei pentru orice disciplină, respectiv 300 lei pentru disciplinele de Muzică, ceea ce însemna o taxă şcolară anuală de plată/curs - 350 lei/curs pentru “cursanţii care provin din familiile personalului Consiliului Judeţean (aleşi/angajaţi şi rude de gradul I)”. De asemenea, rate mai mici (rata 1: 200 lei; rata 2: 150 lei) pentru orice disciplină din ofertă. Asta, în condiţiile în care tarifele iniţiale au fost fixate la 650 lei pentru Muzică şi 600 lei pentru celelalte secţii, iar la restul categoriilor pentru care se acordau facilităţi discutăm despre reduceri de doar 100 lei, iar posibilitatea plăţii  în rate de minim - 200 - 300 lei.

Situaţia ar fi trecut probabil neobservată dacă nu era semnalată de unul dintre consilierii judeţeni PNL.

“Pe mine m-a deranjat aici o chestiune şi vreau să o aduc la cunoştinţa tuturor colegilor. La facilităţile acordate, la punctul 4 scrie că pentru cursanţii care provin din familiile personalului Consiliului Judeţean, aleşi, angajaţi şi rude grad 1 se modifică rata de la 600-650 lei la 350 lei. Propun un amendament: aleşii să fie excluşi de la această facilitate”, a declarat Mario Da'Ros.

Cum mulţi dintre cei din tabăra PSD s-au arătat de asemenea deranjaţi de această prevedere, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a ţinut să le reamintească tuturor că proiectul cu pricina a fost postat pe site-ul instituţiei, în transparenţă decizională, însă nimeni nu a sesizat.

“V-am mai solicitat. Nu este prima dată când facem asta. Terminaţi odată cu facilităţile pentru aleşi, pentru angajaţi ai Consiliului Judeţean!”, a afirmat şi liberalul Marian Sârbu, iritat.

Acelaşi lucru a fost susţinut şi de consilierul judeţean PND Simona Drăghincescu, dar şi de preşedintele CJ Brăila, care a propus amendamentul la vot şi a fost aprobat.

“Sunt de acord cu amendamentul. Dar haideţi să fim mai atenţi şi la Comisie. Să citim cu atenţie. Exact cum a făcut domnul Da'Ros. Se pare că mi-a scăpat şi mie. Cine munceşte mai şi greşeşte”, a afirmat Chiriac.

Ulterior, proiectul de hotărâre amendat (deci fără facilităţi pentru aleşi şi funcţionarii publici din CJ) a fost aprobat în unanimitate.

Interesant de precizat este că deşi consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a cerut lămuriri privind redactarea proiectului respectiv şi introducerea acelei prevederi, nimeni nu a mai dat vreo explicaţie legată de “provenienţa” propunerii nesimţite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro