"Cu privire la activitatea poliţiei din Deta, pe care am verificat-o în perioada 25-29 iulie împreună cu o echipă de la Direcţia de Control Intern din cadul Poliţiei Române, pot comunica faptul că au fost constatate multe neajunsuri. Aceste neajunsuri vor face obiectul unei cercetări prealabile extinse cu privire la 10 lucrători de la Deta, trei ofiţeri şi şapte agenţi, pentu că din verificările făcute până acum am constat că nu şi-au îndeplinit o parte importantă a sarcinilor de serviciu pe care le aveau", a susţinut Liviu Popa.
Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, a declarat luni că, în urma anchetei demarate în urma incidentului din noaptea de 23 spre 24 iulie de la Deta, nu s-au reţinut abateri disciplinare ale poliţiştilor care au intervenit şi că aceştia au acţionat conform procedurilor.
"Referitor la intervenţia poliţiştilor din noaptea de 23 spre 24 iulie, din probele administrate s-a stabilit ca poliţiştii au acţionat conform procedurilor pe care le noi le avem în acest tip de evenimente. Nu s-au putut reţine abateri disciplinare în sarcina lor", a spus Liviu Popa, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit şefului Poliţiei Române, probele pe care le-au avut apropiaţii din partea celor agresaţi în incident au fost "foarte uşor demontate". " Nu erau probe care să atragă vinovăţia disciplinară a vreunui poliţist", a precizat Liviu Popa.
Evaluarea efectuată de specialişti din cadrul Direcţiei Control Intern din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) la Poliţia Deta a fost finalizată vinerea trecută, informează Poliţia Română.
Echipa de control a verificat modul de intervenţie a poliţiştilor la evenimentul din noaptea de 23 spre 24 iulie, precum şi activitatea desfăşurată în primul semestru al anului 2011, comparativ cu perioada similară a anului 2010.
Procurorii îi acuză pe Călin Roman, Radu Gherghel, Daniel Vasile Bîrzan şi Valentin Radu Strîmtu de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi mai multe infracţiuni de lovire iar Bogdan Daniel Roman, fiul cel mare al primarului din Deta, Bogdan Daniel Roman, este cercetat pentru port fără drept al cuţitului în locuri publice, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi mai multe infracţiuni de lovire.
Din probele strânse de anchetatori a reieşit că, în noaptea de 23 spre 24 iulie, pe fondul unor relaţii tensionate mai vechi, între între cei cinci şi alte persoane aflate în faţa Localului "Tabu" din oraşul Deta şi un alt grup de persoane din care făceau parte şi cele patru părţi vătămate a avut loc un schimb de replici care a degenerat în violenţă.
Procurorii au stabilit că, la un moment dat, Bogdan Roman s-a înarmat cu un obiect tăietor-înţepător (sabie sau cuţit) cu care a lovit părţile vătămate, provocându-le leziuni la nivelul capului, umerilor, braţelor, corpului. De altfel, ceilalţi patru au lovit părţile vătămate cu pumnii şi picioarele.
"Situaţia conflictuală ivită a produs panică în rândul persoanelor prezente la faţa locului, având în vedere intensitatea actelor de agresiune, obiectele folosite la comiterea acestora, numărul mare al persoanelor implicate, context în care cauza a fost puternic mediatizată", se arată în comunicatul remis luni de Parchetul General.