Mergi la conţinutul principal

NATIONAL: Studenţii de la Medicină care au burse de studiu ar putea fi obligaţi să muncească în România

Ministrul Sănătăţii a spus, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti, că deja există discuţii cu UMF, dar şi cu Ministerul Educaţiei pentru a vedea dacă există posibilitatea opririi exodului personalului medical prin interzicerea plecării în străinătate pentru studenţii care beneficiază de burse de studiu din partea Guvernului.

"Lucrăm cu UMF la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studenţii care primesc burse de studiu. Trebuie să vedem în ce măsură este posibil pentru că dorinţele sunt unele, posibilităţile sunt altele", a afirmat Bănicioiu, precizând că trebuie ca o astfel de măsură să nu încalce directiva europeană privind dreptul la libera circulaţie.

Ministrul a explicat că acest lucru ar putea fi introdus prin modificarea unor acte normative deja existente asupra cărora se poate interveni prin hotărâri de guvern.

Lectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Ionel Sinescu, a spus că susţine un astfel de demers întrucât nu este benefic nici pentru statul român şi nici pentru societate faptul că studenţii pleacă în străinătate.

"Practica medicală în România face ca un act medical să nu fie mai prejos decât un act medical din altă ţară", a spus rectorul UMF, adăugând că o astfel de prevedere ar urma să se regăsească într-un contract profesional.

Sinescu a mai spus că dacă tinerii vor munci în România în timpul studiilor de licenţă, dar şi în timpul rezidenţiatului ar putea fi mai puţin interesaţi să plece apoi în străinătate.

"Dacă profesezi 11 ani în România, atât cât durează studiile de licenţă şi rezidenţiatul, cred că e un motiv în plus să nu mai vrei să pleci după. Analizăm această posibilitate astfel încât să nu lezăm pe nimeni", a declarat Sinescu la deschiderea anului universitar.

De altfel, el le-a transmis studenţilor din primul an de la UMF că au intrat într-o instituţie de prestigiu în care cadrele didactice fac tot ce pot ca procesul de educaţie să fie complet.

"Ne dorim să practicaţi medicina în România, deşi unii dintre dumneavoastră vă doriţi să plecaţi. Ce trebuie să ştiţi este că atunci când ajungeţi în competiţie cu colegii de la alte universităţi de mare prestigiu din lume îi veţi depăşi de cele mai multe ori", a adăugat rectorul UMF.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro