Mergi la conţinutul principal

Nepoata directorului a picat concursul de la Protecţia Copilului

* la competiţie au participat 18 candidaţi, printre care şi o rudă a soţiei directorului instituţiei * aceasta a promovat proba scrisă, dar după contestaţie a primit o notă mai mică şi nu a câştigat concursul *

În an de criză economică, când locurile vacante ale bugetarilor au fost îngheţate, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila a fost deblocat, recent, un post de referent, la care a aspirat şi nepoata soţiei directorului instituţiei. Faptul nu a rămas neremarcat de către angajaţii direcţiei, care ne-au semnalat la redacţie: "De ce nu s-a realizat o lărgire de atribuţii, o detaşare pe post a altcuiva, practică foarte des folosită în DGASPC? Nu este un abuz? Când lumea se vaită din lipsa serviciilor, cum se poate să apară acest post, de vreme ce erau toate posturile blocate? Şi mai apare un fenomen curios: după testarea în scris a celor 18 candidaţi, au rămas pentru proba eliminatorie orală nepoata soţiei domnului Sculschi şi încă o altă persoană, care nu se ştie de cine este susţinută. Normal ar fi anularea acestui concurs pentru că încă mai este criză, nefiind imperios necesar angajarea unei persoane pe un post care nu cere superpregătire, că doar nu era director de instituţie!", se arată în sesizare.

DGASPC Brăila a organizat concurs pentru ocuparea unui post de referent la Serviciul de evaluare complexă a persoanei adulte cu handicap, rămas vacant prin pensionare, începând cu data de 1 noiembrie. Faptul că dintre cei 18 candidaţi care au susţinut proba scrisă, pe data de 24 noiembrie, au fost admise pentru proba orală două persoane, dintre care una este rudă a soţiei directorului general al DGASPC, a ridicat semne de întrebare asupra corectitudinii desfăşurării concursului printre angajaţii direcţiei, mai ales ţinând cont şi de faptul că este un an de criză şi posturile bugetarilor au fost blocate. Surpriză, însă: nepoata soţiei directorului Alexandru Sculschi nu a luat concursul!

Notă mai mică după contestaţie

Directorul general al DGASPC a precizat că postul a fost deblocat în condiţiile legii, cu aprobarea Consiliului Judeţean, care este ordonatorul principal de credite. De altfel, nu este singurul post deblocat, preşedintele CJ aprobând ocuparea prin concurs a încă unui post de medic de specialitate şi a unuia de asistent maternal. Direcţia făcuse, pe parcursul lunilor august şi septembrie, mai multe solicitări pentru deblocarea şi a altor posturi, respectiv de instructor de educaţie pentru copii cu dizabilităţi şi de psiholog, însă acestea nu au primit aprobare. "La DGASPC Brăila, la data de 1 ianuarie 2009, conform statului de funcţii aprobat prin Hotărâre de Consiliu Judeţean existau 830 de posturi, dintre care 90 erau vacante. Exista O.G. 223/2008, conform căreia toate posturile neocupate erau blocate, începând cu 1 ianuarie 2009, cu excepţia posturilor unice. Ulterior, această ordonanţă este modificată cu Ordonanţa 34 din aprilie 2009, care stabileşte că ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maxim 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. La solicitarea noastră foarte bine întemeiată şi încadrându-ne în numărul de posturi vacantate, din aprilie până în prezent fiind 32 de astfel de posturi, s-a aprobat ocuparea a 3 dintre ele, respectiv asistent maternal, referent şi medicul de specialitate. Astfel, 29 de posturi continuă să rămână vacante, pe lângă cele 90 existente la 1 ianuarie 2009", a explicat Alexandru Sculschi. În ceea ce priveşte desfăşurarea concursului, directorul instituţiei a arătat că a făcut parte atât din comisia de examniare, cât şi din cea de rezolvare a contestaţiilor. De altfel, singurul candidat care a făcut contestaţie a fost chiar... nepoata, Săndica Cărbunaru. Acesta a obţinut la proba scrisă nota 7.89, în timp ce contra-candidata sa a obţinut 8.50. "În urma contestaţiei a luat mai puţin cu 7 sutimi. În comisia de contestaţie este directorul, nu se mai face o altă comisie pentru contestaţii, automat este inclus conducătorul instituţiei. Lucrările au fost notate, apoi au fost desfăcute. După proba orală, la care au avut amândouă 9, a fost declarată reuşită persoana care a avut nota cea mai mare la scris, aceasta fiind absolventă la cursuri de zi a Universităţii de Stat din Bucureşti, specializarea sociologie", a spus Sculschi. Acesta a dorit să mai precizeze faptul că Săndica Cărbunaru este angajată a direcţiei din anul 2000, lucrând ca instructor de educaţie, după ce a absolvit Şcoala Postliceală Pro Humanitas, iar între timp a terminat şi Facultatea de Psihologie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro