NATIONAL: România, la egalitate cu China în materie de percepţie a corupţiei, potrivit Indexului Transparency | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

NATIONAL: România, la egalitate cu China în materie de percepţie a corupţiei, potrivit Indexului Transparency

România a înregistrat un uşor regres în materie de corupţie, conform clasamentului Transparency International pe 2011, şi rămâne printre codaşele UE, unde se situează pe antepenultimul loc, ocupând, în rândul celor 182 de ţări monitorizate la nivel global, locul 75, la egalitate cu China.

Indexul de percepţie a corupţiei întocmit de Transparency International în fiecare an este un indicator ce îşi propune să măsoare cum este percepută corupţia în sectorul public al fiecărei ţări. În Indexul întocmit de Transparency Internaţional, punctajele merg de la 0 la 10 şi cu cât o ţară realizează un scor mai mic, cu atât percepţia corupţiei este mai mare.

România a atins în 2011 un punctaj de 3,6 şi se situează, în rândul ţărilor UE, pe antepenultimul loc, în faţa Greciei (3,4) şi Bulgariei (3,3). În clasementul general, România ocupă locul 75, la egalitate cu China.

Grecia se află pe locul 80 (la egalitate cu Columbia, Salvador, Maroc, Thailanda), în timp ce Bulgaria este pe locul 86 (la fel ca Jamaica, Panama, Serbia, Sri Lanka).

În indexul de anul trecut, România avea un scor de 3,7 (ocupând locul 69 din 178 de ţări monitorizate), în timp ce Bulgaria avea un indice de 3,6 (locul 73), iar Grecia stătea cel mai prost dintre ţările Uniunii Europene, cu un scor de 3,5 (locul 78).

Situaţia a înregistrat un regres în privinţa tuturor celor trei ţări, luând în considerare că în 2009, România, Bulgaria şi Grecia erau tot codaşele UE în materie de percepţie a corupţiei, dar se situau la egalitate, cu un scor mai bun - 3,8.

Ţara care este percepută ca cel mai puţin coruptă din lume este, anul acesta, Noua Zeelandă, cu un indice de 9,5. Ea a reuşit să devanseze, faţă de anul trecut, Danemarca şi Singapore. Anul trecut, toate trei se situau la egalitate, în fruntea clasamentului, cu un indice de 9,3.

În 2011, locul al doilea este împărţit de Danemarca şi Finlanda, cu un indice de 9,4. Urmează Suedia, cu 9,3, iar Singapore a căzut pe locul al cincilea, cu 9,2. Următoarele cinci clasate sunt Norvegia (9), Olanda (8,9), Australia, Elveţia (8,8), Canada, (8,7).

Ţările de la coada clasamentului, percepute ca fiind cele mai corupte din lume, sunt Somalia şi Coreea de Nord, cu 1 punct, iar înaintea lor s-au clasat Myanmar şi Afganistan (1,5), Uzbekistan, Turkmenistan, Sudan (1,6), Irak, Haiti (1,8), Venezuela, Guineea Ecuatorială şi Burundi (1,9).

Republica Moldova îşi menţine indicele de anul trecut, 2,9, dar alunecă în clasament de pe locul 105 pe 112, la egalitate cu Kosovo sau Egipt.

Rusia este pe locul 143 (scor 2,4), la egalitate cu Belarusul, Nigeria sau Uganda, în timp ce Statele Unite ocupă locul 24, cu un scor de 7,1. SUA sunt urmate în clasament de Franţa, cu indice 7, ocupând locul 25.

În clasamentul global, cea mai mare proporţie (peste 100 de ţări) o ocupă ţările unde percepţia corupţiei este puternică, în timp ce ţările considerate "curate" sunt până în 50.

Indicele de percepţie a corupţiei al Transparency International este un indicator compozit, care se bazează pe anchete diferite realizate în rândul experţilor şi oamenilor de afaceri de diverse instituţii, inclusiv Banca Mondială.

Aceste anchete şi sondaje cuprind întrebări legate de mituirea oficialilor publici, comisioane plătite pentru achiziţiile publice, deturnarea fondurilor publice, eficienţa sectorului public în lupta anticorupţie. De-a lungul timpului, spune Transparency International, percepţiile s-au dovedit a fi un instrument de încredere pentru estimarea corupţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro