Mergi la conţinutul principal

Nereguli la licitatia pentru amenajarea noului spatiu pentru Biblioteca

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Reglementare si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) au finalizat recent verificarile privind procedura derulata anul trecut de catre Consiliul Judetean Braila in cazul licitatiei de atribuire a contractului de executie de lucrari in proiectul "Amenajarea noului spatiu pentru biblioteca", concluziile acestora confirmind ca au fost incalcate mai multe prevederi in domeniu. Cu toate constatarile, CJ nu a fost amendat intrucit, asa cum au explicat specialistii din cadrul autoritatii, actiunile Consiliului Judetean nu si-au produs efecte din punct de vedere economic si financiar. Concret, ANRMAP a depistat in urma verificarilor efectuate la CJ ca acesta a initiat procedura de licitatie fara a avea identificate fondurile necesare, incalcindu-se astfel prevederile art.6 alin(1) din HG 925/2006. Mai mult, anuntul de participare transmis de CJ Braila nu respecta modelul din anexa 1 la aceeasi Hotarire de Guvern. In plus, inspectorii au concluzionat ca documentatia aferenta licitatiei a fost ambigua prin prisma faptului ca intre prevederile anuntului de participare si cele din fisa de date a achizitiei exista o serie de neconcordante, fapt care a creat confuzii in rindul ofertantilor. "Intrucit alocarea fondurilor s-a realizat dupa ce in prealabil au fost deschise ofertele, decizia C.J. Braila de a anula procedura pe considerentul depasirii fondurilor alocate, completeaza seria de nereguli constatate in organizarea procedurii", se arata intr-un comunicat al ANRMAP. In acest context, surse din cadrul autoritatii au precizat ca, pe viitor, institutia va monitoriza in detaliu activitatea CJ Braila in domeniul achizitiilor publice. In plus, au subliniat ca, recent, cadrul legislativ in acest domeniu a fost completat, existind repercusiuni de ordin pecuniar pentru sanctionarea unor eventuale abateri de la legislatie, amenzile fiind incadrate valoric, in functie de gravitate, intre 5.000 si 10.000 lei.

Mutarea bibliotecii are alocat acum un buget aproape dublu fata de anul trecut

Cu privire la acest subiect, conducerea Consiliului Judetean a confirmat ca i-au fost solicitate de catre ANRMAP documentele aferente dosarului de licitatie organizata anul trecut, finalizata fara adjudecare si a comunicat ca programul anual al achizitiilor publice aferent 2007 cuprinde reluarea licitatiei pentru contractarea lucrarilor de amenajare a spatiului bibliotecii in locatia de pe soseaua Buzaului la numarul 15, intr-o cantina si o spalatorie dezafectate. Mai mult, potrivit acestui program, procedura de licitatie ar urma sa fie reluata pina la jumatatea lunii viitoare.
La rindul sau consilierul democrat Mario Da'Ros, cel care a sesizat ANRMAP cu privire la cazul licitatiei de la CJ Braila, a explicat ca desi concluzia verificarilor a fost ca nu s-au produs efecte comerciale, s-au produs totusi efecte juridice, iar pentru asta trebuie ca persoanele care se fac vinovate sa raspunda in fata legii. "Raspunsul primit spune foarte clar ca este vorba de o ilegalitate in cadrul procedurii de licitatie si sper ca Politia sa se sesizeze si sa faca o ancheta, mai ales ca intre timp s-a pronuntat o institutie avizata in cazul achizitiilor publice", a spus Da'Ros.
Initial, valoarea estimata a constractului avind ca obiect reamenajarea spatiilor din soseaua Buzaului pentru a fi mutata biblioteca era de 80.000 lei (8 miliarde lei vechi). Anul acesta insa, acelasi obiectiv ar urma sa scoata din bugetul CJ Braila aproape dublu fata de cit se vehiculase anul trecut. Concret, consilierii judeteni au aprobat, recent, bugetul propriu al consiliului, in care este prinsa si suma de aproape 150.000 lei (15 miliarde lei vechi) destinata reabilitarii cantinei si spalatoriei de pe soseaua Buzaului nr. 15.
Licitatia a atras atentia opiniei publice inca de la demararea procedurii, cind s-a constatat ca exact in ziua in care consilierii judeteni trebuia sa voteze bugetul aferent lucrarilor de mutare, anuntul de licitatie privind contractarea de lucrari de catre CJ pentru fix acelasi obiectiv, era deja postata pe pagina web a institutiei. Practic, acest lucru demonstreaza ca se stia dinainte rezultatul votului consilierilor si ca, teoretic, "jocurile erau deja facute". Un alt subiect care a incitat a fost generat si de faptul ca licitatia a fost anulata de mai multe ori din diferite motive, indoielnice, dupa cum a declarat chiar unul dintre participantii la licitatie. Concret, Gheorghe Puscasu, patronul firmei "Construct P&G", a acuzat conducerea CJ Braila ca, desi firma sa a oferit de fiecare data cele mai bune preturi posibile, licitatiile au fost anulate datorita faptului ca nu face parte dintre societatile cu care Gheorghe Bunea Stancu, presedintele CJ, lucreaza in antrepriza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu