Cererea de ridicare a restricţiilor de circulaţie instituite în localităţile Siliştea şi Pungeşti din judeţul Vaslui, în urma protestelor faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist în zonă, a fost respinsă, joi, de Judecătoria Vaslui, după ce instanţa rămăsese în pronunţare cu o zi în urmă.
Cererea de ridicare a interdicţiei de circulaţie în Siliştea şi Pungeşti formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistraţii Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată, urmând ca instanţa să dea în maximum 48 de ore şi motivarea sentineţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Un reprezentant al protestatarilor din Pungeşti a solicitat în instanţă emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care să fie ridicată restricţia de circulaţie în localităţile Siliştea şi Pungeşti, impusă de Poliţie în urma manifestaţiilor din ultima perioadă.
"Prin această plângere am solicitat retragerea imediată a trupelor de jandarmi deoarece am constatat că îngrădesc dreptul la libera circulaţie şi dreptul la proprietate al localnicilor din Siliştea. În acest sens am depus la dosar şi o constatare făcută împreună cu un executor judecătoresc. Am constatat că este îngrădit dreptul cetăţenilor la liberă circulaţie", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Simone Lucie Nicolescot, persoana care a depus plângerea în instanţă.
Magistraţii Judecătoriei Vaslui au luat în discuţie, miercuri, această solicitare, în prezenţa mai multor persoane din rândul protestatarilor de la Pungeşti, din sală lipsind însă reprezentanţii Jandarmeriei, cei care pun în aplicare decizia Poliţiei, de restricţionare a traficului pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti.
Reprezentantul protestatarilor a solicitat magistraţilor să judece cererea în lipsa Jandarmeriei, instanţa menţionând însă că este necesară şi citarea Jandarmeriei, pe principiul "egalităţii de arme" şi lăsând în pronunţare decizia.
Aproape 400 de persoane au protestat, sâmbătă, pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.
În urma acestor incidente, Poliţia Vaslui a constituit o "zonă specială de siguranţă" în localităţile Siliştea şi Pungeşti, unde Chevron deţine un perimetru de 20.000 de metri pătraţi în vederea explorării gazelor de şist, iar numărul forţelor de ordine a fost suplimentat considerabil.
Astfel, printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.
De asemenea, Jandarmeria şi Poliţia au instituit filtre pe drumul judeţean Vaslui - Gârceni, la Siliştea şi la Pungeşti, iar orice persoană care trece prin zonă este legitimată şi notată în carneţele de către forţele de ordine.
Totodată, jandarmii nu permit oprirea maşinilor sau a persoanelor care merg pe jos în dreptul perimetrului deţinut de Chevron.
Incidente între jandarmi şi localnicii din Pungeşti au avut loc şi în 2 decembrie, când Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti. Mai mulţi protestatari au acuzat atunci că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.