- 60 de ani, o vârstă onorabilă. Care este secretul acestei longevităţi?
- Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu" a intrat în conştiinţa comunităţii datorită, în primul rând, tradiţiei de peste 60 de ani de activitate precum şi a notorităţii dobândite în tot acest timp. Pe lângă activităţile de educaţie permanentă, şcoala s-a remarcat în rândul instituţiilor de cultură judeţene prin organizarea unor spectacole, concerte, concursuri, expoziţii cu impact local şi naţional. Foarte adevărat este şi faptul că în ultimii ani Şcoala Populară de Arte s-a impus alături de cele mai importante instituţii de pregătire culturală de acest gen din ţară şi prin rezultatele importante obţinute la festivaluri şi concursuri naţionale. Şi cum să nu devii performant când la catedră s-au aflat încă de la începuturi profesori şi artişti de marcă precum: Nicolae Carandino, Ştefan Mihăilescu Brăila, Gheorghe Naum, Emilia Dumitrescu, Ivanov Nicolae, Elena Aron, Vespasian Lungu, Tonu Mihai. Astăzi, profesorii Dondoş Boer Constantin, Iordache Mariana, Petrescu Mircea, Popescu Ioan, Nedelea Cătălina, Vermeşan Laura Vioara şi Crin Grigore duc mai departe ştafeta calităţii actului cultural, caracterizată printr-un climat dinamic, adaptat permanent la exigenţele economiei de piaţă moderne.
- Care consideraţi că este principala realizare a şcolii în aceşti ani?
- Ca urmare a eforturilor combinate ale forurilor de conducere de la nivelul Consiliului Judeţean Brăila, precum şi ale administraţiei şcolii, în ultimul timp au avut loc o serie de achiziţii, de investiţii care au făcut din sediul actual un spaţiu funcţional, unde activităţile culturale şi cele educative se desfăşoară la parametri de maximă calitate. O primă realizare, şi cea mai evidentă, este aceea că şcoala există, îşi păstrează identitatea, ajungând astăzi să sărbătorească jubileul celor 60 de ani de activitate pe acest tărâm, unde "emblema culturală definitorie... a fost muzica", cum afirma profesorul Dumitru Anghel. Cea mai importantă realizare a şcolii cred că sunt absolvenţii. Cei care-i calcă pragul în cursuri de mai scurtă ori mai lungă durată, rămân dacă nu practicanţi fervenţi, măcar iubitori pe viaţă ai actului cultural. Şi aş enumera doar câteva exemple de absolvenţi celebri, care au făcut cunoscut numele oraşului nostru, adevăraţi ambsadori culturali ai Brăilei: Vespasian Lungu - artist plastic, Nică Petre - sculptor, actorul George Motoi şi mai tinerii: Mariana Mihai Zotter - director al Operei din Frostburg State University SUA, profesor de canto şi membru al National Association of Teachers of Singing; Nicoleta Alexe- soprană la Opera din Braşov, Cristian Bălăşescu - tenor la Opera Timişoara; Cătălin Petrescu - tenor la Opera Bucureşti "Ion Dacian", Ionel Radu - artist plastic, precum şi mulţi absolvenţi care au ajuns profesori de muzică şi desen, dirijori de cor, coregrafi, instrumentişti care au contribuit din plin la dezvoltarea fenomenului artistic local şi naţional.
- Care este, în opinia dumneavoastră, secretul succesului?
- Toate cele arătate până acum conduc către ideea că Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu" este o instituţie de învăţământ artistic cu răspunderi deosebite în plan social şi care are un rol privilegiat în rândul instituţiilor de cultură judeţene. Secretul succesului ascunde în spatele unor interpreţi dezinvolţi pe scenă, persoane sensibile încărcate de emoţii, ce doresc să dea ceea ce este mai bun pentru a sensibiliza auditoriul. Drumul spre cele mai înalte trepte este extrem de anevoios. Aceasta presupune o îmbinare perfectă a talentului cu perseverenţa. Munca titanică începută în fragedă copilărie este răsplătită mai târziu prin reacţia publicului, prin recunoaşterea valorii.
O alternativă la aşezământul educaţional clasic, a învăţământului formal
- Vorbeaţi ceva mai devreme de festivaluri şi concursuri organizate pe plan local. Cât sunt ele de importante pentru promovarea cursanţilor dumneavoastră?
- Numărul mare de spectatori şi concurenţi prezenţi la spectacolele şi la concursurile organizate de Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu" - aş aminti aici Concursul Naţional de Pictură şi Grafică "Vespasian Lungu", ajuns la ediţia a XVII-a, Concursul Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii "Armoniile Dunarii", la ediţia a III-a, Concursul Naţional de Pian "Virtuozii" - ediţia a IV-a precum şi alte spectacole susţinute pe scenele din municipiu şi judeţ -, confirmă de fiecare dată nevoia cetăţeanului pentru consumul de cultură. Nu în ultimul rând ţin să menţionez că şcoala, fiind instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Brăila, participă întotdeauna direct sau indirect la manifestările organizate de acesta şi de către celelalte instituţii din subordinea acestuia, respectiv la Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară "George Grigoriu", Festivalul de Folk "Omul cu o chitară", Festivalul de Muzică Populară "Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării", Concursul "Karaoke - Vedetă pentru o zi" şi altele. Pornind de la ideea că Şcoala Populară de Artă "Vespasian Lungu" reflectă necesităţile de iniţiere şi perfecţionare artistică pe nivelul său de competenţă cerută de viaţa socială a urbei, este necesar să subliniem că în modul său de operare şcoala se bazează pe o elasticitate de adaptare a ofertei educaţionale la cerinţele imediate, cât şi pe un cuantum semnificativ de creativitate, reflectată în alcătuirea corespunzătoare a Programelor analitice pentru fiecare disciplină în parte.
- De ce ar alege un tânăr brăilean să-şi cultive şi să-şi perfecţioneze talentul nativ în şi prin Şcoala Populară de Artă?
- Ca instrument liber de acces la cultură, Şcoala Populară de Arte a fost dintr-un început concepută ca alternativă la aşezământul educaţional clasic, a învăţământului formal, specificitatea sa datorându-se în primul rând faptului că sfera de cuprindere tematică se adresa şi se adresează atât beneficiarului de vârstă preşcolară şi şcolară, cât şi adolescentului şi omului matur, adică tuturor acelora care simt nevoia exteriorizării prin artă a nevoii de armonie şi frumos, neexistând limite de vârstă pentru acceptare şi accedere la examinare şi cursuri, criteriile utilizate fiind doar talentul şi aptitudinile necesare pentru a urma o secţie sau alta. Şcoala Populară deArte s-a constituit dintotdeauna ca fiind o adevărată pepinieră pentru concursurile şi festivalurile organizate pe plan local şi naţional, acestea având o influenţă majoră în decizia tinerilor de a alege o disciplină sau alta. Apariţia unor genuri şi stiluri noi în muzică şi artă, în general, este un alt factor important care influenţează decizia tânărului. Nu în ultimul rând o influenţă în decizia tânărului de a alege o disciplină în cadrul Şcolii Populare de Arte o are notorietatea profesorului care se află la catedră, tactul pedagogic al acestuia. Factorii principali prezentaţi mai sus conduc la fluctuaţii ale înscrierilor de la un an la altul, de la o disciplină la alta.
"Mă fascinează ideea de a fi la bordul unei maşini de marcă"
- Ştim că, pe lângă funcţia de director, sunteţi şi îndrumător pentru unii dintre artiştii brăileni, actuali sau foşti cursanţi ai şcolii.
- Nu numai eu, ci şi colegii mei. De fapt, Şcoala Populară de Artă "Vespasian Lungu" a fondat şi a îndrumat de-a lungul timpului multe grupuri vocale, ansambluri, trupe de dans, brigăzi artistice, formaţii cum ar fi Grupul vocal "Madrigal" (1976 - prof. Mariana Iordache), Cercul "Dinu Lipatti" (1980 - prof. Mircea Petrescu), Cenaclul "Verona" (1982 - prof. Vespasian Lungu), Trupa de Dans Tematic (1976 - prof. Elena Cursaru, Grupul de Jazz "Carioca" (2001 - prof. Mircea Petrescu), Trupa de Dans Modern "LiL Style" (2008 - prof. Liliana Stan), Trupa de Muzică Rock "Addiction" (2009 - prof. George Romeo Bunea). Întotdeauna am dorit să creez provocări noi în rândul elevilor într-un spaţiu constructiv şi concurenţial. Ca artist care a fost pe scenă aproape două decenii pot să afirm că scena îţi creează emoţie, feeling, plăcerea de a transmite mesajul. Nepreţuită este misiunea de pedagog, de mentor care te obligă să laşi în urma ta ceva prin care să rămâi în amintire.
- Aveţi şi alte pasiuni în afara muzicii?
- În ceea ce mă priveşte, ascult şi cânt de câte ori mi se oferă ocazia muzică de jazz. Pentru celelalte pasiuni rămâne mai puţin timp. Le-aş spune mai exact hobby-uri: mă fascinează ideea de a fi la bordul unei maşini de marcă, pescuitul mă reconfortează, iar grădinăritul mă ţine în formă.
- Care sunt proiectele de viitor pe care şi le propune instituţia dvs?
- Pentru viitor, Şcoala Populară de Arte îşi propune mai multe obiective de realizat: să continuăm tradiţia organizării concursurilor naţionale de Muzică pentru Copii "Armoniile Dunării" - ed. a III-a, de Pictură şi Grafică "Vespasian Lungu" - ed. a XVII-a şi de Pian "Virtuozii" - ed. a IV-a; să fondăm şi alte concursuri pentru copii, de exemplu pentru muzică folk, jazz, coregrafie; să atragem cât mai muţi cursanţi ; să cultivăm în ultimă instanţă spiritul de frumos în rândul cetăţenilor urbei noastre. Realizarea unor proiecte europene şi de schimburi culturale este un alt obiectiv principal care stă în atenţia şcolii noastre în viitorul apropiat. În final, celor care doresc să-şi pregătească copiii în domeniul artelor, le amintesc sloganul Şcolii Populare de Arte "Vespasian Lungu": "Cea mai bună alegere a timpului tău liber!"