• absolvent al secţiei canto-muzică uşoară de la Şcoala de Arte Brăila, Octavian Bozeanu deţine o colecţie impresionantă de peste 400 de discuri vechi de vinil • fost proiectant la SC Promex SA şi devenit apoi distribuitor de carte pentru avocaţi, “Bozy” păstrează toate discurile şi afişele Margaretei Pâslaru • el a cântat alături de Marina Florea, pe care a cunoscut-o în 1982, la Festivalul “Lotca de Aur” de la Brăila
Fan al celebrei cântăreţe Margareta Pâslaru de la vârsta de 4 ani, brăileanul Octavian Bozeanu, căruia prietenii îi spun “Bozy”, în vârstă de 57 ani, este o adevărată enciclopedie. Absolvent al Şcolii Populare de Arte “Vespasian Lungu”, secţiile Canto-muzică uşoară (promoţia 1983) şi Artă fotografică, “Bozy” este de aceeaşi vârstă cu o altă celebră cântăreaţă, Marina Florea, pe care a cunoscut-o în anul 1982, cu ocazia Festivalului “Lotca de Aur” de la Brăila. De atunci, “Bozy” şi Marina au rămas prieteni nedespărţiţi.
Brăileanul îndrăgostit de muzică deţine toată colecţia de discuri şi toate afişele Margaretei Pâslaru, pe care o divinizează de când era copil. Deţine, de asemenea, peste 400 de discuri vechi de vinil, şi a adunat, de-a lungul anilor, o impresionantă colecţie de vederi cu artişti. Octavian este îndrăgostit de muzica uşoară: a urcat pe scenă la vârsta de 20 de ani şi continuă să cânte şi acum, după 37 de ani de la debut. Prietenii nici nu concep să organizeze o petrecere fără să fie prezent şi “Bozy”, care să-i desfete cu vocea sa frumoasă.
Octavian Bozeanu, un luptător
Artist şi colecţionar, Octavian Bozeanu este acum administrator de firmă şi respectat distribuitor de carte în Brăila. De 25 de ani încheiaţi, “Bozy” le vinde cărţi de specialitate juriştilor şi magistraţilor de la Palatul de Justiţie şi colaborează intens şi cu alte instituţii, cum ar fi Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila. Vrei o carte bună sau una pe care nu o poţi găsi altundeva? Întreabă-l pe “Bozy” şi sigur o vei avea în bibliotecă.
Octavian a făcut de toate în viaţă şi nu regretă nimic din ceea ce a făcut. Pasionat de muzică şi de fotografie, el nu se teme nicidecum să urce pe scenă şi acum, când tinerii preferă mai degrabă jocurile pe calculator şi internetul.
“Muzica a fost dintotdeauna cea mai mare pasiune a mea. Am fost fan al cântăreţei Margareta Pâslaru de la vârsta de 4 ani. Am adunat, an de an, toate discurile pe care le-a scos celebra artistă şi toate afişele de la spectacole. Am absolvit Şcola Populară de Arte în anul 1983, Secţia canto-muzică uşoară, şi am cântat la Casa Armatei, Estrada Progresul, Clubul IATC. Am fost, de asemenea, în mai multe turnee prin ţară. Am cântat cu solişti şi mari iubitori ai muzicii uşoare de la Brăila – Daniela Grigore, George Petrenco, Codin Burtea şi alţii, cu care am rămas prieteni pe viaţă”, povesteşte negustorul de carte de la Tribunal.
Octavian Bozeanu a fost dintotdeauna un luptător. După '89, lucra la Uzina de Utilaj Greu “Progresul”, devenită SC Promex SA, când a rămas fără slujbă, fiind la un pas de a rămâne fără niciun venit. A fost nevoit să ia decizii care aveau să-i schimbe definitiv viaţa.
“În anul 1994, eram tehnician proiectant la Promex SA. Silit de împrejurări, în acea perioadă deosebit de tulbure, cu restructurări, şomaj şi falimente - în urma desfiinţării postului meu – m-am hotărât să distrubui cărţi în municipiul Brăila, sfătuit fiind de o prietenă. La acea vreme, cântam la estradă şi m-am decis să mai desfăşor o activitate, din care să pot să-mi câştig existenţa”, povesteşte Octavian.
Încă de la început, nu a fost singur, ci l-a avut alături pe Gelu, prieten şi asociat şi care în prezent este plecat în străinătate. Nu a fost uşor, pentru că era nevoit să transporte zeci de cărţi o dată, în diverse puncte stradale din municipiu.
“Bozy” a vândut, în 25 de ani de activitate, mii de cărţi nu numai avocaţilor, consilierilor, judecătorilor şi procurorilor de la Palatul de Justiţie, ci şi studenţilor, medicilor, finanţiştilor şi profesorilor din Brăila, precum şi instituţiilor locale. Acum, “Bozy” distribuie cărţi şi pe net şi colaborează şi cu alţi librari locali.
De la standul de cărţi, la petreceri şi recitaluri
Dedicat profesiei pe care a îmbrăţişat-o de atâta amar de ani, Octavian Bozeanu consideră că i se potriveşte perfect ceea ce face. N-ar putea face altceva. Când şi când, evadează din cotidian şi se întâlneşte cu prietenii. “Bozy” e nelipsit de la petreceri şi nu se lasă până nu pune mâna pe microfon, ca să cânte şi să-i încânte pe cei prezenţi cu vocea lui melodioasă. Apoi, revine la standul de cărţi.
Octavian a avut şi are încă exclusivitate cu diverse edituri, motiv pentru care aduce primul pe piaţă cele mai noi apariţii editoriale. El este cel care le aduce finanţiştilor, contabililor şi juriştilor din toată Brăila cărţile noi, de specialitate, fără de care aceştia nu şi-ar putea desfăşura activitatea. Codul Penal, Codul Civil sau Codul Fiscal actualizat sunt nelipsite din librăria lui “Bozy”, interpretul de muzică uşoară care a cântat alături de Marina Florea. E de ajuns să spui că vrei ultima ediţie a vreunui act normativ – fie el cod sau ordonanţă - şi toată lumea te va sfătui să mergi la Tribunal, la Octavian, ca să te rezolve.
Comunicativ, vesel şi optimist - aşa poate fi caracterizat negustorul de carte.
Deunăzi, “Bozy” ne mărturisea: “Iubesc oamenii cu care intru zilnic în contact direct. Îmi place să onorez comenzile făcute, iar în cazul în care nu reuşesc să fac acest lucru, îndrum frumos clientul către o librărie sau către alţi distruibuitori particulari de carte. Nu sunt un ranchiunos, nu sunt lacom şi nu am considerat niciodată că aş fi cel mai bun din breasla mea”.
Prieten adevărat, iubitorul de muzică de la Tribunal a fost de multe ori dezamăgit chiar de prieteni, însă el însuşi nu a dezamăgit pe nimeni. Octavian ştie să ierte, să împărtăşească o experienţă nouă şi să se facă iubit de cei din jur. Iubeşte ceea ce face şi-i tratează pe cei din jur la fel, fără discriminare.
Lui “Bozy” îi place să colecţioneze discuri vechi, cu muzică de calitate, dar colecţionează şi vederi cu marii artişti români. I-au trecut prin mână mii de cărţi, dar le preferă pe cele care tratează psihicul uman, pe cele care încearcă să dea răspunsuri la marile întebări ale vieţii. Aşa a fost, deunăzi, “Din tainele vieţii şi ale Universului”, de Scarlat Demetrescu, carte pe care a citit-o pe nerăsuflate.