Miercuri dimineaţă, erau închise DN 2R (Jitia -Vintileasca), DN 2N (Bogza - Jitia), DN 2M (Focşani - Butucoasa), DN 2L (Tişita - Satu Nou), DN 2D (Focşani - Gresu (lim jud. Covasna), DN 25A (Fundeni, jud.Galati - Năneşti), DN 24 (Tişiţa - Vaslui), DN 23B (Măicăneşti - Ciorăşti), DN 23A (Milcovul), DN 23 (Focşani - Braila), DN 2 (Bucureşti - Adjud).
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a cerut, marţi seară, instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă în judeţ, deoarece locuitorii din mai multe localităţi au rămas fără alimente şi medicamente, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în zeci de localităţi.
"Ne confruntăm cu probleme deosebite întrucât nu se poate face aprovizionarea localităţilor de pe tot cuprinsul judeţului cu alimente de strictă necesitate şi medicamente. De asemenea, ca urmare a viscolului puternic, alimentarea cu curent electric a 33 de localităţi a fost întreruptă, probleme fiind şi cu alimentarea cu apă potabilă la nivelul localităţilor rurale, inclusiv telefonie mobilă şi fixă", a precizat Oprişan.
"Mai mult decât atât, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate mai multe cazuri dramatice: o gravidă şi-a pierdut sarcina întrucât nu a putut primi îngrijiri medicale. Mai multe persoane cu nevoi speciale din centrele aflate în comunele Măicăneşti, Dumbrăveni şi Coteşti au rămas fără hrană, medicamente, curent electric şi căldură, iar primarul comunei Chiojdeni a solicitat, în regim de urgenţă, sprijin alimentar pentru întreaga populaţie blocată de nămeţi", mai spune preşedintele CJ Vrancea.
Oprişan afirmă că pentru restabilirea stării de normalitate este necesară adoptarea de măsuri/acţiuni urgente şi alocarea de resurse suplimentare, lucru posibil doar prin instituirea situaţiei de urgenţă la nivelul judeţului Vrancea, precizând că solicitarea administraţiei publice judeţene nu este "hazardată" şi este făcută în baza dispoziţiilor O.U.G. nr.21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.
Totodată, Marian Oprişan a solicitat, marţi seară, procurorului general al României "să se autosesizeze şi să cerceteze, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care "se ascunde în spatele codului portocaliu şi nu a intervenit de şase zile pe drumurile naţionale din judeţ". De asemenea, Oprişan a solicitat Parlamentului constituirea unei comisii care să ancheteze modul în care CNADNR şi Comandamentul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă "se ascund" în spatele codului portocaliu, "punând în pericol viaţa a sutelor de mii de cetăţeni ai judeţului Vrancea şi a celor 12 judeţe afectate de aceste fenomene meteorologice".