* aflată în administrarea Consiliului Județean Brăila, nava a trecut, în ultimul an, printr-un proces de reabilitare și modernizare, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 300.000 euro * în curând, vor începe probele de marș pe Dunăre * deocamdată, a fost nevoie ca locul de acostare să fie pregătit cu ajutorul unei macarela plutitoare, în contextul nivelului foarte scăzut al fluviului
Timp de câteva zile, uriaşa macara plutitoare “Hercules” şi împingătorul “Beda” au atras atenţia brăilenilor ieşiţi la promenadă pe faleza Dunării. De fapt, era vorba de lucrările pregătitoare acostării la ponton a navei de pasageri “Ovidiu”, aparţinând Consiliului Judeţean Brăila.
S-a lucrat pe căldura de foc, într-o zonă cu noroi şi o puternică eroziune mal, iar după cum ne-a declarat Marian Băcanu, destoinicul şi experimentatul comandant al navei “Ovidiu”, “aceasta s-a aflat în reparaţii, timp de un an de zile, la un şantier naval de la Midia Năvodari. Acolo, s-a intervenit asupra infrastructurii metalice, dotarea cu un reductor inversor şi un motor de rezervă. De asemenea, s-a îmbunătăţit instalaţia de guvernare cu ajutorul unui sistem hidraulic. Astfel, nava poate circula cu o viteză sporită, în maximă siguranţă şi pe ape mai puţin adânci , urmând să începem probele de marş, pe Dunăre”.
Detalii în plus am obţinut de la Francisk Iulian Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila: “Nu ratăm nicio ocazie de a atrage fonduri europene, în cazul lui “Ovidiu” fiind voba de un proiect pe POS Pescuit, în valoare de 300.000 de euro. Nava este garantată de acum încolo pentru 10 -15 ani, fără alte reparaţii. Are o capacitate de 50 de locuri şi va poate fi folosită , în condiţii optime de confort şi siguranţă, inclusiv la călătorii de agrement pe Dunăre, precum şi în zonele de larg interes turistic, în aval şi amonte de Brăila”.