Nereguli grave la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nereguli grave la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila

Stancu a anunţat într-o conferinţă de presă că recenta verificare a activităţii spitalului a scos în evidenţă nereguli grave, care au determinat noua conducere să se gândească la sesizarea organelor în drept să cerceteze situaţia şi să facă şi încadrarea juridică a faptelor: "Am făcut o analiză atentă a ceea ce înseamnă spitalul, legată, printre altele, de modul în care închidem anul din punct de vedere al salariilor şi al cheltuielilor. Au apărut medicamentele în farmacii, au apărut şi materialele sociale indispensabile activităţii unui spital şi acum discutăm despre a rămâne în spital oamenii care muncesc, nu cei care întind mâna la plic. Sunt aproape 1.700 de angajaţi la spital şi activitatea a fost scăpată din mână cu fel de fel de nenorociri. Probabil că foarte curând veţi vedea şi câteva sesizări la organele în drept, pentru a fi cercetate şi a se lua măsurile conform legii. Acolo lucrurile nu erau aşa cuşer, cum păreau, cu indicatorii cosmetizaţi, numai pentru a-şi rezolva problema managerială. Spre exemplu, sunt 80 de miliarde lei vechi datorii la Finanţele Publice, pe salarii care s-au dat. Vi se pare normal ca un manager să facă astfel de lucruri? De asemenea, peste 82% din cheltuielile de la Spitalul Judeţean sunt pentru partea de personal. Dacă vorbim despre TESA, acolo trebuia să fie maxim 6% din angajaţi şi acum este peste 10-12%".

Întrebat dacă merge pe ideea disponibilizărilor la Spitalul Judeţean pentru a echilibra situaţia, Stancu a explicat: "Nu, disponibilizări nu se vor face, probabil externalizări. Eu nu sunt pentru disponibilizări la perioadă de criză, cred că cea mai bună soluţie, la modul general, este cea de reducere a salariilor. Am discutat chiar să aducem câţiva medici tineri la Brăila, că e un deficit de peste 50 de medici numai la Spitalul Judeţean. Gradul de ocupare este mare, în schimb complexitatea actului medical este redusă. Se merge, în plus, pe externalizări, acolo nu este vorba despre actul medical propriu-zis. Nu discutăm de specialiştii care deservesc oxigenul, sau despre partea electrică ce este indispensabilă funcţionării spitalului. Dacă vă ducem să vedeţi cum se alimentează Spitalul Judeţean, vă puneţi mâinile în cap, cu cotoare de mătură băgate. Dacă se întrerupe energia sau ia foc un cotor din ăla de mătură, ce se întâmplă cu cel care este pe masa de operaţie? Ne costă circa 200.000 RON să rezolvăm problema şi spitalul va avea trei surse de alimentare: două pe energie directă şi una de la un generator care este deja montat, dar la care încă nu sunt făcute legăturile".

Preşedintele CJ a mai precizat că, în opinia sa, externalizările trebuie să vizeze sectorul de întreţinere şi cel legat de partea de curăţenie: "Pe partea de întreţinere tehnică sunt vreo 216 angajaţi şi pe îngrijitoare, cele care fac curăţenia în spital, sunt şi ele vreo 274. În ce priveşte spălătoria şi partea de bloc alimentar, acestea sunt sub contract, deocamdată, mai au câteva luni. În principiu, eu aş rămâne în zona externalizării cu ele, dar în alte condiţii. S-au schimbat condiţiile!".

Stancu are şi alte gânduri mari, pe partea de Sănătate. El îşi doreşte, nici mai mult, nici mai puţin decât să facă din Brăila destinaţia turismului medical: "Poate ne ajută Dumnezeu, pentru că vreau ca la Brăila să avem un turism medical. De asta se fac atâtea investiţii în Sănătate, începînd cu Centrul de Imagistică, de aceea demarăm şi reabilitarea Corpului A al Spitalului şi o să dăm foarte curând în funcţiune şi secţia de Boli Infecţioase şi acolo vom avea şi saloane de şedere temporară, în regim hotelier, pe categorii".

Fostul manager e în concediu

Contactat telefonic, dr. Ştefan Mihăilescu a spus că nu doreşte să comenteze cele sesizate de Stancu, precizând doar că este în concediu de odihnă şi că nu ştie ce datorii are spitalul.

Actualul manager al spitalului, Rodica Sin, ne-a declarat că în această perioadă se fac plăţi către furnizorii de medicamente neachitaţi din 2008, dar se achită şi unele restanţe către bugetul de stat. "Încercăm să facem plata furnizorilor de medicamente neachitaţi din 2008. Restanţa totală pe 2008 este de 80 miliarde de lei vechi, către toţi furnizorii. Banii sunt puţini, dar încercăm să dăm dovadă de bunăvoinţă şi să facem plăţi şi către bugetul de stat, pentru că spitalul are datorii mai vechi la CAS şi impozite", ne-a precizat Rodica Sin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro