Mergi la conţinutul principal

Nemulţumit de blocajul plăţii exproprierilor pentru pod, Varga cere demisia ministrului Cuc

• deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, consideră inadmisibil modul în care Guvernul a decis să trateze problema exproprierilor pentru construcţia podului peste Dunăre, în contextul în care oamenii nu şi-au primit nici astăzi banii  • parlamentarul a precizat că l-a interpelat pe Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, însă răspunsul primit dovedeşte doar incompetenţă, astfel că îi solicită demisia • Varga a sesizat că s-au dat ordinele de expropriere, deşi se ştia că nu se poate întocmi documentaţia cadastrală în timp util

 

Deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, susţine că plata exproprierilor pentru construcţia podului peste Dunăre este amânată nepermis, până la un termen necunoscut de actualii guvernanţi. Acesta a atras atenţia că proprietarii terenurilor şi imobilelor aflate pe traseul “Podului suspendat peste Dunăre Brăila - Tulcea” vor trebui să aştepte, fără să se ştie cât anume, pentru sumele aferente procedurilor de expropriere, deşi construcţia podului a fost demarată. Varga a subliniat că această concluzie se desprinde dintr-un răspuns pe care l-a primit de la ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, ca urmare a unei interpelări.

“Mai mulţi proprietari mi-au semnalat, în timpul audienţelor de la cabinetul parlamentar, că întârzie plata sumelor aferente procedurilor de expropriere. De aceea, m-am adresat ministrului Răzvan Cuc, să văd cum stau lucrurile de fapt. Este o nouă demonstraţie de incompetenţă, aşa cum, de altfel, ne-am obişnuit când vine vorba despre întregul Guvern PSD-ALDE. Nimeni nu poate spune când îşi vor primi oamenii banii, dacă sumele aferente sunt prinse în bugetul pe acest an şi dacă proprietarii au fost anunţaţi despre această întârziere. Este o sfidare la adresa oamenilor, care au rămas fără bunurile lor, iar acum sunt pasaţi de la unii la alţii şi amânaţi cu despăgubirile”, a declarat Varga.

Parlamentarul a atras atenţia că deşi procedurile au demarat de peste un an (din iunie 2018), situaţia plăţii pentru exproprieri rămâne şi acum incertă. Varga a subliniat că în octombrie 2018, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a decis ce imobile şi terenuri de pe coridorul podului peste Dunăre urmau a fi expropriate, iar în noiembrie 2018 au fost stabilite sumele individuale, reprezentând plata despăgubirilor, transmise către proprietari. La începutul lui 2019, ministerul a emis Decizia de expropriere pentru obiectivul de investiţie “Pod suspendat peste Dunăre, în zona Brăila”, iar apoi a fost nevoie de alte patru luni, pentru ca, în aprilie 2019, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să numească o comisie de verificare a dreptului de proprietate şi de analiză a cererilor depuse de titularii în drept, pentru despăgubiri. Ei bine, potrivit deputatului, comisia nu este, însă, funcţională, nici acum, după alte patru luni.

“Motivul? Procedura organizată în aprilie 2018, de achiziţie a servicilor de întocmire a documentaţiei cadastrale, în vederea exproprierilor de pe coridorul podului peste Dunăre, a fost contestată. Iar comisia nu poate funcţiona, fără documentaţia cadastrală. Care documentaţie nu se ştie când va fi gata, cât timp discutăm despre o contestaţie, transformată într-un proces aflat pe rol, încă nefinalizat. Toată această situaţie arată cât de haotic merg toate lucrurile, cât de impredictibil este totul. Cum s-au putut da ordinele de expropriere, dacă se ştia că nu se poate întocmi documentaţia cadastrală şi comisia nu este funcţională? Este o situaţie incredibilă, una dintre multele care arată modul sfidător în care sunt trataţi cetăţenii şi încă un motiv pentru care ministrul Cuc ar trebui să plece”, a conchis Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro