Spitalul Judeţean Braşov a fost amendat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) cu peste 12.000 de lei pentru mai multe nereguli, cea mai gravă privind schimbul ilegal de gardă de la Spitalul Tractorul, în cazul bătrânei găsite moartă pe câmp după ce a fost lăsată să plece din unitatea medicală în pijamale şi papuci de casă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Braşov (DSP) Braşov, Camelia Defta, în urma controalelor făcute de instituţie la Spitalul Judeţean Braşov au fost date mai multe amenzi, inspectorii de sănătate publică dând sancţiuni şi pentru nereguli la Spitalul din Zărneşti, în cazul bebeluşului care a căzut pe ciment la naştere, dar şi Ambulanţei Braşov pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare a cazurilor de urgenţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, Spitalul Judeţean Braşov a fost amendat cu suma totală de 12.100 lei pentru trei nereguli constatate, cea mai mare sancţiune fiind de 10.000 lei pentru nerespectarea procedurilor privind schimbul de gardă de la Spitalul "Tractorul" Braşov, din data de 7 martie. În urma schimbului de gardă făcut de medicul Eva Ionel cu o colegă dintr-un spital din Sfântu Gheorghe, o bătrână de 82 de ani a fost lăsată să plece din spital în pijamale şi papuci, fiind apoi găsită moartă pe un câmp.
De asemenea, spitalul a fost amendat cu 1.500 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transferul pacienţilor de la un spital la altul, după ce un şofer de ambulanţă a fost surprins de jurnalişti în timp ce transporta trei pacienţi pe o targă la Spitalul "Tractorul".
Cea de-a treia sancţiune, în valoare de 600 lei a fost aplicată pentru nereguli în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor medicale, potrivit sursei citate.
DSP Braşov a amendat şi Spitalul Orăşenesc Zărneşti, cu 5.000 de lei, în cazul bebeluşului care a căzut pe ciment la naştere, iar Ambulanţa cu 1.000 lei pentru nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare a cazurilor de urgenţă.
De asemenea, comitetul director al spitalului a decis sancţionarea ginecologului care supraveghea sarcina şi a asistentei medicale care s-a aflat în sala de naşteri, cu reducerea salariului cu zece la sută, pe o durată de trei luni.
Medicul Eva Ionel, în vârstă de 60 de ani, de la Spitalul "Tractorul" din Braşov, care a făcut schimb de gardă cu doctoriţa de la Sfântu Gheorghe a fost concediată, miercuri, de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Braşov. Eva Ionel este medic primar medicină internă şi lucra la Spitalul Judeţean Braşov de peste 30 de ani, ea nefiind niciodată sancţionată pentru vreo abatere.
În 7 martie, pentru că s-a simţit rău, Eva Ionel a făcut schimb de gardă cu medicul Veronica Grigore, de la Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe, deşi aceasta nu avea contract la Braşov, doctoriţa de la Sfântu Gheorghe fiind cea care a lăsat-o să plece acasă pe bătrâna de 82 de ani, găsită apoi moartă pe câmp, în apropiere de Braşov.
Bătrâna de 82 de ani a fost găsită moartă, în seara de 8 martie, pe un câmp din zona cartierului Rulmentul din Braşov, după ce cu o zi în urmă fusese lăsată să plece din Spitalul "Tractorul" în pijamale, cu papuci de casă şi având o păturică pe umeri.
O zi mai târziu, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a trimis o echipă a Corpului de control la Spitalul "Tractorul", nemulţumit de rezultatul anchetei făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov în cazul bătrânei.
Ulterior, Ministerul Sănătăţii a dispus o nouă anchetă la Spitalul "Tractorul" din Braşov, după ce a fost sesizat că o ambulanţă veche transporta la această unitate trei pacienţi pe aceeaşi targă.
Ambulanţa Dacia Break care i-a transportat pe cei trei pacienţi a fost apoi retrasă din circulaţie de conducerea SJU Braşov.
O femeie din Zărneşti, în vârstă de 22 de ani, a depus o plângere la Poliţie, după ce a născut, în noaptea de 12 spre 13 martie, la spitalul din localitate, fără să fie asistată, iar bebeluşul său, un băieţel, a căzut pe ciment de pe masa de naştere şi s-a lovit la cap şi la o mână.
Femeia a precizat în plângerea depusă la Poliţie că, în momentul în care a născut, în încăperea unde se afla erau două cadre medicale, una dintre ele fiind cu spatele la ea şi cealaltă lângă un geam. Femeia a mai precizat că medicul care i-a supravegheat sarcina şi care urma să o asiste la naştere nu a ajuns la timp la spital.
Urmare a incidentului, nou-născutul a fost transportat de urgenţă la Maternitatea Braşov, unde a fost diagnosticat cu infecţie-materno-fetală.
Miercuri, starea nou-născutului era stabilizată, el nemaiavând convulsii de 48 de ore şi primind tratament antibiotic pentru diagnosticul de infecţie materno-fetală.
Între timp, la Spitalul din Zărneşti au deschis anchete atât Poliţia din localitate şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti pentru neglijenţă în serviciu, cât şi DSP Braşov.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, comisarul-şef Liviu Naghi, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la Spitalul din Zărneşti a fost deschis un dosar penal in rem pentru neglijenţă în serviciu.
Miercuri, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut o anchetă în cazul copilului care a căzut pe ciment.la naştere, la Spitalul Zărneşti, spunând că toţi cei vinovaţi vor răspunde, de la asistentă până la manager.