Mergi la conţinutul principal

Nemții i-au scos pe turci din sărite

Camera inferioară a Parlamentului german a votat cu o largă majoritate o rezoluţie prin care masacrarea armenilor în 1915 este considerată genocid, determinând Ankara să afirme că este „o greşeală istorică". Ambasadorul turc la Berlin a fost retras de la post. Rezoluţia adoptată de Bundestag afirmă că, la începutul Primului Război Mondial, armenii au fost supuşi de către forţele armate otomane exterminării în masă, purificării etnice, deportărilor forţate şi genocidului.
Documentul condamnă şi Imperiul German care, aliat la aceea vreme al Imperiului Otoman, nu a făcut nimic pentru a opri crimele. Alături de cele două imperii, s-au mai aflat în Primul Război Mondial Bulgaria și Austro-Ungaria.
Turcia avertizase înaintea votului că un DA ar avea efecte nedorite asupra relaţiilor bilaterale. Acum, europenii se tem că turcii vor lăsa refugiații din Siria și din alte state asiatice să treacă nestingheriți spre Europa.
Peste 20 de state au recunoscut până acum genocidul armean. Dramaticele evenimente au fost declanşate la 24 aprilie 1915, când autorităţile otomane au deportat 270 de intelectuali armeni de la Constatinopole la Ankara. Mulţi dintre ei au fost ucişi. Au urmat execuţii în masă ale bărbaţilor apţi să poarte armă, dar şi marşuri forţate spre deşertul sirian ale femeilor, copiilor şi invalizilor. Majoritatea crimelor au fost comise de Organizaţia Specială, o miliţie paramilitară similară viitoarelor grupări de asalt naziste. Se estimează că, în total, şi-au pierdut viaţa un milion şi jumătate de armeni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro