Nervi in loc de bilete din automate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nervi in loc de bilete din automate

Apesi tasta "A". Vrei un bilet pentru o singura calatorie. Bagi banii, o bancnota de 10.000 lei vechi sau de un leu nou. Surpriza! Banii sint returnati, iar biletul ioc. Intre timp, autobuzul sau tramvaiul trece pe linga tine, lasindu-te sa te chinui sa obtii un bilet. Ni s-a intimplat si noua, intr-una din zilele trecute, in mai multe rinduri chiar, la citeva automate plasate in municipiu.
Inchiriate in urma cu un an de la o firma din Oradea, cele 30 de automate care inlocuiesc in tot atitea statii chioscurile cu bilete de calatorie pentru autobuzele si tramvaiele "Braicar" creeaza deja nenumarate probleme calatorilor. Practic, unele automate "refuza" sa-ti dea bilet. Exista, in aceasta situatie, doua solutii: una mai scumpa - sa cumperi bilet cu 15.000 lei de la sofer, alta inconfortabila - in picioare, in maxi-taxi. Desi i-am spus acest aspect directorului "Braicar", acesta este de parere ca nu sint probleme cu automatele, ca au fost mai demult, insa acum nu a primit sesizari.

Cu schepsis

Am incercat sa cumparam bilete de la mai multe automate din oras, tocmai fiindca de citeva saptamini bune tot primim semnale ca unele aparate fac probleme. Am incercat, mai intii, sa cumparam bilet pentru o calatorie, cu 10.000 lei vechi, din statia de tramvai de la "Albina". Calatorii ne-au recomandat sa nu incercam, fiindca e posibil ca automatul sa ne "manince" bancnota. Am incercat, totusi. Automatul nu ne-a luat banii, ba chiar ni i-a refuzat de mai multe ori, dar nici bilet nu ne-a dat. La a cincea incercare, dupa ce am pierdut doua tramvaie, am reusit sa achizitionam un bilet. Oamenii au vrut sa ne ajute, recomandindu-ne sa intoarcem bancnota de pe o parte pe alta sau s-o netezim, "sa fie lucioasa".
Am mers, apoi, la automatele din statia "Bariera", unde ni s-a intimplat la fel. De asta data, n-am reusit sa cumparam nici un bilet. Dupa mai multe incercari, ne-am lasat pagubasi. Am incercat sa vedem daca sint calatori care reusesc, totusi, sa cumpere bilete. O tinara a incercat de opt ori sa cumpere bilet pentru o calatarie, dupa care a plecat spre statia de maxi-taxi. O doamna mai in virsta ni s-a plins, dupa mai multe incercari esuate de a lua bilet: "Sint defecte, nu stiu ce au. Dar de mult timp sint defecte. De foarte multe ori am cumparat bilet cu 15.000 lei de la sofer, dar nu se merita sa dai atitia bani pe o singura calatorie. Solutia este sa merg la maxi-taxi, fiindca am o problema pe care trebuie s-o rezolv repede".
La automatul de la "Dunarea" am patit acelasi lucru, desi am respectat intocmai regulamentul inscris pe automat. Dupa citeva incercari, am reusit sa achizitionam, totusi, doua bilete. Intre timp, au trecut doua autobuze. "Uitati, stergeti bancnota, o intindeti, sa fie lucioasa, e cu schepsis...", a incercat sa ne invete un calator. Rugat sa incerce chiar el, omul n-a reusit din prima sa ia bilet. Un altul, care de asemenea n-a reusit sa ia bilet, a optat pentru maxi-taxi: "E mai simplu, dar mai incomod, fiindca mergi in picioare, cocosat, dar e mai simplu decit sa mergi cu bilet, cu "Braicar"-ul".
La "Telefoane" am surprins o doamna chiar in timp ce incerca sa ia bilet, insa fara sorti de izbinda. "O data am pierdut si banii. Nu, nu la automatul acesta. Dar acum... Am incercat de trei-patru ori si tot degeaba. Poftim, am pierdut si autobuzul, normal!", ne-a spus ea, revoltata.

In curind, in oras vor fi numai automate

De la directorul "Braicar", Cornel Sandulescu, am aflat ca automatele, in numar de 30, sint inchiriate de aproape un an de la o firma din Oradea si ca, lunar, pentru fiecare aparat, "Braicar" plateste chirie de 100 de euro. Inchirierea aparatelor s-a facut direct, fara vreo licitatie, investitia fiind mica, iar in primele sase luni, firma din Oradea nu a perceput chirie.
Pe linga unele automate mai functioneaza si chioscuri, asa incit, in acest moment, in municipiu, se vind bilete prin o suta de puncte de desfacere, cu tot cu automate. Un astfel de aparat, la prima mina, cum sint si acelea de la noi, costa citeva zeci de mii de euro - potrivit directorului "Braicar". "Acum nu avem probleme. La inceput au fost, cu softurile, fiindca automatele nu "citeau" toti banii. De regula, problemele au fost minore. Acum, n-am primit nici o sesizare ca automatele n-ar functiona. Este o chestiune care nu este generala si nu se regaseste la toate aceste automate. Probabil ca a fost o situatie a unui moment mai special. Poate mai inainte a bruscat cineva aparatul. Asa se intimpla. Daca aparatul este bruscat, nu mai da bilete. Au fost cazuri cind oamenii bagau hirtie, lemne, guma in aparate. Oricum, daca sint avarii, asta se raporteaza in dispeceratul nostru si cred ca, pina la acest moment, situatia s-a remediat", ne-a declarat Cornel Sandulescu.
Directorul societatii de transport a adaugat ca nu are de gind sa renunte la aparate: "Incercam, pe viitor, sa avem numai automate. Vom introduce in scurt timp si noi sisteme de validare a biletelor".
Din aceeasi sursa am mai aflat ca la conducatorii auto biletele sint mai scumpe fiindca din banii respectivi trebuie platiti si soferii, pentru serviciul pe care-l presteaza. In acest moment, potrivit directorului Cornel Sandulescu, automatele scot pe zi si cite un milion de lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro