Mergi la conţinutul principal

Ne aşteaptă o revoluţie a modului de a ne hrăni?

Modul în care obţinem alimentele şi le consumăm s-ar putea schimba radical peste câţiva ani, anunţă cotidianul spaniol ABC, care prezintă cinci idei, pe cât de inovatoare pe atât de surprinzătoare.
Omul se poate hrăni prin fotosinteză? După ce a analizat relaţia simbiotică dintre corali şi alge, biologul marin Chuck Fisher se declară convins că acest lucru este posibil. În acest sens, el propune imitarea acestui proces prin integrarea de alge în pielea fiinţelor umane. Deşi este clar că dezvoltarea acestei idei necesită o minuţioasă investigaţie, autorul ei are încredere în ea ca alternativă viabilă de luptă împotriva foametei în lume.

Inhalăm aburi cu gust mâncare!

Profesorul David Edwards de la Harward a prezentat în 2012 un dispozitiv numit Whif şi care literalmente permitea să se „respire" aburi cu gust de ciocolată. Dispozitivul a servit drept sursă de inspiraţie pentru un bucătar canadian, Norman Aitken, care a creat Whaf, un vas care emite ultrasunete pentru a agita lichidele până ce se transformă în nori relativ denşi ce pot fi aspiraţi folosindu-se un pai.
Altă idee ar fi alimentarea prin plasturi transdermici lipiţi pe piele. Funcţionând în mod similar plasturilor folosiţi pentru administrarea medicamentelor, ei conţin nutrienţi care vor ajunge direct în organism. Armata americană lucrează la acest produs gândindu-se la soldaţii care merg în zone îndepărtate, dar nu exclude posibilitatea folosirii lor în activităţi profesionale care necesită un mare efort fizic, ca mineritul.

O gumă de mestecat

Privind spre viitor, trebuie să lăsăm deschisă posibilitatea ca fiinţa umană să locuiască pe alte planete. Agenţia Spaţială Europeană a impulsionat proiectul MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative), vizând alternative micro-ecologice de susţinere a vieţii. Obiectivul său este acela de a se „recupera biomasă comestibilă pornindu-se de la reziduuri, de la dioxidul de carbon şi de la minerale, cu lumina ca sursă de energie pentru a favoriza fotosinteza biologică". Cu alte cuvinte, alimentele alterate să fie „reciclate" pentru a se profita de nutrienţii lor.
Vă amintiţi de guma de mestecat a lui Willy Wonka, patronul din „Charlie şi fabrica de ciocolată"? O gumă de mestecat care avea în mod succesiv gust de aperitiv, felul principal şi desert. Institutul de cercetări alimentare din Regatul Unit lucrează la aşa ceva. Folosindu-se nanotehnologia, aromele sunt închise în mici structuri, care le eliberează succesiv, la contactul cu saliva, la o masticare uşoară sau când se mestecă mai intens. Toate gusturile, într-o singură gumă de mestecat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro