Un muzeu roman, amenajat cu o finanţare europeană în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, care conţine o parte din Principia, clădirea comandamentului castrului Apulum, poate fi vizitat începând din acest weekend la Alba Iulia, ghizii fiind costumaţi în soldaţi romani.
Noul muzeu Principia a fost amenajat în Cetatea Alba Carolina, între Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, pe locul unde în ultimii ani au fost descoperite fragmente importante din castrul roman Apulum.
Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că Muzeul Principia cuprinde o porţiune din fosta clădire a comandamentului castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina, precum şi alte vestigii din castru, descoperite în timp de arheologi.
Inel a explicat că Principia era cea mai impunătoare clădire din castrul roman, având aproximativ 60 de metri lăţime şi 80 de metri lungime.
Potrivit acestuia, în noul muzeu vizitatorii vor putea vedea, printre altele, camera de tezaur în care erau depozitate finanţele legiunii, zona în care erau birourile ofiţerilor, dar şi o instalaţie de încălzire romană, denumită hipocaust. De asemenea, în interiorul muzeului vor putea fi văzute stindardele şi însemnele legiunii romane, dar şi statuile împăraţilor Hadrian şi Traian, cel de-al doilea cunoscut ca şi cuceritor al Daciei.
Muzeul are şi o curte în care sunt expuse alte vestigii romane descoperite în timp de arheologii care au cercetat situl castrului roman Apulum.
Muzeul Principia a fost amenajat printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, derulat de Primăria Alba Iulia.
Muzeul Principia poate fi vizitat din acest weekend, când a fost deschis oficial, taxa de intrare fiind de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copiii de peste 6 ani şi adolescenţi.
Programul muzeului va fi de luni până duminică, între orele 09.00 şi 21.00, iar vizitatorii sunt conduşi de ghizi costumaţi în uniforme militare romane.
Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată una dintre cele mai importante şi mai bine conservate fortificaţii bastionare de tip Vauban din Europa.
Cetatea este ridicată pe locul în care a existat o fortificaţie medievală, care la rândul său fusese construită peste castrul Legiunii a XIII-a Gemina.
Oraşul Alba Iulia purta în perioada romană numele Apulum şi era un important centru atât militar, cât şi comercial.