Mergi la conţinutul principal
“Ieși afară, javră ordinară”, varianta îmbunătățită

Nemulțumiri în Poliție

• reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) trag un semnal de alarmă cu privire la “creșterile mizere” ale salariilor din acest sistem, care nu acoperă nici măcar rata inflației din 2022 (13,8%)• potrivit sindicaliștilor, la data de 15 februarie, salariul de funcție al polițistului, încasat pentru luna ianuarie, salariu “majorat”, este egal cu salariul minim pe economie • sindicaliștii se arată convinși că, în anul 2023, la admiterea în scolile de agenți de poliție, vom avea un nou record negativ: vor fi mai multe locuri decât candidați • «să primești, ca tânăr polițist, un salariu de funcție, de 3.491 lei brut, în condițiile în care salariul minim brut pe economie  este 3.000 lei, iar în construcții - 4.000, este un adevărat șoc», arată sindicaliștii

 

De ce să mai devii polițist și să lupți pentru siguranța oamenilor, dacă ești plătit cu salarii “mizere”?! Cam așa pune problema  Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), cel mai mare sindicat din România și singurul cu reprezentativitate proprie la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, după cum se arată în prezentarea de pe siteul propriu. Sindicaliștii spun că este deja un deficit semnificativ în sistem și, mai grav, tinerii nu se mai orientează către o carieră de polițist. Astfel, dacă înainte erau la mare căutare școlile de agenți de poliție, acum sunt multe locuri și nu sunt candidați.

Sindicaliștii arată că, la jumătatea lunii februarie, polițiștii au încasat salariile pe ianuarie, care, cel puțin teoretic, au fost “majorate” dar chiar și așa salariul de funcție al polițistului este egal cu salariul minim pe economie. În acest context, reprezentanții SNPPC acuză guvernanții că îi tratează cu bătaie de joc pe oamenii  care pun umărul la siguranța publică, motiv pentru care majoritatea tinerilor polițiști care au intrat în sistem cu speranțe și așteptări s-ar gândi acum să plece, prin demisie, dezamăgiți de raportul inegal și nedrept dintre salariul primit și riscurile/interdicțiile/îngrădirile pe care legea îi obligă să le respecte.

BĂTAIE GENERALĂ DE JOC  la adresa unuia dintre cei mai importanți piloni ai bunei funcționări a unui stat democratic, pilon care asigură apărarea, ordinea publică și siguranța națională! BĂTAIE DE JOC la adresa polițiștilor și a personalului contractual din MAI, oameni  care pun umărul la siguranța publică a fiecărei zile din viața noastră, a tuturor!

CREȘTERI MIZERE, care nu acoperă nici măcar rata inflației din 2022 (13,8%), nu acoperă majorările prețurilor produselor principale de consum și ale facturilor lunare la utilități, facturi care s-au dublat, dacă ne referim doar la energie/gaze!”, acuză reprezentanții SNPPC.

Pe site-ul SNPPC au fost prezentate și unele conversații purtate între anumiți polițiști care se plâng de salarii și de condițiile de muncă, cu restricții impuse și verificări, dar bani mai puțini. “E bătaie de joc, 4.000 lei pe o lună lucrată la tură cu un singur liber în zi de săptămână....fluturașul nu există...e mai rău ca la privat....Și eu sunt tentat să îmi bag CV-ul la Lidl, mai bine faci target la Altex decât ore de week-end la ...(n.r. -poliție). Transport nema, bani nema, mai mult bag de la mine să muncesc. Să vezi ce dai de la tine dacă vrei să pleci acum, pe puțin 200 de mil....

- Ne-au umplut de bani luna asta, din câte știu nu s-au băgat banii de transport....

- Eu am pus o întrebare legat de norma de echipament și mi s-a spus că nu o vom primi, iar cei care au primit-o, o să dea banii înapoi...

- Bag de seamă că au început să ne taie din salariu...

- Ai mers să te angajezi? Bagă-ți dosarul, că e mai bine ca în poliție. N-am atâta responsabilitate...drepturi restrânse...vine șeful să te caute..

- La Lidl să nu dărâmi vreun palet prin depozit și ești bine, la Dedeman deja ai salariu de comisar...

- Băieți, toba în mână și la proteste când ne cheamă!”.

Cam așa arată capturile extrase din conversațiile de pe grupurile de socializare ale polițiștilor, în baza cărora sindicaliștii li se adresează celor de la Putere: "Dragi guvernanți și politicieni care vremelnic conduceți destinul țării: în atașamentul pdf aveți capturi din conversațiile care au avut loc pe grupuri de socializare, între polițiștii tineri, intrați în sistem în ultimele luni. Majoritatea acestora au venit cu speranțe și așteptări, dar iată că se gândesc să plece, prin demisie, dezamăgiți de raportul inegal și nedrept dintre salariul primit și riscurile/interdicțiile/îngrădirile pe care legea îi obligă să le respecte.

După cum se mai arată în comunicatul SNPPC: Să primești, ca tânăr polițist, un salariu de funcție, de 3.491 lei brut (a se vedea atașamentul), în condițiile în care salariul minim brut pe economie  este 3.000 lei, iar în construcții - 4.000, este un adevărat șoc!  Dacă adăugăm și faptul că sistemul defectuos i-a trimis pe majoritatea să lucreze în alte județe decât cele de domiciliu, aceștia fiind nevoiți să suporte din propriul buzunar diferența dintre prețul chiriei plătite real – între 1.000-2.000 lei, în funcție de piața locală -și decontul primit  de la stat, de numai 389 lei, coliva Ordinii Publice din România este aproape gata!".

Sindicaliștii susțin că în ultimii 13 ani au tot cerut aplicarea integrală a legilor salarizării votate și promulgate de Parlament ( lg. 330/2009, lg. 284/2010, lg. 153/2017), asta pentru ca nivelul de salarizare al polițiștilor români să fie similar cu cel al colegilor din țările UE/ NATO. “SUNTEM ÎN AL 13-lea CEAS! DOMNILOR POLITICIENI, DACĂ NU VĂ TREZIȚI ȘI CONTINUAȚI CU SALARIILE MEDIOCRE  ȘI CU DEGRINGOLADA LEGATĂ DE LEGEA PENSIILOR MILITARE, VĂ ASIGURĂM CĂ, ÎN VIITORUL APROPIAT, VEȚI ANGAJA CA POLIȚIȘTI  CETĂȚENI  EXTRACOMUNITARI DIN LUMEA a III-a! Ceea ce semănați dumneavoastră de ani buni de zile, va culege poporul, în viitorul apropiat! Trist este faptul că, aceste roade nefericite, generate de ,,munca” dumneavoastră, vor atârna, ca o piatră de moară, de gâtul întregii societăți românești, nu peste mult timp!”, se încheie mesajul postat de Biroul Executiv Central al SNPPC.

Contactat detefonic, președintele Biroului Teritorial din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila al SNPPC, Horia Cioranu, ne-a declarat că situația prezentată în comunicatul SNPPC privind salariile polițiștilor este valabilă la nivel național și că toate problemele cu care se confruntă polițiștii au fost deja detaliate, astfel că nu mai are de făcut alte completări.

 

Și sindicatul “Diamantul” atrage atenția asupra "majorărilor salariale de tot râsul"

Legat de majorările de salarii din acest an, redactorii noștri au cerut un punct de vedere și din partea liderului local al Sindicatului Polițiștilor din România “Diamantul”, Georgian Petrea, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila. “Prin O.U.G  nr. 168/2022 (n.r. - OUG din 8 decembrie 2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare) s-a majorat salariul de funcție cu 10% începând cu data de 01.01.2023, iar de pe data de 13.01.2023 s-a publicat H.G. nr 28/2023, prin care se actualizează cuantumul soldei de grad/salariul pentru gradul profesional deținut. Beneficiile nu sunt tocmai substanțiale dacă este să privim Legea 153/2017 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice) despre care am vorbit în discuțiile anterioare și la cum ar trebui să arate salariul polițiștilor, conform actului anterior menționat. Nu putem vedea măririle în integritatea lor, deoarece, în ceea ce privește salariul de grad, majorarea se aplică cu data de 13.01.2023 și nu cu data de întâi, așa cum este aplicată majorarea de 10%. Din calculele noastre, într-o lună de zile, aplicând cele două majorări în integritatea lor, un polițist ar trebui săștige în medie cu 600 de lei(brut) mai mult. Însă sumele pot varia de la fiecare caz în parte, depinzând de funcția și gradul deținut, neputându-se generaliza suma exactă cu care va crește salariul fiecăruia”, ne-a declarat liderul sindical “Diamantul”.

