Anchetatorii ceruseră arestarea lui Bercea Mondial într-un dosar în care interlopul este acuzat de spălare de bani,evaziune fiscală şi înşelăciune şi în care paguba este estimată la peste un milion de euro.
Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au cerut, vineri, instanţei de judecată, arestarea preventivă a lui Sandu Anghel, pentru evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi înşelăciune săvârşită prin mijloace frauduloase.
Potrivit unui comunicat al PÎCCJ, probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat faptul că Sandu Anghel a acordat, sub formă de avans (marfă şi împrumuturi financiare), suma de 5.080.359,1 lei (peste 1.000.000 euro), în condiţiile în care între societăţi nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 1.840.000,40 lei reprezentând salarii, sume pe care le-a introdus în circuitul financiar al societăţilor sale.
Potrivit procurorilor, activitatea infracţională desfăşurată de acesta a avut drept scop ascunderea sau disimularea originii ilicite a veniturilor realizate, a provenienţei şi naturii acestora.
În baza unor documente fictive, Sandu Anghel a ridicat din conturile unei societăţi din Slatina dividende în sumă de 196.800,00 lei, iar din contul unei alte societăţi din Drăgăneşti Olt suma de 324.350,00 lei, în condiţiile în care societăţile au înregistrat pierderi lună de lună. Sumele ridicate au fost reintroduse în circuitul financiar al societăţilor administrate de inculpat, având acelaşi scop şi anume ascunderea sau disimularea originii ilicite a veniturilor realizate prin comiterea de infracţiuni, se arată în comunicatul Parchetului.
Prin intermediul societăţilor sale, Anghel a retras ori depus lunar sume de ordinul miliardelor (lei vechi) fără a avea corespondent în evidenţele contabile ale societăţilor pe care le administra şi fără a avea justificare.
"Astfel, în procesul de spălare a banilor, inculpatul Anghel Sandu a folosit ca acoperire firmele administrate de el, astfel încât, sumele obţinute din comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune au fost reintroduse în circuitul economic legal prin depunerea acestora ca aport la capitalul social al respectivelor societăţi, acordarea de împrumuturi financiare persoanelor fizice şi juridice sau prin efectuarea de plăţi cu titlu „avans marfă"", se mai precizează în comunicat.
Procurorii afirmă că, prin practicarea în mod sistematic a evaziunii fiscale, constând în special în oferirea de împrumuturi financiare către terţe persoane fizice şi juridice de la care percepea o dobândă lunară de minim 10%, Sandu Anghel a acreditat ideea că beneficiază de "imunitate" în faţa legii, impunându-se astfel o reacţie fermă din partea autorităţilor judiciare competente, ca o necesitate stringentă.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului, s-au luat măsuri de aplicare a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpat, valoarea acestuia ridicându-se până la concurenţa sumei de 1.300.000 euro.