Mergi la conţinutul principal

Nesimţire şi poluare, pe un canal de irigații foarte important al ANIF, de la marginea Brăilei

* canalul respectiv asigură irigarea a 20.000 hectare de teren arabil, însă apa pompată din Dunăre curge cu mare greutate din cauza tonelor de gunoaie aruncate pe traseul său de inconștienții pe care nu-i poate nimeni ține sub control

 

 

 

Eforturile sucursalei brăilene a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) pentru asigurarea apei de irigat la timp şi potrivit cu cerinţele fermierilor deja alarmaţi de secetă sunt zădărnicite în diferite zone din judeţ de către cei care, inconştienţi şi nesimţiţi, au transformat unele canale de irigat şi desecare în depozite de gunoi şi mizerie. Aceasta se întâmplă în multe locuri din județ, dar, incredibil, şi la marginea Brăilei. Este situația canalului A2, din Vidin (la “capătul liniei 2“), cum este denumită generic zona. Respectivul canal preia apa de irigat de la Dunăre, prin intermediul Stației de Pompare 2 Pisc, sectorul Brăila-Dunăre-Siret, pentru asigurarea necesarului de apă pe circa 20.000 hectare culturi agricole din Terasa  Brăila Nord. Numai că viteza de curgere şi debitul canalului sunt afectate de către obstacolele de pe fundul canalului: tone întregi de gunoaie, deşeuri diverse, blocuri din beton, borduri sparte, bca, anvelope etc aruncate în calea apei de către riverani. Se întâmplă așa inclusiv sub podul rutier de pe şoseaua Brăila – Galaţi. Acceaşi situaţie, pe acelaşi canal, şi la subtraversarea pe sub centura ocolitoare, spre FNC. Aici, CA2 a rămas și fără o dotare importantă, un stăvilar necesar la întreruperea alimentării cu apă în situații de urgență.

Revenind la traseul de la capătul liniei 2, alte necazuri: zeci de tone de pământ, bălării, asfalt “îngheţat”, piatră şi beton, lemn, recipienţi din plastic, deşeuri textile şi materiale inerte etc – toate aruncate de la marginea canalului şi până lângă o staţie de transformare electrică; gropi de împrumut săpate în jurul conductelor metalice ce vin de la SRP2. Deci, nici vorbă de respectarea a minimum 2 metri pentru zona de siguranţă şi intervenţii aparţinând ANIF. Iar situaţia se complică şi mai mult pe partea stângă de curgere a canalului, acolo unde s-au construit case (în proximitatea Depoului de tramvaie şi chiar mult mai departe). Nu știm dacă cineva a aprobat sau nu ca aceste curţi să fie extinse tot până în buza canalului. Care, după cum arată, are nevoie de remedieri serioase. Dar pe unde şi cum să ajungă ANIF şi firmele de profil cu utilajele pentru intervenţiile necesare?!

Şi parcă nu ar fi de-ajuns: potrivit principiului “să-mi fie mie bine”, dar şi cu tupeu - din  multe gospodării amplasate pe malul stâng al CA2 ies conducte înclinate şi îngropate prin care se deversează direct în canal tot felul de mizerii: ape reziduale, dejecţii etc – cu un miros pestilenţial, negre la culoare şi poluante! Iar zilele trecute câteva persoane ardeau resturi vegetale (frunze, corzi de viţă) pe fundul canalului. Ei şi ce, ar spune unii, e democraţie! E, dar e prea prost înţeleasă...

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro