Un număr de 33 de persoane, angajate ale unor firme din Cluj-Napoca, sunt cercetate pentru evaziune fiscală după ce au cumpărat maşini second-hand din Uniunea Europeană şi le-au vândut în România fără înregistrarea tranzacţiilor în contabilitate, prejudiciul fiind de peste 45 de milioane de lei.
Potrivit unui comunicat trimis, miercuri, de Poliţia Judeţeană Cluj, 33 de persoane sunt urmărite penal, fiind bănuite că au prejudiciat statul român după ce au cumpărat maşini second-hand din ţări ale Uniunii Europene, apoi le-au vândut în România, fără să declare tranzacţia, cercetările făcând parte dintr-o anchetă mai amplă începută de poliţiştii clujeni în urmă cu câteva luni, în urma unor percheziţii în judeţele Cluj, Alba şi Prahova, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Din investigaţii a reieşit că cei în cauză, în calitate de reprezentanţi a 14 agenţi economici din Cluj-Napoca, în perioada 2012-2014, nu ar fi evidenţiat în contabilitate achiziţii intracomunitare de autoturisme second-hand, pe care le-ar fi comercializat pe teritoriul României. Neînregistrarea tranzacţiilor s-ar fi efectuat în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului prin nevirarea TVA-ului şi a impozitului pe profit a fost estimat la 45.125.000 de lei", se arată în comunicatul Poliţiei Cluj.
Potrivit sursei citate, pentru a încerca recuperarea prejudiciului, oamenii legii au dispus sechestru asigurator pe bunuri ale firmelor implicate în acest caz, în valoare de peste trei milioane de lei.
Cercetările continuă faţă de cele 33 de persoane, cu vârste cuprinse între 22 şi 45 de ani, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Cluj, se mai arată în comunicatul citat.
În luna noiembrie 2014, peste 200 de poliţişti au făcut 47 de percheziţii la adrese din judeţele Cluj, Alba şi Prahova, într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 10 milioane de euro, fiind vizate persoane care au achiziţionat maşini second-hand din spaţiul intracomunitar, fără să plătească TVA.