Mergi la conţinutul principal

Natura nu vrea să ne ierte

* alte două familii din zona portului brăilean au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, după ce apa le-a trecut pragul * se menţin restricţiile de circulaţie pe digul Brăila-Galaţi şi Smârdan-Măcin

Ca şi cum n-ar fi fost suficient că Dunărea nu se mai opreşte din creştere şi că digurile sunt din ce în ce mai îmbibate cu apă şi fac faţă tot mai greu presiunilor la care sunt supuse, judeţul Brăila a intrat şi sub incidenţa unui cod galben de precipitaţii, valabil inclusiv astăzi, până la ora 23.00. Dacă avertizarea meteorologică se va adeveri şi vor cădea precipitaţii de până la 40 litri pe metru pătrat, munca de consolidare a digului Insulei Mari va deveni un adevărat coşmar pentru cele câteva sute de oameni care fac tot posibilul să împiedice revărsarea fluviului în incinta IMB. "Dacă vine apă şi de sus va fi extraordinar de greu, cu deplasarea şi transportul materialelor pe drumurile de pământ din Insulă. Cu toate astea, am convingerea că vom reuşi să împiedicăm inundarea celor 70.000 hectare din Insula Mare şi că vom salva culturile agricole şi localităţile ameninţate de Dunăre", ne-a declarat prefectul Brăilei, Dumitru Popa. Acesta ne-a informat că, începând de astăzi, vor fi dislocaţi 50 de militari din Garnizoana Brăila care, împreună cu alte câteva zeci de pompieri şi jandarmi aflaţi deja în Insula Mare, vor ajuta la acţiunile de întărire şi monitorizare a digului. Reamintim că, în ultimele două săptămâni, angajaţii sucursalei brăilene a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, salariaţii arendaşului IMB, "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamţ - Punct de Lucru Brăila, şi localnicii din Măraşu şi Frecăţei au lucrat în regim de urgenţă pentru supraînălţarea digului şi combaterea infiltraţiilor.

06dunar1 Digul de la Vărsătura este foarte solid şi are toate şansele să reziste, chiar şi la o cotă mai mare de 730 cm Ieri, Dunărea a atins la mira Brăila cota de 709 cm, cu 10 cm în plus faţă de maximul de 699 cm consemnat în aprilie 2006. Partea proastă este că hidrologii prognozează depăşirea cotei de 730 cm, fenomen care ar urma să se întâmple la sfârşitul acestei săptămâni. La un asemenea nivel, digul IMB are toate şansele să cedeze. În schimb, digul Noianu-Chiscani, cel care apără Vărsătura, mall-ul "Promenada", staţiunea Lacu Sărat şi zona de sud a municipiului Brăila, are toate şansele să reziste, chiar şi la cote mai mari de 730 cm. Asta pentru că, după ce în aprilie 2006 a fost pe punctul de a se rupe, Guvernul a alocat 106 miliarde de lei vechi pentru consolidarea sa, iar acum este unul dintre cele mai solide diguri din Europa.

06dunar2 La un punct de lucru al "Termoelectrica", de lângă Chiscani, se poate ajunge doar cu barca Cu barca la serviciu

Un teren de la marginea Chiscaniului este, totuşi, în pericol să fie inundat, fiindcă în digul administrat de "Celhart Donaris" nu s-a mai investit de zeci de ani. Dacă acesta se va rupe sau va fi depăşit de nivelul Dunării, vor fi inundate circa 50 ha, pe care se află culturi agricole, precum şi halda de deşeuri chimice a fostului Combinat, despre care se spune că ar putea provoca un dezastru ecologic, dacă va fi "spălată" de apele fluviului. Până în prezent s-a reuşit protejarea terenului ameninţat, printr-un efort susţinut făcut de Primăria Chiscani, "Celhart Donaris" şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu s-a putut împiedica, însă, inundarea drumului de acces către un punct de lucru al "Termoelectrica". Accesul angajaţilor la locul de muncă mai este posibil doar cu bărci sau camioane de mare tonaj.

În municipiu, după ce faleza a fost parţial inundată şi a fost nevoie de evacuarea a 100 de chiriaşi, din două imobile aflate pe Str. Anghel Saligny, în zona Căpităniei, apa a ajuns şi în alte zone locuite. Astfel, două familii s-au autoevacuat din cauză că locuinţele, situate pe Vadul Rizeriei şi pe Vadul Schelei, în apropierea Patinoarului, le-au fost inundate.

Pe digul Brăila - Galaţi încă se poate circula, însă se menţine restricţia de viteză, de 60 km/h. Restricţie de viteză, însă de 40 km/h, se menţine şi pe digul Smârdan-Măcin, în judeţul Tulcea. Totodată, începând din 3 iulie, pe acest dig s-a interzis accesul autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, fiindcă terasamentul a atins un grad periculos de înmuiere.

Vestea bună este că debitul Siretului este în scădere, la intrarea în judeţul Brăila, astfel că localitatea Corbu Vechi nu mai este ameninţată. Nu se ştie, însă, ce va urma după precipitaţiile aduse de ciclonul despre care se spune că va "lovi" Moldova zilele acestea.

06dunar3 Apa a ajuns la locuinţele de pe Vadul Schelei şi Vadul Rizeriei Ajutoare pentru sinistraţi colectate de Primăria Brăila

Pentru a veni în sprijinul sinistraţilor afectaţi de inundaţiile din întreaga ţară, Primăria Brăila organizează o campanie de strângere de bunuri. Punctele de colectare se află la fostul sediu al Direcţiei Serviciilor publice, Str. Pensionatului nr. 2, şi la depozitul SC CET SA, Str. Piaţa Uzinei, nr. 1. Pe Str. Pensionatului se primesc articole de îmbrăcăminte şi menaj, de preferat noi sau foarte puţin uzate. La depozitul de pe str. Piaţa Uzinei, nr. 1, pot fi aduse produse alimentare ambalate neperisabile (ulei, zahăr, mălai, făină, orez, paste făinoase, conserve, lapte praf), materiale de construcţii (ciment, var, adezivi, cărămidă, BCA - paletate), electrocasnice şi mobilier (de preferat foarte puţin uzate sau noi).

"Articolele electrocasnice trebuie să fie în stare de funcţiune, alimentele neperisabile în termen de valabilitate, îmbrăcămintea nedeteriorată şi igienizată, mai puţin încălţăminte. Bunurile donate vor fi recepţionate numai în situaţia în care vor fi împachetate pe categorii de produse, în saci de plastic sau polietilenă şi în cutii de carton, toate sigilate. Cetăţenii brăileni trebuie să ştie că bunurile care nu vor respecta aceste condiţii vor fi returnate către donator. Donaţiile privind materialele de construcţii vor fi ridicate direct de la locaţia indicată. Pentru relaţii suplimentare, apelaţi la telefon 0239.694.947", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro