Germania apreciază eforturile României privind securizarea frontierelor externe în vederea aderării la spaţiul Schengen, a declarat cancelarul Angela Merkel, dar a precizat, pe de altă parte, că aşteaptă concluziile viitorului raport MCV al Comisiei Europene în privinţa justiţiei, relatează agerpres.ro.
Securizarea frontierelor
„Trebuie să facem totul să fie păstrat sistemul Schengen. Şi, bineînţeles, dăm posibilitatea acestor ţări care vor să intre în spaţiul Schengen să devină membre ale spaţiului Schengen şi este important că România a luat multe măsuri de securizare a frontierelor externe. Există şi un context cu combaterea corupţiei şi în acest sens noi aşteptăm să vedem următorul raport al Comisiei. Noi ştim că este pe agenda României această tematică, de aceea eu mă angajez ca eforturile făcute să se reflecte şi în progresele privind includerea în sistemul Schengen, care poate să fie făcută şi în mod treptat", a spus Angela Merkel, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Dacian Cioloş, aflat în vizită oficială la Berlin.
Şeful Executivului de la Bucureşti a afirmat, la rândul său, că subiectul Schengen a fost abordat în detaliu în cadrul întâlnirii cu Angela Merkel. El speră ca raportul MCV să noteze evoluţiile pozitive înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei în ultimii ani.
Eforturi semnificative
„În lupta împotriva corupţiei România a făcut eforturi semnificative în aceşti ultimi ani, care încep să se vadă în societate, dincolo de procesul tehnic. Guvernul actual este hotărât să continue acest trend pozitiv al luptei împotriva corupţiei şi ne aşteptăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive. Şi, atunci, ar fi, cred, al treilea raport care ar fi pozitiv şi care ar consfinţi acest trend pozitiv şi sperăm ca acest lucru să se reflecte şi în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în perioada următoare în privinţa aderării României la Schengen. Ne dorim nu doar să aderăm la Schengen, ci ne dorim să aderăm la un Schengen care să fie unul solid şi unul credibil", a punctat Dacian Cioloş. Pe acest fundal, Angela Merkel a precizat că relaţiile economice româno-germane se vor intensifica în primăvara acestui an, cu condiţia ca sistemul de justiţie din România să fie îmbunătăţit în continuare şi să fie combătută corupţia.
Primul partener comercial al României
„În primăvară o să avem mai multe activităţi pentru a intensifica relaţiile economice. Există o condiţie - şi am discutat şi acest lucru - este ca sistemul de drept, de justiţie să fie îmbunătăţit în continuare, să fie combătută corupţia. Există succese considerabile în ultimul timp şi Guvernul domnului Dacian Cioloş (...) lucrează cu multă energie în ceea ce priveşte această sarcină, care este e o condiţie foarte importantă", a afirmat Merkel într-o conferinţă de presă comună cu premierul român. La rândul său, premierul Dacian Cioloş a arătat că „Germania e un partener de importanţă strategică pentru România".
„Germania este primul partener comercial al României, cu 20 % din schimburile comerciale pe care România le realizează sunt cu Germania, peste 20 de miliarde de euro anual. (...) Am discutat despre priorităţile pe care Guvernul meu le are pentru acest an, care se concentrează în primul rând pe o reformă şi o eficientizare a administraţiei, pe o viziune a dezvoltării economice pe termen lung şi pe o predictibilitate atât din punct de legislativ, cât şi fiscal şi financiar", a afirmat premierul Cioloş. Acesta a adăugat că are intenţia să revină până în primăvara acestui an în Germania, „pentru o vizită mai aplicată în anumite landuri", în vederea stimulării cooperării economice dintre cele două ţări.