Început de normalitate la Consiliul Judeţean Brăila. După ce în urmă cu două zile consilierii au emis o hotărâre prin care i-au delegat vicepreşedintelui liberal Ovidiu Nechita atribuţii limitate de preşedinte, valabile doar pe data de 10 decembrie, ieri, plenul a revenit asupra deciziei. La propunerea PSD-istului Ionel Avram, grupul majoritar PSD-UNPR a convocat o altă şedinţă extraordinară în Sala 404 a Palatului Administrativ, în care Nechita a fost desemnat preşedinte interimar cu atribuţii depline de această dată, însă doar până pe 23 decembrie, când a fost stabilită şedinţa ordinară. Pe acelaşi scenariu ca şi până acum, şedinţa de ieri, care a avut 5 proiecte pe ordinea de zi, a început cu alegerea lui Avram ca preşedinte de şedinţă. Acest aspect a stârnit din nou nemulţumiri în rândul consilierilor. PNL-istul Marian Sârbu a semnalat faptul că, deşi primul proiect se referea tocmai la alegerea unui preşedinte de şedinţă, desemnarea lui Avram pe această poziţie s-a făcut înainte de aprobarea ordinii de zi, ceea ce este ilegal. De precizat că la aprobarea ordinii de zi s-au abţinut liberalii Vasile Cortez, Alfredo Pascale, Gicu Mitache, Marian Sârbu, Neagu Jirlăianu şi independentul Marian Căpăţână.
Consilierii au aprobat rectificarea bugetară a judeţului
Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri s-a aflat şi rectificarea bugetară ce a stat la baza mandatării lui Nechita cu atribuţiuni de preşedinte pentru data de 10 decembrie, ca urmare a solicitării Prefecturii. Este vorba despre 1.013.000 lei, bani alocaţi judeţului nostru de către Guvern, ca urmare a rectificării bugetului de stat. După cum a explicat directorul economic al CJ Brăila, Alina Rusu, suma are ca destinaţie plata salariilor profesorilor din unităţile de învăţământ subordonate CJ, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti. Tot cu această ocazie, consilierii au aprobat o modificare a repartizării către localităţile din judeţ a sumelor defalcate din TVA, pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. Pe scurt, deşi pe 4 noiembrie s-a aprobat repartizarea către UAT-uri a sumei de 10.794.000, alocată de către Guvern judeţului Brăila, mai multe comune au precizat că nu vor termina lucrările până la finele anului. "Ca urmare a răspunsurilor primite a rezultat o sumă disponibilă de 2.034.000 lei, provenind de la comunele Bordei Verde, Ciocile, Şuţeşti şi Tudor Vladimirescu. În acelaşi timp, am primit solicitări de la alte comune care mai aveau necesităţi pe drumurile comunale, fapt pentru care am efectuat propunere de repartizare pentru suma disponibilă. Localităţile care au primit suplimentări au fost: Berteştii de Jos, Cireşu, Măxineni, Movila Miresii, Stăncuţa, Tichileşti, Viziru, Galbenu şi Ianca", le-a mai transmis Rusu consilierilor.
În aceeaşi şedinţă a fost aprobată o rectificare a repartizării pe UAT-uri a procentului de 20% din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţarea locală pe anul 2014. Tot directorul economic a informat că în urma unei decizii de la Centru, judeţul nostru a primit o suplimentare bugetară de 193.000 lei, bani ce vor merge către reabilitarea şcolii generale din comuna Ulmu. "Avem o adresă de la domnul primar privind condiţiile nefavorabile în care învaţă elevii în acest moment datorită nefinalizării stadiului lucrărilor la şcoala din comună. Propunerea a fost ca întreaga sumă de 193.000 de lei să fie alocată pentru reabilitarea şcolii din Ulmu", a mai afirmat Rusu.
De precizat că, toate proiectele au fost aprobate, singurul consilier care s-a abţinut de la vot fiind independentul Marian Căpăţână.
Avram vrea să colaboreze cu Nechita pentru deszăpezire
După aprobarea mandatării lui Ovidiu Nechita ca preşedinte interimar până pe 23 decembrie, liderul grupului social democraţilor din CJ, Ionel Avram a ţinut să facă un anunţ. "Suntem în posesia unei scrisori din partea Instituţiei Prefectului Judeţului Brăila adresată consilierilor judeţeni. Se referă la situaţia de stare majoră creată de starea vremii şi ne pune în vedere desemnarea unei autorităţi la nivelul CJ Brăila, care să participe cu drept de decizie în Comitetul pentru situaţii de urgenţă. În propunerea pe care am făcut-o astăzi (n.r. ieri) rezolvăm şi această solicitare a Instituţiei Prefectului. Vreau să vă spun că o să discut cu domnul vicepreşedinte Ovidiu Nechita să stabilim nişte soluţii concrete şi legale pentru rezolvarea problemei deszăpezirii. Este ştiut că la licitaţia deschisă din data de 3 decembrie nu s-a prezentat niciun ofertant. Ne vom întâlni, vom stabili ce e de făcut, astfel încât, în zilele următoare, această problemă să fie rezolvată", a declarat Avram. Totodată, PSD-istul şi-a anunţat colegii că de astăzi vor primi dispoziţia şi proiectele pentru şedinţa ordinară a lunii, rugându-i să le dezbată în comisii pentru ca în data de 23 decembrie lucrurile să se desfăşoare în condiţii normale. Nechita a fost mandatat preşedinte interimar cu 23 voturi "pentru" şi 1 vot "împotrivă". De menţionat că din 25 de voturi introduse în urnă, unul a fost nul.
Nicu Niţă nu vrea şedinţă pe vapor
Tot în şedinţa extraordinară, consilierul PSD Nicu Niţă şi-a exprimat rugămintea către vicepreşedintele liberal Ovidiu Nechita ca întâlnirea din data de 23 decembrie să nu aibă loc pe Nava Ovidiu, aşa cum a fost stabilit. "Nu avem loc pe vapor toţi consilierii, invitaţii şi presa", a motivat Niţă. În sprijinul acestuia a venit şi social democratul Nicu Cireaşă, însă nu s-a luat nicio decizie, convocarea fiind făcută de Nechita.
Căpăţână: "Sunt «pentru» delegarea atribuţiunilor domnului Nechita până la lămurirea situaţiei domnului preşedinte"
Întrebat, la finalul şedinţei, de ce s-a abţinut la toate proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi, consilierul independent Marian Căpăţână a motivat că nu a avut timp să se pregătească, şedinţa fiind convocată de pe o zi pe alta. Acesta a subliniat că şedinţele extraordinare ar trebui stabilite, potrivit legii, cu minim 3 zile înainte, însă întâlnirea de ieri a fost convocată în data de 10 decembrie. Totodată Căpăţână a subliniat că proiectele privind rectificarea bugetară şi repartizarea banilor către UAT-uri nu pot fi tratate cu atâta uşurinţă, fără o analiză serioasă în prealabil. Independentul a subliniat că a primit mapa cu proiecte abia la ora 9:45, şedinţa fiind programată la ora 10:00. "Domnul Avram a propus ca mandatul domnului Nechita să fie valabil până în data de 23 decembrie când este o şedinţă ordinară. Eu sunt «pentru» delegarea atribuţiunilor domnului Nechita până la lămurirea situaţiei domnului preşedinte Gheorghe Bunea Stancu în raport cu Consiliul Judeţean. Nu prin delegări de 2 zile, o zi, 20 de zile şi aşa mai departe. Pentru că se crează acele goluri şi exemplul elocvent este chiar şedinţa de astăzi. Nu există acea cursivitate de administrare. De aceea m-am abţinut", a declarat Căpăţână.
La şedinţa de ieri au participat 25 de consilieri din 30 în funcţie. Au lipsit liberalii Bogdan Minescu, Adrian Rădulescu, PNŢCD-istul Gheorghe Chiru şi proaspeţii independenţi Cătălin Dudulea (ex-PER), Silviu Radu (ex-PDL), dintre care, doar ultimul şi-a motivat absenţa.
Precizăm că în mod normal, la şedinţa ordinară din 23 decembrie a CJ Brăila, plenul va trebui să ia act de demisia fostului vicepreşedinte PSD Florin Mija şi să aleagă un înlocuitor.