Acesta a mai precizat faptul că, dacă privim către luna aprilie 2023, când se preconizează că va înceta încasarea normei de echipament a polițiștilor, ce are o valoare aproximativă de 250 de lei, aceste măriri sus menționate practic vor fi eliminate. “Toate aceste neaplicări în totalitate a legii salarizării dar și alți factori, spre exemplu lipsa de predictibilitate în salarizare, în carieră, lipsa unui ghid al carierei polițistului, duc către o îndepărtare a unor posibili noi angajați în MAI, a se vedea procentul  1,36 candidați per loc, din toamna anului 2022, pentru Școala de agenți de Poliție Vasile Lascăr Câmpina. În plus, prin pensionare, părăsesc acest sistem destul de mulți angajați, pe lângă aceștia mai sunt și demisiile. De exemplu, de la începutul anului 2023, la nivelul IPJ Brăila au fost înregistrate două demisii”, a mai arătat liderul sindical Georgian Petrea.

Într-un articol publicat de cotidianul nostru în toamna anului trecut, mai exact pe   4 octombrie 2022, am arătat că, în cazul polițiștilor, măririle salariale lipseau cu desăvârșire, după cum se plângeau sindicaliștii, care au atras atenția și asupra altor probleme, precum deficitul de personal. “Aici este o sintagmă total eronată, nu există măriri salariale. Există sume de bani care ar fi trebuit să se dea de multă vreme și care se tot dau cu țârâita, prevederi ale legii 153/2017 privind drepturile salariale ale polițiștilor. Nu există mărire salarială”, a subliniat  liderul local al Sindicatului Polițiștilor din România “Diamantul”, în toamna anului trecut.

La fel ca în cazul salariului profesorilor, medicilor și al preoților, salariul polițiștilor diferă în funcție de gradul pe care îl au și de categoria funcției.

În toamna anului trecut, liderul local al Sindicatului Polițiștilor din România “Diamantul”, Georgian Petrea, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila, ne-a dat câteva exemple privind salariile polițiștilor. Acesta a spus că, dacă ar fi să se facă o medie, vorbind aici de partea operativă adică polițiștii care fac ture și sunt în stradă, un polițist aflat la început de activitate  avea în jur de 4.000 lei, cu tot cu sporuri, normă de hrană, de echipare. “Aici nu vorbim de salariu, este vorba despre banii pe care îi încasează în mână. Ca și salariu este 2.500 - 3.000 lei. Un polițist cu vechime, unul în prag de pensie, încasează undeva la 6.000 de lei ”, a explicat sindicalistul.

Acesta a mai spus că mulți polițiști cu experiență au ieșit la pensie pentru că le-a fost teamă că se va schimba legea, ceea ce le-ar fi adus pensii mult mai mici.

În răspunsul din 8 septembrie 2022, transmis de la IPJ Brăila, ni s-a comunicat că gradul de ocupare al instituției era de aproximativ 78%, iar deficitul de personal era de aproximativ 22%, fiind afectate toate structurile instituției.

În primele opt luni ale anului trecut, au fost ocupate 29 de posturi, dintre care 5 din sursă externă (2 posturi de agent de poliție și 3 posturi de personal contractual), 22 absolvenți ai școlilor de agenți de poliție și 2 absolvenți ai Academiei de Poliție, dar și-au încetat raporturile de serviciu 27 de polițiști și din categoria personalului contractual, fiind în procedură de concurs 32 de posturi de agent de poliție.

Măririle salariale apărute la începutul acestui an nu par a fi deloc în măsură să-i mulțumească pe polițiști, după cum se vede în luările de poziție ale sindicaliștilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro