Scandalul PNL vs. PSD continuă la Consiliul Judeţean Brăila. Dacă săptămâna trecută consilierii au votat în linie toate proiectele, în cadrul unei şedinţe extraordinare care nu a durat mai mult de 10 minute, astăzi, legislativul judeţean este din nou blocat. Potrivit vicepreşedintelui liberal Ovidiu Nechita în acest moment nu mai poate semna niciun document în mod legal, inclusiv plata salariilor angajaţilor instituţiei, deoarece atribuţiile de preşedinte i-au fost limitate de PSD-işti până pe 7 noiembrie. PNL-istul susţine că în primă fază ar trebui să aibă loc o şedinţă extraordinară în care să îi fie delegate din nou atribuţii de preşedinte, pentru a avea dreptul de a convoca, ulterior, o şedinţă ordinară. Mai mult, Nechita a subliniat că este neapărat necesar ca această întâlnire a consilierilor să aibă loc, deoarece în această săptămână ar trebui aprobat neapărat un proiect privind o a doua şenilată şi o autospecială (cu care se va lucra la înălţime) ce vor merge la ISU. "Este vorba despre o altă şenilată. Urgenţa este foarte mare! Dacă nu punem acum acest proiect pe ordinea de zi o să pierdem banii! În tot cazul, astăzi eu nu mai am atribuţii de preşedinte, iar o şedinţă ordinară nu poate fi convocată decât de acesta. Va trebui neapărat convocată o şedinţă extraordinară, voi discuta astăzi (n.r. ieri) cu colegii pentru a vedea dacă o putem fixa pentru mâine (n.r. astăzi). În caz contrar vom avea mari probleme. Cei de la PSD nu au realizat când au stabilit data de 7 noiembrie. Eu i-am întrebat atunci în şedinţă de ce a fost necesar să fixeze un asemenea termen, s-a consemnat şi în procesul verbal. Dar au făcut asta în fiecare lună. În momentul de faţă nu are cine să semneze pentru salarii! Probabil că asta s-a dorit prin stabilirea acelei date fixe. Nu am mai comentat foarte mult atunci pentru că mi-am dorit să treacă proiectul privind bugetul", a declarat Nechita.
Simionescu: "Nechita vrea să trăiască numai din şedinţe extraordinare, nu se poate aşa!"
De cealaltă parte a baricadei, primarul Aurel Simionescu a afirmat că blocajul din CJ Brăila se datorează în exclusivitate lui Nechita, care nu a convocat o şedinţă ordinară până pe data de 7 noiembrie, aşa cum îl obliga hotărârea prin care i-au fost delegate atribuţiile de preşedinte. "Este adevărat, sunt în aceeaşi situaţie la Consiliul Judeţean. Întrebaţi-l pe domnul Nechita de ce nu a convocat şedinţa de consiliu ordinară, aşa cum s-a hotărât în şedinţa aceea extraordinară? S-a depăşit termenul pentru că nu a convocat-o în timp util. Dar dacă aşteptăm să treacă termenul şi după aceea ne plângem...?! El vrea să trăiască numai din şedinţe extraordinare, nu se poate aşa! Până la urmă, domnul Nechita s-ar putea să aibă nişte surprize neplăcute, pentru că deja a avut o chestiune, a avut timp suficient, două săptămâni ca să convoace şedinţa ordinară pe care n-a convocat-o şi vrea acum o extraordinară, să îi dăm atribuţii până la şedinţa ordinară, pe care iar nu o să o convoace. Nu se poate aşa, este o hotărâre pe care el nu a dus-o la îndeplinire!", a declarat Simionescu. Totodată, primarul a precizat că odată ce Nechita a decis să îşi asume semnarea documentelor în ciuda faptului că secretarul judeţului, Nicu Filote, nu şi-a dat avizul de legalitate privind delegarea sa cu atribuţiile preşedintelui, putea la fel de bine şi să convoace şedinţa ordinară. Întrebat dacă membrii PSD din CJ Brăila vor semna pentru convocarea unei şedinţe extraordinare pentru prelungirea termenului în privinţa atribuţiilor de preşedinte ale lui Nechita, Simionescu a răspuns sec: "Nu ştiu. Domnul vicepreşedinte să îşi aducă 11 consilieri, să convoace şedinţa şi o să vedem după aceea, în funcţie de ordinea de zi, cum votăm. Deja se lucrează numai în şedinţe extraordinare şi dacă ne ducem pe lege, o să vedem că nu se poate discuta orice în astfel de şedinţe. Este vorba de cazuri speciale, de război, de inundaţii, de tulburări publice şi aşa mai departe". Pentru a fi şi mai convingător, edilul şef a ţinut să dea citire articolului 94 din Legea 215 a Administraţiei Publice Locale, unde se specifică modul de convocare a unei şedinţe extraordinare.
Reamintim că în şedinţa extraordinară din 27 octombrie PSD-iştii au insistat să îl numească pe fostul director al Concivia, Ionel Avram, preşedinte de şedinţă în locul lui Ovidiu Nechita, vicepreşedinte în funcţie. Odată instalat, Avram a propus modificarea proiectului prin care i-au fost delegate atribuţii de preşedinte lui Nechita cu un termen limită - 7 noiembrie -, precum şi obligaţia acestuia ca până la acea dată să ţină o şedinţă ordinară. Cu toate acestea, secretarul judeţului Nicu Filote nu şi-a dat aviz de legalitate în privinţa hotărârii prin care liberalul primea atribuţii, ducând la un nou blocaj în CJ Brăila. În cele din urmă, Nechita a declarat că a decis să semneze documente în calitate de ordonator de credite pentru a debloca insituţia, însă timpul obligatoriu de minim 5 zile înainte, necesar pentru convocarea unei şedinţe ordinare, nu a mai putut fi respectat.