Mergi la conţinutul principal

NATIONAL: Procurorul a cerut pedeapsa de doi de închisoare cu executare pentru Seban Mihailescu

Procurorul DNA a cerut luni, la Înalta Curte de Casatie si Justitie, condamnarea lui Serban Mihailescu la doi ani cu executare pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor si un an de închisoare cu executare pentru primirea de foloase necuvenite.

Procurorul a explicat în fata instantei ca "aceasta decizie ar trebui data ca exemplu celor ce urmeaza".

Completul de 5 judecatori al ÎCCJ a luat luni în discutie recursul din dosarul în care senatorul Serban Mihailescu a fost condamnat, prin decizia din 20 decembrie 2011 a Sectiei Penale a instantei supreme, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul "Armele de vânatoare".

Astfel, instanta suprema a decis sa îl condamne pe Mihailescu pentru cele doua infractiuni de care era acuzat, primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, la o pedeapsa de cinci luni de închisoare si una de un an de închisoare. Judecatorii au decis ca Mihaielscu sa execute pedeapsa cea mai grea, de un an de închispare, care însa a fost suspendata, pe un termen de încercare de trei ani.

Totodata, ÎCCJ a dispus confiscarea a sapte arme de vînâtoare, aflate în custodia IGPR.

Înalta Curte de Casatie si Justitie (ÎCCJ) a încheiat, pe 9 decembrie, dezbaterile în dosarul în care senatorul Serban Mihailescu a fost trimis în judecata pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, judecatorii urmând sa pronunte o decizie în acest caz. Pronuntarea a fost amânata initial pentru data de 16 decembrie, iar ulterior pentru marti.

La ultimul termen din acest dosar au fost audiati doi martori, iar reprezentantul DNA si avocatul lui Mihailescu au pus concluziile pe fondul cauzei.

Procurorul DNA a sustinut ca Serban Mihailescu ar fi încercat sa împiedice urmarirea penala si a cerut ca acesta sa fie condamnat la închisoare cu executare, având în vedere calitatea pe care a avut-o la momentul savârsirii presupuselor fapte. De asemenea, reprezentantul procurorilor anticoruptie a cerut ca instanta suprema sa dispuna confiscarea armelor.

Pe de alta parte, avocatul Viorel Ros, care l-a reprezentat pe Mihailescu, a solicitat achitarea clientului sau aratând în fata instantei ca întreg dosarul a fost construit pe baza declaratiilor date de Fanel Pavalache, pe care l-a caracterizat drept un "denuntator ordinar". Avocatul a sustinut ca în dosar nu exista nicio dovada ca Serban Mihailescu ar f i cerut sau ar fi primit vreo arma ori ca între acesta si Fanel Pavalache ar fi existat vreo întelegere de orice fel.

În ultimul cuvânt în fata instantei, Serban Mihailescu a sustinut ca se considera nevinovat povestind, pas cu pas, modul în care s-a derulat ancheta DNA începând cu anul 2006. "Este evident caracterul politic al dosarului, întemeiat pe declaratia unui denuntator aflat la acel moment în penitenciar", a adaugat Mihailescu care a spus ca nu a luat niciun fel de arma de la Pavalache.

Senatorul Serban Mihailescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, a fost trimis din nou în judecata, în 2010, de DNA, pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Potrivit datelor din rechizitoriu, în perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, Serban Mihailescu, ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului României, a primit de la Fanel Pavalache noua arme de vânatoare, în valoare de 264.000.000 de lei vechi, dupa ce l-a numit pe acesta în functia de consilier.

Totodata, potrivit DNA, în perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost detinute, fara drept, de catre senatorul Mihailescu, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.

DNA a instituit sechestru asigurator asupra armelor, în vederea confiscarii speciale, potrivit DNA.

Mihailescu a mai fost trimis în judecata de DNA în 10 mai 2006, însa dosarul a fost trimis înapoi la procurori, în urma unei deciziii a Curti Constitutionale, prin care era necesar avizul Parlamentului în vederea începerii urmaririi penale fata de un fost ministru coordonator.

Prin urmare, în 31 iulie 2008, procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Serban Mihailescu. La data de 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotarârea nr. 8/2009, conform careia cere urmarirea penala a lui Mihailescu.

Plenul Senatului a avizat favorabil, în iunie 2009, cu 77 de voturi pentru si 29 de voturi împotriva, cererea de începere a urmaririi penale a senatorului din grupul independentilor Serban Mihailescu, doua voturi fiind anulate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro