Mergi la conţinutul principal

Nealesii neamului brailean

Uninominalul din 30 noiembrie continua sa-i scoata pe multi din pepeni, pentru simplul fapt ca a fost nedrept. Pe mine, unul, nu ma intereseaza cine a fost ales, caci indiferent cine ar fi ajuns parlamentar, tot nereprezentat m-as fi simtit.
In toata tara s-au inregistrat cazuri in care candidati situati pe o pozitie codasa in colegiul lor au fost desemnati in cele din urma cistigatori. La Braila, dupa cum se stie, liberalii Diana Tusa si Constantin Cibu au beneficiat de redistribuirea voturilor, devenind parlamentari. Analizind rezultatele obtinute de Tusa si Cibu, constatam un lucru interesant. Sa-i luam pe rind. Diana Tusa a candidat in Colegiul nr. 1, care a cuprins 44.514 locuitori, dintre care 16.145 s-au prezentat la urne, adica 36%. Dintre acestia, Diana Tusa a fost votata de numai 3.468 de oameni. Constantin Cibu a candidat in Colegiul nr. 2 pentru Senat, care a cuprins 135.255 de persoane cu drept de vot, dintre care au venit la urne 52.991 de alegatori, adica 39%. Dintre acestia, Constantin Cibu a fost votat de fix 8.940 de braileni.
Prin urmare, Diana Tusa este deputatul a 3.400 de oameni, iar Cibu este senatorul a aproape 9.000 de braileni. In conditiile in care se spune ca parlamentarii sint reprezentantii cetatenilor in Parlament, stau si ma intreb pe cine reprezinta Diana Tusa si Constantin Cibu. Din 44.514 de braileni cu drept de vot, citi sint in cartierele Viziru, Radu Negru, Soseaua Buzaului, Lacu Sarat si Colonia de la km. 10, Diana Tusa are in spate mai putin de 3.500 de persoane. Pai, asta se poate numi reprezentativitate? La fel si in cazul lui Cibu, care a primit votul a doar 6,6% dintre brailenii majori aflati in colegiul lui.
In aceste conditii, desi votul a fost uninominal, parlamentarii Tusa si Cibu nu au legitimitate, nu au o baza solida de alegatori pe care sa-si sprijine eventualele proiecte. Sau, altfel spus, nu au pentru cine anume sa se bata, nu au o galerie numeroasa in spate. Atit Tusa, cit si Cibu va trebui sa tina audiente in calitate de parlamentari, pentru cetatenii din colegiile unde au candidat. Sa vina sa stea de vorba cu ei, sa le spuna ce anume au facut in Parlament, asta, desigur, daca vor face vreun capat de treaba. Interesant este ca in cazul in care nu vor catadicsi sa miste vreun deget, ca parlamentari, Tusa si Cibu se pot scoate onorabil in fata multimii de alegatori din colegiile lor, spunind ca ei nu trebuie sa dea socoteala decit in fata a 3.500, respectiv 9.000 de braileni, atitia citi i-au votat. Asadar, iata cum o lege strimba da nastere la atitea si atitea nedreptati, caci pe linga cea pe care am semnalat-o, mai sint o gramada de lucruri care, cum spuneam la inceput, te scot din pepeni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro