Mergi la conţinutul principal

NATIONAL: Poliţişti de la alte secţii din Sectorul 1 delegaţi la Secţia 3, de unde au fost ridicaţi 29 agenţi

Oficiali ai Poliţiei Capitalei au declarat, marţi, pentru NewsIn, că la Secţia 3 Poliţie, de unde 29 de agenţi sunt urmăriţi penal, vor fi delegaţi poliţişti de la alte secţii din Sectorul 1, pentru ca zona de competenţă a unităţii să nu rămână fără efective.

Din cei 31 de agenţi de poliţie urmăriţi penal de procurori şi care au fost ridicaţi, marţi dimineaţa, de ofiţerii DGA, 29 lucrează la Secţia 3 Poliţie, iar alţi doi la Secţia 1.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au început urmărirea penală pe numele a 31 de agenţi de poliţie de la Secţiile 1 şi 3 din Capitală,care sunt cercetaţi pentru luare de mită,abuz în serviciu,favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie sau chiar lipsire de libertate.

Procurorii au început urmărirea penală în data de 6 ianuarie pe numele celor 31 de agenţi de poliţie, se arată într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În funcţie de faptele reţinute în sarcina acestora, poliţiştii sunt acuzaţi de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostituţie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate în mod ilegal sau chiar tortură.

Procurorii au emis 82 de mandate de aducere în acest dosar, care sunt puse în executare de poliţişti, se arată într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Mai mult, în acest caz au fost făcute 30 de percheziţii, în baza unor autorizaţii emise de intanţă.

"Cercetările în cauză sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti", se mai arată în comunicatul citat.

Agenţii de la Secţiile 1 şi 3 Poliţie din Bucureşti ridicaţi, marţi dimineaţă, de ofiţerii DGA sunt suspectaţi că ar fi primit mită sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Pe de altă parte, sursele NewsIn au precizat, anterior, că anchetatorii au informaţii că o parte din agenţii de poliţie vizaţi de percheziţiile de marţi dimineaţa ar fi luat bani sub formă de taxă de protecţie de la prostituate, pentru a nu le amenda.

Astfel, potrivit surselor NewsIn, dacă în cazul sumelor de bani primite pentru a nu sancţiona şoferii care nu aveau ITP-uri valabile există probe, în timpul desfăşurării anchetei au apărut şi informaţii că unii dintre agenţi ar fi luat taxă de protecţie de la prostituatele din centrul Bucureştiului, însă aceste date urmează să fie confirmate sau infirmate de anchetă.

De asemenea, sursele citate au precizat că anchetatorii au probe în cazul a zeci de agenţi de la cele două secţii din Capitală, însă numărul celor care vor fi audiaţi se ridică la peste 40, printre care se numără şi persoanele de la care poliţiştii ar fi luat mită. Unul dintre agenţi, care nu s-a prezentat marţi dimineaţă la serviciu, este căutat de anchetatori, pentru a fi dus la audieri.

Ofiţerii DGA au descins, marţi dimineaţa, la locuinţele a zeci de poliţişti din Bucureşti, precum şi la Secţiile 1 şi 3 Poliţie unde lucreză aceştia, agenţii fiind suspectaţi de luare de mită.

Agenţii vizaţi de percheziţii, majoritatea de la ordine publică, care aveau competenţe şi pe linie rutieră, sunt suspectaţi că au luat mită de la şoferi prinşi în trafic fără ITP valabil. În aceste cazuri, au spus sursele NewsIn, poliţiştii negociau cu şoferul, care, dacă era dispus să îi plătească o anumită sumă agentului, scăpa cu o amendă pentru o abatere de cele mai multe ori inexistă, deşi sancţiunea pentru lipsa avizului ITP este ridicarea plăcuţelor de înmatriculare şi imposibilitatea de a mai circula.

De asemenea, agenţii sunt suspectaţi că, în alte cazuri, deşi constatau abateri pe linie de ordine publică, solicitau sume de bani pentru a nu aplica amenzi.

Anchetatorii au început cercetările în acest caz în urmă cu mai multe luni, după ce a primit informaţii de la conducerea Poliţiei Capitalei şi de la IGPR. Cei 32 de poliţişti au fost monitorizaţi timp de mai multe luni. Ofiţerii DGA au avut infiltraţi agenţi sub acoperire pentru a proba activităţile ilicite ale agenţilor bucureşteni, au mai spus sursele NewsIn.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro