Verificările Corpului de control al prim ministrului Victor Ponta asupra CJ Brăila şi a Prefecturii s-au încheiat la finele săptămânii trecute. Rezultatul? Nicio problemă deosebită. Cel puţin asta a susţinut preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, profesorul Viorel Mortu. Acesta a indicat că rezultatul a fost unul foarte bun şi că din documentele pe care le-a primit, nu reiese niciun fel de neregulă surprinsă în interiorul instituţiei pe care o conduce. "Controlul s-a încheiat. După opinia mea, rezultatul este foarte bun. Cel puţin deocamdată, textul care ne-a fost dat este unul foarte bun", a declarat Viorel Mortu.
Situaţia pare să fie similară şi la nivelul Instituţiei Prefectului Judeţului Brăila, unde, potirivit directorului cancelariei, Mircea Tudosie, Corpul de Control al premierului nu a cerut decât copii ale unor documente. "Au fost doi reprezentanţi ai Corpului de control şi au verificat măsurile întreprinse de Instituţia Prefectului în contextul fenomenelor meteo periculoase, precum şi măsurile întreprinse de Instituţia Prefectului cu privire la lipsa contractelor de deszăpezire la nivelul Consiliului Judeţean. Practic, au cerut copii după adrese şi după hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). Au luat copiile şi au plecat. Nu a fost neapărat un control, doar au solicitat copii după respectivele adrese şi după hotărârile de CJSU. Probabil că vor fi analizate şi la un moment dat se va da şi un rezultat", a declarat Tudosie.
Control cu iz politic
De precizat că, în luna decembrie 2014, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, la vremea respectivă şi vicepremier al României, a venit în vizită în Brăila pentru a participa la alegerile organizaţiei judeţene a social democraţilor, în cadrul cărora Mihai Tudose a fost ales preşedinte. Atunci, acesta a fost informat despre starea tensionată din cadrul CJ Brăila şi a anunţat că are de gând să găsească vinovaţii şi să îi facă "să plătească". Dragnea a făcut referire cu acea ocazie, atât la vicepreşedintele liberal al CJ Brăila, Ovidiu Nechita, cât şi la prefectul judeţului, Vasilica Vîlcu. Coincidenţă sau nu, pe 22 decembrie 2014, Corpul de control al prim ministrului Victor Ponta a demarat o acţiune la nivelul Consiliul Judeţean şi al Prefecturii Brăila. "Obiectivele controlului sunt următoarele: verificarea respectării dispoziţiilor legale în legătură cu organizarea şi funcţionarea entităţilor controlate; verificarea respectării dispoziţiilor legale şi a reglementărilor interne referitoare la îndeplinirea atribuţiilor de către entităţile controlate; verificarea respectării dispoziţiilor legale în legătură cu atribuirea şi derularea contractelor de achiziţii publice; alte aspecte considerate relevante de către echipa de control", ne preciza la vremea respectivă, vicepreşedintele CJ Brăila, Ovidiu Nechita.
Nechita, încântat de rezultatul controlului
Contactat telefonic, ieri, de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" în privinţa rezultatului verificărilor Corpului de control, vicepreşedintele CJ Ovidiu Nechita s-a arătat extrem de încântat. Acesta a ţinut să precizeze că, din punctul său de vedere, faptul că
nu s-au găsit nereguli demonstrează că toate hotărârile luate de el, la cârma instituţiei, au fost cât se poate de legale. "Domnul Viorel Mortu a semnat documentele. Din ce am înţeles de la dumnealui nu au fost probleme absolut deloc. Ceea ce vreau să subliniez este că prin acest control s-a dovedit că eu n-am avut niciun fel de problemă şi că toate dispoziţiile pe care le-am luat au fost legale. Se ştie că eu eram cel vizat de acest control. Deşi s-a spus de mai multe ori că mi-am depăşit atribuţiile de serviciu, că am făcut abuz în serviciu etc., iată că acest control, în care eram direct vizat, a ieşit foarte bine. Asta înseamnă că cei care au dorit să ia acele hotărâri, în şedinţa din data de 5 septembrie 2014 (n.r. puciul «Concivia»), nu au procedat corect. Deci eu am fost cel care a procedat corect şi legal", a declarat Nechita.
Reamintim că, în data de 5 septembrie 2014, după o şedinţă extraordinară "cu scântei", grupul PSD-UNPR a convocat o a doua şedinţă în aceeaşi zi. Întâlnirea s-a transformat atunci într-un fiasco, consilierii PSD au părăsit sala şi au ţinut o a treia şedinţă în lipsa conducerii interimare a CJ la vremea respectivă, Ovidiu Nechita. Social democraţii l-au mandatat pe consilierul PSD Ionel Avram cu atribuţii de preşedinte interimar, însă hotărârea a fost ulterior atacată de Prefectură în instanţă şi anulată.