"Ne-am dorit să simțim că suntem aproape de brăilenii de toate vârstele, că distanța ne poate apropia" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Ne-am dorit să simțim că suntem aproape de brăilenii de toate vârstele, că distanța ne poate apropia"

* apreciază Petronela-Alina Sulicu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila

 

Într-un an cu activități atipice, cu măsuri de distanțare și tot felul de alte restricții, Cultura a fost Cenușăreasa acestor vremuri, iar artiștii, oamenii de cultură și artă au simțit cel mai mult ce înseamnă pandemia de Covid 19, care a îngenuncheat întreaga planetă. Cu eforturi susținute și cu  implicarea întregii echipe, Centrul de Creație Brăila, sub coordonarea directorală a Petronelei-Alina Sulicu a reușit să își îndeplinească misiunea: aceea de a promova cultura și de a ține publicul brăilean aproape de manifestările culturale, chiar și în mediul on line.

 

- Anul 2020 a fost un an plin de încercări pentru întreaga planetă. Dar, cel mai mult au resimțit distanțarea socială oamenii din CULTURĂ. Cum a fost pentru dumneavoastră anul care s-a încheiat?

- A fost un an plin de încercări și de fapt a fost un an altfel, în sensul în care folosindu-ne de tehnică am încercat să-i ținem aproape pe toți cei care ne vizitau altădată, pe cei care veneau la festivalurile noastre, pe cei care colaborau cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila. A fost un an în care ne-am reinventat și am început să apreciem mai mult tot ceea ce s-a desfășurat de a lungul timpului în cadrul Agendei Manifestărilor Culturale a Județului Brăila, prin prelucrările din Arhiva Instituției, dar și prin acțiunile realizate de noi, fără însă a avea aproape publicul care ne-a susținut, în general. Suntem norocoși că, totuși, noi am putut să  susținem în continuare misiunea Centrului - deși a fost pandemie -, aceea de promovare și conservare a culturii tradiționale prin Atelierele noastre: Țesături Tradiționale și Ceramică, că am  continuat să transmitem online pe pagina de Facebook a instituției evenimente organizate în condiții stricte și că am demonstrat (toată Echipa C.J.C.P.C.T.Brăila) că nimic nu poate să  ne împiedice în a realiza obiectivul nostru.

 

- Ați preluat conducerea Centrului de Creație într-o perioadă cu multe restricții, dar ați reușit să țineți pe linia de plutire tot felul de expoziții sau  activități culturale online. Care sunt cele mai reprezentative acțiuni pe care le-ați promovat în 2020?

- Așa cum am amintit mai sus, a fost un an altfel dar care ne-a făcut să înțelegem că putem să-i aducem pe cei care ne urmăresc și nu numai lângă noi prin astfel de acțiuni. Noi suntem mândri că am putut și că am reușit, zic eu, să atragem atenția asupra culturii în context pandemic. Că am transmis  mesaje pozitive de ,,Totul va fi bine!” prin desenele copiilor de la Grădinița Rază de Soare și că ne-am mobilizat în a desfășura, acolo unde s-a putut, în mediul online Simpozionul de Artă Plastică – tabăra de pictură, ediția 2020, Salonul Internațional de Caricatură, ediția a XV-a, Concursul Național de Proză Scurtă Umorisitică, ediția a IV - a,  evenimente cu tradiție în activitatea Centrului, însă am continuat cu acțiuni gândite în așa fel încât să atragem public de toate vârstele și să ne facem “auziți” chiar dacă anul acesta festivalurile mari - Festivalul Internațional de Muzică Ușoară George Grigoriu, Festivalul Internațional de folclor Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării, Festivalul Internațional de Jazz Johnny Răducanu, Festivalul Național de Folk Chira Chiralina - au fost aduse în fața publicului doar prin materiale extrase din edițiile anterioare.

În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră cu privire la acțiunile reprezentative din anul ce tocmai a trecut, consider că toate sunt pe aceeași linie. Și știți de ce? Pentru că am pus suflet în tot ceea ce am gândit și că aceste acțiuni ne-au făcut să nu suferim atât de mult față de un an obișnuit, pentru că nu vă ascund că febra festivalurilor, efervescența  recitalurilor, întâlnirile de toate tipurile ne sunt necesare pentru a “respira”.

Centrul “trăiește” prin cei care ne calcă pragul și învață de fiecare dată să se perfecționeze. Echipa C.J.C.P.C.T. Brăila împreună cu cel mai mare sprijin al nostru, Consiliul Județean Brăila, prin vocea domnului Președinte, Francisk-Iulian Chiriac, și-a îndeplinit misiunea: aceea de a promova cultura.

 

- Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila a organizat, de asemenea, o serie de concursuri, la care au participat brăileni de toate vârstele. Puteți să ne oferiți câteva amănunte despre aceste   competiții?

- Da. Știți care a fost marea provocare? Să oferim de fiecare dată ceva nou, altceva, să alegem ce s-ar potrivi pentru fiecare acțiune, să fim atenți la cum oferim premiile, având în vedere pandemia. Altfel, să știți că a fost o plăcere  să vedem, de fiecare dată,  numărul mare al  înscrișilor la concursurile organizate pe diferite teme, mesajele primite de la cei care doreau să participe, dar și de la cei care ne felicitau pentru inițiativă etc. Ne-am dorit în acest fel să simțim că suntem aproape de brăilenii de toate vârstele, că distanța ne poate apropia. Și, în acest context, aceste concursuri ne-au ridicat moralul și nouă.

Astfel,  fiecare interacțiune din afara Centrului ne-a bucurat, ne-a dat speranța că vom reveni în sală, la activitățile consacrate și nu numai.

 

- Sărbătorile de iarnă au fost un bun prilej de a încălzi sufletele brăilenilor cu momente artistice, colinde și alte activități, chiar și în mediul online. Cine v-a fost alături în această perioadă?

- Mă bucur de întrebare! De fiecare dată când am propuns o acțiune, un eveniment, am analizat foarte bine cine ne va fi invitat. De fiecare dată, am primit răspuns pozitiv la propunerea noastră, ceea ce ne a confirmat încă o dată rolul nostru de promotor al valorilor și culturii în general, și a culturii tradiționale în mod special. Adresăm mulțumirii speciale tuturor colaboratorilor (și nu-i voi nominaliza doar pentru că s-ar putea să uit pe cineva) care ne-au trecut pragul și care au făcut ca actul cultural să rămână element de marcă al Brăilei.

 

- Cum a început anul 2021 pentru dumneavoastră și pentru instituția pe care o conduceți?

- Cu speranță! Speranța ca anul acesta vom putea să vă aducem în față evenimente marcante, vibrante  și interesante! Echipa C.J.C.P.C.T. Brăila e pregătită să-și îndeplineacă misiunea, iar evenimentele ce fac parte din Agenda Manifestărilor Cultural Artistice a Județului Brăila să vă încânte, așa cum v-am obișnuit!

 

- Ce proiecte aveți pentru acest an?

- Anul acesta... Am început în forță, în sensul în care se lucrează la Regulamentele Festivalurilor, pregătim Atelierele de vacanță (Țesut/ceramică) pentru cei mici, dar și pentru cei mari, reluăm activitățile din  Galeria de Artă,  Atelierul de Revitalizare a Patrimoniul Imaterial Jocul, implementarea Agendei Manifestărilor Cultural Artistice a Județului Brăila pe anul 2021.

Sunt multe și aș fi nedreaptă să nu amintesc de toate și atunci dați-mi voie să mulțumesc tuturor pentru anul 2020, ce tocmai s-a încheiat, și să vă promitem că vom încerca să ne ducem misiunea mai departe în noul An.

 

- Ce mesaj aveți pentru brăileni?

- Recunoștință, mulțumiri și aplauze! Ne-ați făcut de fiecare dată să ne simțim mândri de ceea ce facem și, tocmai în acest sens, vă invităm ca și în anul acesta să rămânem o echipă! Cu  admirație, Petronela-Alina Sulicu! Mulțumesc!

 

- Vă mulțumim și noi și vă dorim succes și spor în activitățile pe care le defășutați!

A consemnat Tudorița TARNIȚĂ

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro