Negocierile cu "Danscan Steel" Danemarca legate de privatizarea "Laminorul" sint din nou blocate. Cauza, dupa cum sustin surse apropiate negocierii, o constituie incompatibilitati de ordin bancar intre sistemul de lucru din Danemarca si cel din Romania. Concret, potrivit legislatiei in domeniul privatizarii, ofertantul persoana juridica trebuie sa prezinte la dosarul de participare o scrisoare de bonitate bancara emisa de unitatea bancara prin care ofertantul isi deruleaza afacerile. Dupa cum au explicat sursele citate, banca daneza - partenerul "Danscan Steel" a emis un astfel de document insa acesta nu raspunde cerintelor obligatorii impuse de legislatia bancara din Romania. De altfel, din aceeasi cauza s-au blocat negocierile si la precedenta incercare de privatizare a "Laminorul", cind unic ofertant a fost aceeasi firma din Danemarca. Practic obtinerea acestei scrisori de bonitate nu este imposibila insa ar dura circa 3 luni, dupa cum au estimat chiar reprezentantii legali in negociere ai ofertantului, rastimp in care situatia economica a societatii brailene s-ar putea agrava. De ce nu a facut ofertantul de anul trecut aceste demersuri? Privirile acuzatoare se indreapta spre fostul jurist la ale carui servicii de specialitate a apelat "Danscan Steel". Important de subliniat este faptul ca firma din Danemarca a depus o suma substantiala din punct de vedere al cuantumului cu titlu de garantie de participare, bani care practic sint blocati de aproape doua luni in contul AVAS, fapt ce spune multe despre determinarea ofertantului in a prelua firma braileana.
In aceste conditii, factorii decizionali ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie care administreaza in numele statului pachetul majoritar de actiuni ale "Laminorul" si deruleaza in prezent negocierile cu ofertantul, vor trebui sa ia o decizie menita sa deblocheze negocierile si sa conduca la finalizarea acestor proceduri, mai concret, la semnarea unui contract de privatizare.
In prezent, AVAS controleaza 69,9% din actiunile Laminorul Braila, iar pachetul lansat la vinzare reprezinta 68,3% din capitalul social al producatorului de materiale feroase primare si semifabricate. Reamintim ca, in noiembrie 2005, AVAS a lansat la privatizare aceasta scoietate, pentru a cincea oara numai in cursul anului trecut.