Mergi la conţinutul principal
Cum ajungi după liceu, direct la minister

Nepotisme à la Nicu Niţă

• asta a reclamat, recent, un cititor al cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, despre Cosmin Nicoară, un tânăr de 20 de ani care este nepotul deputatului PSD Nicu Niţă şi care, întâmplător sau nu, a ajuns să lucreze la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni • cel care a făcut reclamaţia a dorit să rămână anonim, însă a punctat că îl cunoaşte personal pe Nicoară şi că acesta nu de puţine ori s-ar fi lăudat cu relaţiile sale de rudenie • nepotul lui Niţă a declarat că în prezent nu mai activează la minister, dar că a ajuns acolo prin faptul că ar fi avut ocazia să îl cunoască pe fostul secretar de stat Veaceslav Şaramet care, după o perioadă de probă, l-a angajat • acesta a adăugat că nu înţelege de unde atâta interes despre viaţa sa, la un an după ce s-a angajat la minister • Nicu Niţă a precizat că nu ar fi avut nicio implicare în toată această poveste • o altă rudă a lui Nicoară este însuşi senatorul Ion Rotaru, care a susţinut că brăileanul nu face parte dintre propunerile de promovare ale organizaţiei către Centru

 

Apartenenţa la PSD şi relaţiile de rudenie cu membri cu state vechi în partid ar putea fi CV-ul perfect pentru o angajare la nivel guvernamental. Este cazul unui tânăr de 20 de ani din Brăila, Cosmin Nicoară, nepotul deputatului PSD Nicu Niţă şi rudă cu senatorul Ion Rotaru, care s-a angajat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, la doar câteva luni după ce a luat Bacalaureatul. Situaţia le-a fost semnalată redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” de către un cunoscut de-al tânărului, care deşi a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat că nu de puţine ori l-a auzit pe Cosmin Nicoară lăudându-se cu faptul că a ajuns la Minister pentru că este rudă cu Niţă. Ba mai mult, acesta a dorit să sublinieze că tânărul nu a obţinut rezultate excepţionale la examenul de Bacalaureat şi totuşi s-a angajat într-un minister. Persoana respectivă a afirmat chiar că ar fi vorba despre copilul nelegitim al deputatului, însă informaţia aceasta nu s-a confirmat, deşi chiar Nicu Niţă a recunoscut că nu e prima dată când aude astfel de zvonuri “obraznice”. Cât despre faptul că tânărul îi este nepot, Niţă nu s-a ferit să vorbească, ba mai mult, a precizat că acesta este rudă şi cu Ion Rotaru, însă cu menţiunea că nu a avut niciun amestec în angajarea de la minister. De altfel, varianta lui Niţă a fost susţinută şi de senatorul Ion Rotaru, care a afirmat că Nicoară (deşi este membru în TSD) nu a făcut parte dintre opţiunile organizaţiei privind promovările trimise la Centru.

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, Cosmin Nicoară a declarat că într-adevăr a activat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, însă doar din octombie 2017 până pe 27 noiembrie 2018, când secretarul de stat Veaceslav Şaramet (care îl angajase), a fost eliberat din funcţie. Acesta a punctat că nu înţelege de unde atât de mult interes legat de viaţa sa, abia la un an de când s-a angajat iniţial la minister. Chiar şi aşa, Nicoară a dorit să precizeze că deputatul Nicu Niţă nu ar fi avut absolut nicio implicare în toată această chestiune şi că personal l-a contactat pe secretarul de stat şi a obţinut o angajare acolo, după o perioadă de probă.

Cert este că tânărul nu se fereşte să îşi etaleze viaţa destul de “agitată” (fiind pasionat, printre altele, de sporturi, maşini, ambarcaţiuni şi drumeţii) pe pagina personală de Facebook, unde încă mai subliniază că lucrează la Minister. Tot acolo, acesta are postate fotografii şi împreună cu Niţă, dar şi cu alţi membri cunoscuţi din PSD Brăila.

 

Niţă se jură că nu a avut niciun amestec

Persoana care îl cunoaşte pe Cosmin Nicoară şi care a dorit să le semnaleze redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” cazul acestuia, a precizat că tânărul ar fi copilul “din flori” al deputatului Nicu Niţă şi că a obţinut poziţia în cadrul ministerului doar pentru că ruda sa l-a promovat. Această informaţie nu s-a confirmat, Nicoară fiind de fapt nepotul deputatului, însă cel care a făcut sesizarea a ţinut să puncteze că tânărul a obţinut rezultate slabe la examenul de Bacalaureat şi chiar şi în aceste condiţii a prins un “loc călduţ” la nivelul Guvernului României. Potrivit portalului bacalaureat.edu.ro, Cosmin Nicoară (care a învăţat la Colegiul “Gheorghe Munteanu Murgoci” Brăila - profilul ştiinţe sociale) a obţinut la examenul din luna iulie 2017 nota 5,10 la Limba Română - proba scrisă; 7,90 la Istorie; 8,05 la Geografie, media generală la Bac fiind 7,01. 

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi întrebat dacă acuzaţiile care ne-au fost aduse la cunoştinţă se confirmă, deputatul Nicu Niţă a precizat că tânărul este nepotul său şi că nu ar fi avut niciun fel de influenţă în ceea ce priveşte angajarea acestuia la minister.

“Doamne, Maica Domnului! Dom'le, vă daţi seama ceea ce vorbiţi?! Chiar aştept să fac un proces, mai scot şi eu nişte bani. E nepotul meu. E băiatul fetei surorii nevesti-mii. E nepot, într-adevăr, asta recunosc. Dar e neam şi cu domnul Rotaru. Dar nu am nicio legătură în chestiunea asta. Deci e nepot. Cum aşa ceva? Adică mamă-sa e fata lui sora lui nevastă-mea. Nu există aşa ceva! E un băiat prea educat. E la minister, lucrează acolo. E băiat educat, nu vă gândiţi că e vreun vagabond. Dar lumea e invidioasă. Nu zic că nu o fi spus că e nepotul meu, dar nu că e băiatul meu. Doamne Fereşte! Că a crescut ca şi copilul nostru, ca şi fiică-mea, că aşa e, vă daţi seama, într-o familie bună. Dar el e băiat cuminte, liniştit, a terminat liceul cu 9,60, acum e la facultate. V-am răspuns cu cea mai mare sinceritate. Bine că am mai auzit zvonuri din astea, nu sunteţi primul care îmi spune. Dar nu este adevărat ce s-a spus. Dacă el e mai copilăros, lucrează băiatul în Bucureşti, nu are nicio treabă”, a declarat Niţă, despre legăturile sale de rudenie cu Cosmin Nicoară.

Deputatul a ţinut să precizeze că nu a avut niciun amestec în angajarea tânărului la Minister, la fel cum nu a făcut-o nici organizaţia PSD Brăila, cu menţiunea că rezultatul s-ar datora strict eforturilor nepotului său.

“El şi-a găsit singur de muncă. Nu are nicio treabă una cu alta. Singurul pe care noi îl avem promovat, este Adrian Rîndunică. Nu are nicio legătură. Nu e adevărat nimic ceea ce spune persoana asta. Mai ales dacă spune că e prietenul lui. Asemenea aberaţii... Ce tupeu! Ce obrăznicie! Vă daţi seama? Eu cu Cosmin am o relaţie foarte bună. Vă daţi seama că a crescut în sânul familiei noastre. Am o relaţie foarte bună cu el, cum să nu? Dar e băiat cuminte, nu frecventează discoteci, nu frecventează nimic”, a explicat Niţă.

 

Rotaru recunoaşte că e rudă cu Nicoară, dar susţine că nu PSD l-a promovat

Plecând de la declaraţiile lui Niţă privind legăturile de rudenie ale tânărului şi cu senatorul Ion Rotaru, dar şi de la faptul că acesta a bifat pe pagina personală de Facebook că este rudă cu o anume Liliana Rotaru, redactorii noştri au luat legătura şi cu fostul şef interimar al PSD Brăila. Ion Rotaru a recunoscut că este rudă cu tânărul, dar a precizat că nu are o legătură apropiată cu acesta. Senatorul a punctat că nici el, nici organizaţia PSD când a fost preşedinte, nu l-a propus pe Nicoară pentru vreo funcţie la nivelul Guvernului României.

“Eu îl ştiu aşa pe băiat, dar nu avem nicio relaţie. Prin alianţă suntem cumva rude, este adevărat. Bunica lui e soră cu soţia lui Niţă. Iar bunica lui este căsătorită cu un văr de-al meu de pe la ţară. De aici numele de Rotaru. Mama lui a fost căsătorită - e despărţită din câte ştiu eu -, şi şi-a reluat numele de fată, probabil. Eu nu ţin legătura cu ei. Ne întâlnim, ne mai salutăm. Nu am niciun fel de altă relaţie. Eu ştiam că el e student pe la Bucureşti, nu ştiam că e angajat pe undeva la minister. O fi având vreo angajare pe undeva, dar nu e vorba de o promovare sau de trimis din partea cuiva. O fi pe la tineret, habar nu am! Probabil că e în structură (n.r. - în PSD) pe undeva, dar nu s-a pus problema în niciun caz de promovare sau de trimis undeva persoana respectivă din partea partidului, ca să ne înţelegem bine. Nu am telefonul lui, nu ţinem legătura. Dar domnul Niţă vă poate lămuri foarte bine dacă mai aveţi neclarităţi. Evident că dumnealui este mai apropiat. Au avut altă relaţie, altă legătură. Eu nu pot să neg că suntem rude. Ar fi o prostie să spun că nu e aşa. Dar cum să spun: am o grămadă de verişori sau de nepoţi pe care nu i-am văzut vreodată, sau nu ne-am întâlnit, sau nu avem nicio relaţie. Asta este realitatea. V-am explicat şi care este firul. E vorba de o legătură mai îndepărtată cumva - bunica lui, soră cu soţia unui văr de-al meu care a decedat”, a declarat Rotaru.

Întrebat cum comentează faptul că anumite persoane reclamă că au existat intervenţii politice la angajarea tânărului, Rotaru a afirmat că probabil există multă “bună-voinţă”.

“Nu ştiu de unde legenda asta. Probabil că e multă «bună-voinţă» aici. Nu e vorba de sprijin de la PSD. Absolut deloc. Cel puţin din punctul meu de vedere, nu. Eu nu am alte informaţii. O fi cumva angajat, o fi ceva pe acolo, dar în niciun caz promovat pe zonă de partid”, a conchis Rotaru.

 

Nicoară susţine că a luat o pauză de la a aspira la funcţii în minister

Am reuşit să facem rost de numărul de telefon al tânărului de la secretarul de stat în cadrul Ministerului Muncii, Adrian Rîndunică, care ne-a precizat că într-adevăr Cosmin Nicoară este membru în TSD Brăila. Rîndunică a ţinut să adauge totuşi că şi dacă ar fi existat o influenţă politică la angajarea brăileanului în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni nu vede de unde supărarea unora, atât timp cât Guvernul este asumat politic şi e o normalitate să existe promovări şi angajări pe linia partidului aflat la guvernare.

Contactat, Cosmin Nicoară a precizat că în ciuda comentariilor care au apărut la adresa sa, în prezent nu mai lucrează la minister. Acesta a explicat că s-a angajat în luna octombrie 2017, însă nu prin influenţa deputatului Nicu Niţă sau al vreunui alt PSD-ist, ci pentru că l-a abordat personal pe fostul secretar de stat Veaceslav Şaramet (din Basarabia) la diverse întâlniri organizate de partid, în urma cărora s-au împrietenit. Mai mult, Nicoară a precizat că a fost într-o perioadă de probă alături de alţi colegi şi abia apoi a fost angajat. În data de 27 noiembrie 2018, Şaramet a fost eliberat din funcţie (decizia fiind publicată în Monitorul Oficial), iar el a luat decizia de a părăsi ministerul odată cu cabinetul fostului secretar de stat.

În prezent Nicoară este student în cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti la Facultatea de Ştiinţele Comunicării şi susţine că a decis să ia o pauză de la activitatea sa la nivelul Guvernului României, cu precizarea că nici nu exclude posibilitatea de a reveni.

“În primul rând eu nu mai lucrez acolo. Domnul secretar de stat Veaceslav Şaramet a fost eliberat din funcţie, totodată şi cabinetul dumnealui. Eu îl cunosc pe dumnealui din interiorul partidului. Vă daţi seama, dacă sunt membru TSD şi am câţiva ani buni în partid... am ajuns să îl cunosc şi pe dumnealui. La început am fost o perioadă de probă la cabinetul dumnealui. Mă cunosc cu dânsul, m-a luat, a văzut că sunt serios. A fost o perioadă de probă şi după aceea la vreo câteva luni m-am angajat. M-a ales până la urmă - că nu am fost numai eu care a făcut voluntariat. Şi asta a fost. Nu pile, nu relaţii, nu ce se aude în spaţiul public”, a declarat Nicoară.

Întrebat ce anume a făcut în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, sursa citată a afirmat că: “Domnul secretar de stat se ocupa de zona comunităţilor istorice ale României, de Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia. Deci toţi vecinii. Eu am fost angajat la cabinetul dumnealui şi cu asta ne ocupam”.

Nicoară nu a dorit să comenteze de ce unii dintre cunoscuţii săi au ajuns să facă sesizări la ziar referitor la el, însă a punctat că i se pare ciudat că astfel de comentarii apar abia la un an de când s-a angajat la minister.

Cât despre posibilitatea ca Nicu Niţă să fi pus într-adevăr o vorbă bună pentru el, Nicoară a afirmat că nici nu se pune problema de aşa ceva.

“Absolut deloc! Dacă vă spun! Nici măcar nu îl cunoştea pe domnul Şaramet. Eu am vorbit cu dumnealui la Congresul PSD şi pe unde ne mai întâlnisem atunci, la diferite evenimente. Domnul Niţă nu a avut nicio legătură”, a mai declarat sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro