Dintre cei 170 de protestatari duşi la poliţie, aproape 140 au fost amprentaţi şi fotografiaţi, iar circa 100 au fost amendaţi.
De asemenea, în urma verificărilor au fost deschise 18 dosare penale, în care se fac cercetări pentru diferite infracţiuni, cele mai multe de port ilegal de armă albă.
Astfel, asupra unora dintre protestatarii conduşi la secţiile de poliţie au fost găsite obiecte cum ar fi petarde, cuţite, bastoane telescopice, lanţuri, dar şi un pistol cu bile sau marijuana, în cazul unora dintre suspecţi.
Strategia forţelor de ordine care au asigurat, luni seara, ordinea publică la protestul din Piaţa Universităţii din Capitală s-a schimbat faţă de duminică, 15 ianuarie, când au fost înregistrate violenţe. Astfel, la intrările în piaţă au fost organizate filtre de jandarmi, care îi percheziţionau pe cei care se încadrau în profilul protestatarului violent, iar cei asupra cărora erau găsite obiecte interzise erau duşi la secţiile de poliţie. Forţele de ordine au beneficiat de aportul ofiţerilor DGIPI, care au furnizat informaţii jandarmilor.
Protestul de luni, din Piaţa Universităţii din Bucureşti, s-a încheiat după miezul nopţii, în timpul manifestaţiilor nefiind înregistrate incidente majore.
Mai mult de 1.000 de oameni au protestat, luni, în Piaţa Universităţii din Capitală, aceştia fiind masaţi atât pe platoul din faţa Teatrulio Naţional, cât şi în zona fântânii de la Universitate şi flancaţi de jandarmi. Oamenii au avut pancarte cu mesaje anti-Băsescu şi anti-Guvern, cerând demisia şefului statului, a membrilor Executivului sau organizarea de alegeri anticipate. Protestul a durat circa zece ore, primii oameni strângându-se în centrul Bucureştiului încă de la ora 14.00.
De asemenea, medicii de la Ambulanţă şi pompierii SMURD au intervenit în mai multe rânduri, pentru a acorda îngrijiri medicale protestatarilor care au acuzat stări de rău.
Tot luni seara, pe o străda din zona centrală a Capitalei, din apropiere de Universitate, o maşină a ars complet, însă deocamdată nu s-a stabilit vreo legătură între incendierea autoturismului şi protest.
Duminică, 15 ianuarie, protestele din Piaţa Universităţii au degenerat în acte de violenţă, soldate cu rănirea a zeci de persoane, printre care şi jandarmi. O parte a protestatarilor au atacat forţele de ordine cu pietre şi au produs pagube pe şase kilometri liniari ai oraşului, de la Piaţa Universităţii până în zona Parcului Tineretului.
În Piaţa Unirii au fost vandalizate numeroase magazine şi sedii de bănci, din care manifestanţii au furat diverse obiecte. Cel mai afectat a fost un magazin de telefonie mobilă, a cărui vitrină a fost spartă şi din care s-au furat mai multe telefoane şi echipamente de telefonie. De asemenea, au fost incendiate mai multe tonete de ziare, panouri publicitare şi chiar o maşină, folosită pe post de baricadă de către manifestanţi. Au fost distruse, de asemenea, mai multe piese de mobilier stradal.
Jandarmii au dus la secţiile de poliţie, pentru identificare, aproape 300 de persoane ridicate din zona centrală a Capitalei, în timpul protestului de duminică seară. Aproape 250 au fost amendaţi, peste 30 sunt cercetaţi penal, iar unul dintre protestatarii suspectaţi că au provocat distrugeri a fost arestat pentru 29 de zile.