Mergi la conţinutul principal

Ne apără americanii în caz de război? Românii cred că da

Astfel, 79,4% dintre români au o părere bună despre iniţiativa introducerii stagiului militar pe bază de voluntariat, 15,1% o părere proastă, 55,8% dintre ei percep pozitiv măsura SUA de a trimite soldaţi şi armament greu la graniţa NATO (inclusiv în România), iar 28,4% percep negativ această măsură. Potrivit sondajului, 66,8% dintre respondenţi declară că, în cazul implicării României într-un conflict militar, ar susţine orice acţiune a armatei, 21,2% nu ar face acest lucru, iar 11,9% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund. De asemenea, 64,6% dintre persoanele intervievate consideră că, în cazul în care un stat membru NATO e atacat, România trebuie să ajute acea ţară prin toate mijloacele civile şi militare, 20,3% nu sunt de acord cu acest lucru, în timp ce 15,1% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Îngrijorare privind un atentat terorist

La o întrebare deschisă, 54,5% dintre români indică spontan SUA drept statul care ne-ar ajuta sigur într-un eventual conflict militar, 13,8% Germania, 7,1% Franţa, 2,4% Anglia, 2,9% alte state din NATO, 1,7% alte state non membre NATO. 4,5% dintre români consideră că niciun stat nu ar ajuta cu adevărat România în timpul unui conflict militar. 79,6% dintre respondenţi au auzit despre atentatele recente ale Statului Islamic din Tunisia, Siria şi Franţa, în timp ce 17,5% nu au auzit despre aceste evenimente. Sondajul relevă că 52,8% dintre români se declară îngrijoraţi sau foarte îngrijoraţi că atentate teroriste ar putea avea loc şi în România, iar 43,3% se declară puţin sau deloc îngrijoraţi de această perspectivă.
Barometrul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 9-14 iulie 2015.

Evreii, o problemă pentru România?

Şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" a prezentat un sondaj de opinie conform căruia 11% dintre români consideră că evreii reprezintă o problemă pentru România iar 22% că i-ar dori numai ca turişti în ţară, informează Agerpres.
Sondajul a fost efectuat de CSOP în luna iunie şi a urmărit să identifice modul de raportare al cetăţenilor români la minorităţi, la Holocaustul din România, care este imaginea acestora în privinţa mareşalului Ion Antonescu şi a Mişcării Legionare, precum şi atitudinea faţă de Statul Israel sau expunerea faţă de evenimente similare. Astfel, conform sondajului, romii reprezintă minoritatea etnică cea mai respinsă sau nedorită, fiind urmată de minoritatea maghiară, a declarat directorul institutului „Elie Wiesel", Alexandru Florian.
În privinţa Holocaustului, 73% dintre respondenţi declară că au auzit despre acest subiect, iar dintre aceştia 34% recunosc faptul că Holocaustul a avut loc şi în România.
Principala responsabilitate îi este atribuită Germaniei naziste de către 69% dintre intervievaţi, urmată la mare distanţă de Guvernul Antonescu (19% dintre respondenţi). Interesul în raport cu problema Holocaustului nu este deosebit de ridicat în rândul populaţiei, doar 12% dintre respondenţi declarându-se „mult" sau „foarte mult" interesaţi de acest subiect.
Mareşalul Antonescu este considerat un patriot şi un strateg de către 54% dintre respondenţi, dar, totodată, este perceput drept responsabil pentru crime împotriva romilor (46%) şi împotriva evreilor (30%).
Procentul celor care consideră Guvernul Antonescu responsabil pentru declanşarea Holocaustului în România este în creştere cu 8% comparativ cu 2007, iar cel al persoanelor care atribuie responsabilitatea Germaniei naziste este în scădere cu 10%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro