Mergi la conţinutul principal

NATIONAL: Normele metodologice de acordare a voucherelor de vacanţă, publicate în Monitorul Oficial

Voucherele de vacanţă reprezintă bonuri de valoare, emise de unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor Publice, care sunt acordate persoanelor angajate prin încheierea unui contract individual de muncă şi pot fi folosite doar în turismul românesc. Voucherele pot fi acordate fie pe suport hârtie, fie pe suport electronic, decizie ce va putea fi luată de către angajatori.
"Beneficiarii au dreptul să îşi aleagă unitatea de la care achiziţionează servicii turistice, însă numai dintre cele afiliate care deţin licenţa de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Naţională pentru Turism. Pe site-ul acestei instituţii va fi postată lista unităţilor turistice autorizate. Beneficiarii pot utiliza voucherele de vacanţă pe baza actului de identitate. Este interzisă comercializarea voucherelor de vacanţă în schimbul unor sume de bani şi/sau altor bunuri/servicii", se precizează în actul normativ.
Valoarea voucherelor de vacanţă nu poate depăşi, într-un an calendaristic, contravaloarea a şase salarii minime brute, voucherele având o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hârtie, respectiv de la data alimentarii pentru cele emise pe suport electronic.
Dacă salariatul nu utilizează voucherele de vacanţă pe suport hârtie în termenul de un an, acesta este obligat să le înapoieze angajatorului. În cazul voucherelor de vacanţă alimentate pe suport electronic, unitatea emitentă va fi cea care va restitui valorile nominale către angajator.
Pentru unităţile din domeniul bugetar, voucherele de vacanţă se acordă în limita sumelor prevăzute distinct cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, iar pentru mediul privat sumele destinate acoperii nominale a voucherelor de vacanţă vor fi cuprinse în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate, într-o poziţie distinctă de cheltuieli, denumită "Vouchere de vacanţă".
Comenzile de achiziţie de vouchere de vacanţă trebuie transmise unităţilor emitente de către angajatori şi vor cuprinde informaţii ca numele şi prenumele beneficiarilor cărora li se acorda voucherele, codul numeric personal al fiecărui beneficiar, numărul voucherelor de vacanţă pentru fiecare beneficiar (în cazul voucherelor pe suport hartie), valoarea nominală a voucherului de vacanţă, în cazul celor emise pe suport hartie, şi valoarea nominală totală a voucherelor de vacanţă acordate fiecărui beneficiar, pentru cele pe suporturi electronice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro