Prima s-a desfasurat la Costinesti, unde federatia a fost reprezentata de presedintele Gheorghe Isvoranu, presedintele executiv Marius Nistor, secretarul general Teodor Spiridon si prof. Ionel Barbu, reprezentant al sindicalistilor din judetul Olt. Acestia au participat alaturi de alti sindicalisti, la o noua runda de negocieri asupra pachetului legislativ din invatamint. Un comunicat de presa al Ministerului Educatiei a precizat ca s-a ajuns la un acord final pe pachetul de legi, urmind ca saptamina viitoare sa fie definitivata metodologia pe fiecare capitol in parte. Alaturi de reprezentantii sindicatelor din invatamintul scolar, au fost si reprezentantii Consiliului National al Rectorilor.
Cea de-a doua intilnire a reprezentantilor Federatiei "Spiru Haret" s-a desfasurat la Neptun. Cu aceasta ocazie, toti membrii federatiei, reprezentanti ai judetelor care fac parte din "Spiru Haret", au discutat asupra proiectelor de Lege privind invatamintul scolar si Statutul personalului didactic. La aceasta actiune, moderata de presedintele Sindicatului Invatamint Braila, Valeriu Partene, a participat si ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei.
"Aceasta intilnire a fost un cistig pentru noi. Am avut alaturi pe ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. I-am pus intrebari ministrului si am explicat membrilor nostri cistigurile din perioada in care la conducerea MEdCT a venit ministrul Adomnitei", a spus vicepresedintele "Spiru Haret", Valeriu Partene.
Intre lucrurile bune care s-au intimplat sub conducerea ministrului Adomnitei au fost amintite: punerea in aplicare a cresterilor salariale, pe etape, astfel ca din octombrie 2007 se poate spune ca au crescut salariile cadrelor didactice cu 23%, cresterea veniturilor cadrelor didactice cu gradul I cu 33%, iar din din 21 iulie 2007 s-a acordat si bonusul pentru achizitionarea de carte de specialitate. Acest sprijin material este oferit anual pentru toate cadrele didactice care au facut cereri pina la 30 iunie.
Statutul va ramine numai al cadrelor didactice
"Pe noi ne bucura ca s-a acordat o crestere de 10% in plus cadrelor didactice cu gradul I, pentru ca astfel se stimuleaza dorinta de perfectionare in rindul cadrelor didactice. Trebuie sa recunoastem ca exista profesori care se multumesc sa iasa la pensie cu definitivatul si nu putem fi de acord cu asa ceva, dar ne-am dori ca toate cadrele didactice sa se bucure de o crestere mai mare a salariului. Ministrul ne-a spus ca se va gindi la un mod de acordare a unui astfel de bonus si pentru alte categorii de cadre didactice. Cit despre dorinta noastra sa avem un Statut al salariatilor din invatamint, ministrul ne-a spus clar ca nu se poate. Fiecare profesiune are un statut al ei si ca asa trebuie sa aiba si cadrele didactice, dar a precizat ca se va gindi la posibilitatea de acordare a unor sporuri suplimentare personalului nedidactic din invatamint, astfel incit sa ajunga si ei la salarii decente", a spus vicepresedintele "Spiru Haret", Valeriu Partene.
Sindicalistii si-au mai exprimat ingrijorarea referitor la noua structura a invatamintului, mai ales ca este posibil ca unele scoli sa nu aiba spatiile necesare cresterii numarului de clase, insa ministrul a spus foarte clar ca invatamintul romanesc trebuie sa se alinieze celui european si invatamintul de la 3 la 6 ani va deveni obligatoriu, ca toate cadrele didactice vor fi absolvente ale invatamintului superior, iar liceul se va desfasura pe trei paliere: teoretic, vocational si tehnologic, urmind ca si bacalaureatul sa se dea, probabil, pe grade de dificultate.