"În cursul negocierilor, Rusia a semnalat încă o dată că, în paralel cu discuţiile despre amplasarea unui scut antirachetă în Europa, desfăşurarea acestuia a început deja", a spus Makarov, relatează RIA Novosti.
Rusia şi NATO au fost de acord să coopereze în privinţa scutului european antirachetă la summitul NATO-Rusia de la Lisabona din noiembrie 2010. NATO insistă că trebuie să existe două sisteme independente, care să facă schimb de informaţii, în timp ce Rusia pledează pentru interoperabilitate deplină.
Moscova a cerut garanţii juridice din partea SUA în momentul în care s-a anunţat că baza de la Deveselu va găzdui rachete interceptoare, iar Rusia a avertizat joi că ar putea suspenda cooperarea cu Statele Unite privind scutul antirachetă din Europa, deoarece Washingtonul ia decizii fără a lua în calcul opiniile părţilor interesate. Într-un comunicat, Ministerul rus de Externe a criticat SUA pentru că iau decizii importante fără "o discuţie colectivă". "Dacă acest lucru va continua, atunci şansa creată la summitul NATO-Rusia de la Lisabona de a transforma apărarea antirachetă dintr-un dosar de confruntare într-o zonă de cooperare ar putea fi pierdută".
Rusia a făcut această declaraţie după ce Washingtonul şi Madridul au convenit miercuri asupra desfăşurării mai multor crucişătoare americane în Spania, în cadrul sistemului de apărare.
Sâmbătă, reprezentantul Moscovei la NATO a dat de înţeles că Rusia nu va accepta niciodată ca radarele folosite în cadrul sistemului antirachetă al NATO să-i acopere teritoriul.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.