Mergi la conţinutul principal

Nebuloasa Voal, observată de telescopul Hubble

Rezultatul exploziei unei stele de 20 de ori mai mare decât Soarele, care s-a aflat în stadiul de supernovă în urmă cu aproximativ 8.000 de ani şi a generat o nebuloasă cu diametrul de 110 ani lumină, au fost observate cu ajutorul telescopului Hubble, relatează cotidianul britanic The Independent.
NASA a publicat fotografiile acestei nebuloase, Veil Nebula (Nebuloasa Voal), aflată la marginea unei gargantuelice bule de gaz aruncată în spaţiu de o stea masivă muribundă, înainte de a exploda în stadiul de supernovă. Un caleidoscop de culori cu diametrul de 110 ani lumină, această nebuloasă este formată de suflul exploziei stelare care s-a lovit de un „zid" de gaz interstelar rece şi dens, cu viteza de milioane de kilometri pe oră, emiţând lumină.
NASA a publicat şi o simulare 3D care permite „survolarea" acestui nor de gaz. Regiunile cele mai strălucitoare ale acestei nebuloase sunt cele unde suflul exploziei stelare s-a lovit de aglomerări de gaze cosmice. Zonele care strălucesc în culoarea roşie sunt bogate în hidrogen, cele verzi în sulf iar cele albastre în oxigen. Nebuloasa Voal se află la distanţa de 2.100 de ani lumină de Pământ, în constelaţia Cygnus (Lebăda).
Supernova care a provocat apariţia acestei nebuloase ar fi putut fi văzută de strămoşii noştri foarte îndepărtaţi, de acum 8.000 de ani, drept cea mai strălucitoare „nouă" stea de pe cerul emisferei nordice.
Astronomii compară noile imagini ale nebuloasei cu cele obţinute de Hubble în 1997 pentru a determina modul în care această nebuloasă s-a extins în ultimii 18 ani.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro