Mergi la conţinutul principal

NATIONAL: Peste 700.000 de infracţiuni sesizate anul trecut, în limita valorilor înregistrate în 2009

Infracţionalitatea nu a crescut semnificativ în cursul anului trecut, menţinându-se în limitele valorilor înregistrate în 2009, iar din datele bilanţului activităţii Poliţiei Române în 2010 reiese că au scăzut infracţiunile contra persoanei, însă s-au înmulţit furturile, pe fondul crizei economice.

Potrivit datelor prezentate miercuri de şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, în anul 2010 au fost sesizate 712.850 de infracţiuni, dintre care 33% în mediul rural, faţă de peste 704.000, sesizate în 2009. Astfel, în 2010 au scăzut infracţiunile contra persoanei cu 8.58%, însă a crescut numărul de furturi, cu aproape 8%. De asemenea, s-a înregistrat o scădere a infracţiunilor de ultraj contra poliţiştilor, cu 8,59%.

De altfel, principalele riscuri identificate de poliţişti sunt creşterea criminalităţii stradale în mediul urban şi a numărului de furturi în mediul rural, pe fondul dificultăţilor economice, care au dus şi la o evoluţei pozitivă a numărului de fapte de violenţă în familie.

În privinţa combaterii infracţionalităţii organizate, în cursul anului trecut au fost destructurate 286 de grupări organizate, cu peste 16% mai multe decât în 2009. Totodată, au fost trimise în judecată peste 2.100 de persoane. De altfel, anchetatorii au confiscat 1.706 cărţi de credit false, 484,89 kg de droguri, peste 1,8 milioane de euro, aproximativ 2,3 milioane de dolari, dar şi peste 88 kg de aur şi 933 de milioane de lei.

Mai mult, potrivit datelor prezentate miercuri, infracţiunile de mare violenţă au cunoscut o scădere de 3% în 2010, iar statisticile arată că peste un sfert dintre omorurile înregistrate au fost comise în mediu intrafamilial, iar peste 80% din totalul omorurilor au fost spontane.

Pe de altă parte, numărul de furturi înregistrate anul trecut a crescut, înregistrându-se pe de altă parte o scădere a numărului de tâlhării, ca şi a faptelor de înşelăciune şi distrugere. De altfel, s-au înregistrat scăderi semnificative a infracţiunilor din unităţi de învăţământ şi din zona lor, iar numărul de furturi din bănci, firme sau oficii poştale a scăzut în 2010. S-a înregistrat o creştere considerabilă a bunurilor mobile redate patrimoniului cultural naţional, adică peste 17.000 de obiecte.

În ceea ce priveşte infracţiunile stradale, acestea au cunoscut un trend ascendent, cea mai mare creştere fiind în privinţa furtului de componente auto, adică aproape 80%.

În ceea ce priveşte infracţiunile comise cu arme de foc, statisticile arată că acestea continuă să înregistreze valori reduse, iar trendul este descendent. În plus, la nivel naţional, există aproape 150.000 de deţinători legali de arme.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro