Mergi la conţinutul principal

Nava «Lacu Sărat» intră în reparaţie capitală

• asta au aprobat, ieri, consilierii municipali în cadrul şedinţei ordinare • valoarea totală a investiţiei, potrivit documentaţiei aprobate de consilieri, este de 129.999 lei cu TVA • tot cu această ocazie, primarul Marian Dragomir a anunţat că deja s-a început lucrul şi la şalupa pe care municipalitatea o achiziţionează prin fonduri europene pentru a efectua curse pe Dunăre

 

Membrii Consiliului Local Municipal Brăila au aprobat, ieri, documentaţia de avizare a unor lucrări investiţionale pentru reparaţia capitală a navei de pasageri “Lacu Sărat”. Motivul: de la 1 iunie, ambarcaţiunea nu mai poate circula deoarece îi expiră certificarea, acţiune care trebuie repetată la fiecare cinci ani. Cu această ocazie, s-a luat decizia recondiţionării navei, potrivit unui proiect realizat de SC Dunav SRL Brăila. Valoarea totală a investiţiei este 109.242 lei fără TVA, respectiv 129.999 lei cu TVA, conform devizului întocmit de proiectant.

Nava de pasageri “Lacu Sărat” a fost construită în 1990 pentru sectorul de navigaţie 3 - Ape Naţionale şi se află în proprietatea Consiliului Local al Municipiului Brăila. Ambarcaţiunea este administrată prin compartimentul intern - Serviciul de Transport Public Local de Călători şi Administare Portuară Brăila. După intrarea navei în proprietatea CLM, aceasta a fost înmatriculată la Căpitănia Portului Galaţi şi este amplasată în Portul Brăila, Dana 6. Principalele date tehnice ale navei sunt: 30,40 m - lungimea maximă, 5,50 m - lăţimea maximă, 1,40 m - înălţimea de construcţie, 0,97 m - pescaj maxim, respectiv 91,95 t/15,10 t.

“Este necesară executarea unor lucrări de verificare şi reparaţii, cu ridicarea navei pe un doc uscat, de către o societate specializată, autorizată de Autoritatea Navală Română, sub supravegherea directă a Inspectoratului Tehnic”, se mai arătă în raportul proiectului, cu precizarea că banii necesari - 130.000 lei - au fost prinşi deja în bugetul local al Primăriei.

 

Municipalitatea, înainte şi cu proiectul privind şalupa pe fonduri europene

 

Subiectul a stârnit intersul consilierilor municipali, astfel că liberalul Petrică Popa a cerut date suplimentare legate de nava “Lacu Sărat”, dar şi despre planurile municipalităţii privind proiectul pe fonduri europene legat de achiziţia şalupei destinate turiştilor pe care Primăria vrea să o folosească pentru realizarea de curse pe Dunăre.

“S-a realizat ceva cu cele două proiecte votate de CLM privind achiziţionarea acelei şalupe? Şi a doua întrebare: aceste investiţii la nava «Lacu Sărat» sunt făcute pentru RCA sau pentru reparaţii curente? Totodată ne-ar interesa să ştim de la domnul director cât de eficientă este nava «Lacu Sărat», care ar fi trebuit până acum să substituie lipsa acelei şalupe cu 20 de locuri sau cu cât se dorea să fie cumpărată? S-au făcut ceva paşi în acest domeniu?”, a întrebat Popa.

Primarul Marian Dragomir a profitat de ocazie pentru a explica încântat că şi proiectul privind achiziţia şalupei merge înainte, că licitaţia a avut loc şi câştigătoare este o firmă din Constanţa, care deja a demarat lucrul la ambarcaţiune, plecând de la modelul selectat de Primărie.

“În ceea ce priveşte proiectul cu finanţare europeană privind achiziţia unei şalupe pentru turiştii din Brăila şi pentru locuitori totodată, contractul de finanţare a fost semnat, a fost organizată licitaţia, a fost desemnat câştigătorul în urma licitaţiei electronice. Este o societate din Constanţa. Aceştia au trimis deja macheta către Direcţia de Strategii şi Primăria Municipiului Brăila. Am convenit la modelul pe care aceştia îl vor executa conform proiectului şi în acest moment ar trebui să înceapă lucrul la realizarea carcasei, a structurii. Nu mă pricep foarte bine la chestiunile acestea de ordin tehnic pe ambarcaţiuni. (...) O să fac o glumă. Să ştiţi că propunerea de la ei a fost ca nava să fie alb cu roşu, dar am ales să fie alb cu albastru”, a declarat Dragomir.

Cât despre nava “Lacu Sărat”, primarul a precizat că are totuşi rolul ei, în special prin asigurarea de curse gratuite pentru elevi, la cererea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Chiar şi aşa, Dragomir s-a arătat convins că viitoarea şalupă pe care municipalitatea o va pune la dispoziţia celor interesaţi este cea care va aduce plusvaloare pentru zona turistică în Brăila.

Mai multe explicaţii despre reparaţiile necesare şi activitatea navei “Lacu Sărat” au venit de la ing. Emil Mihai Rusinoiu, directorul Serviciului de Transport Public Local de Călători şi Administrare Portuară Brăila.

“Nava «Lacu Sărat» mai poate să navigheze până pe data de 1 iunie pentru că îi expiră certificarea. Obţinerea unei noi certificări înseamnă introducerea într-un doc uscat, ridicare şi executarea reparaţiilor care se impun după o perioadă de cinci ani de stat pe apă. Deci se încadrează la o reparaţie capitală, deoarece se iau la mână toate sistemele de propulsie, de comandă, chiar şi flotabilitatea navei. Din punct de vedere economic, să spunem că activitatea navei este cam de 50 ore de navigaţie pe an, din care jumătate, aproximativ sunt închiriate, jumătate - aşa cum spunea domnul primar, conform hotărârii de CLM, este punerea la dispoziţie gratuită pentru diferite evenimente care sunt în slujba imaginii Muncipiului Brăila. Festivalul «George Grigoriu», activităţi, programe de la ISJ. Fel de fel de activităţi de genul acesta”, a declarat Rusinoiu.

Directorul a mai precizat că după aprobarea hotărârii de CLM va fi lansată procedura în SICAP pentru recondiţionarea navei, iar ulterior se va solicita recertificarea. Mai mult, acesta a afirmat că după ce va fi pusă la punct, se va încerca un sistem de închiriere ceva mai facil pentru cetăţeni.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro