Mergi la conţinutul principal

NASA a găsit dovezi ale prezenţei apei pe Marte

Agenţia aerospaţială americană, NASA, a anunţat că are probe ce par să confirme prezenţa apei în stare lichidă pe Marte, descoperire care revoluţionează înţelegerea Planetei Roşii, transmite agerpes.ro.
„Este un progres semnificativ care pare a confirma că apă sub forma unor pârâuri sărate curge în prezent pe suprafaţa planetei Marte", a declarat John Grunsfeld, administrator asociat al Direcţiei de Misiuni Ştiinţifice a NASA, la o conferinţă de presă organizată după publicarea acestei descoperiri în revista britanică Nature Geoscience.

Marte se asemăna cu Pământul

Această ultimă descoperire, realizată pe baza imaginilor furnizate de observaţiile unui aparat orbital al NASA cu ajutorul unui spectrometru, „susţine ferm ipoteza" prezenţei apei în stare lichidă în zilele noastre pe Marte, arată cercetătorii francezi şi americani.
„Marte nu este planeta aridă şi uscată care credeam că este", a spus şi Jim Green, director în cadrul NASA.
Într-un trecut îndepărtat, Marte se asemăna cu Pământul, având lacuri şi râuri care au săpat văi, precum şi un ocean vast, a adăugat el. „Astăzi revoluţionăm înţelegerea noastră asupra acestei planete", a apreciat omul de ştiinţă. „Aparatele noastre orbitale (din jurul lui Marte) descoperă multă umiditate în atmosferă" şi au stabilit că solul marţian este mult mai umed decât se anticipase, a precizat el.

Cursuri de apă sărată

Oamenii de ştiinţă au emis de multă vreme ipoteza că urmele sezoniere de curgere pe terenuri în pantă pot fi formate de ape sărate, soluţii saturate în sare care nu se pot forma în absenţa apei. Liniile observate prima oară acum circa patru ani, care pot avea câteva sute de metri lungime şi cinci metri lăţime, apar numai în timpul sezoanelor calde, se lungesc şi apoi dispar când temperaturile scad. Cercetătorii nu au putut susţine până acum ipoteza că aceste urme sezoniere ar rezulta din curgerea apei sub formă de saramură.
„Explorarea noastră pe Marte a fost mereu călăuzită de depistarea apei, în căutarea vieţii în Univers, şi de acum avem indiciile ştiinţifice convingătoare care validează ceea ce bănuiam", a adăugat John Grunsfeld, fost astronaut.
Dungile de culoare închisă care apar pe suprafaţa planetei Marte ar putea fi cursuri de apă sărată, soluţie apoasă saturată în sare, arată noi date care susţin teza existenţei de apă în stare lichidă pe planeta roşie, condiţie prealabilă vieţii. Autorii studiului declară că au găsit în acele urme semne ale prezenţei unor săruri minerale „hidratate", care necesită apă pentru a se forma. „Aceste rezultate susţin ferm ipoteza că aceste linii conţin apă în stare lichidă în timpul sezoanelor calde de pe Marte şi aceasta în zilele noastre", afirmă studiul.

În timpul sezoanelor calde

Astrofizicienii au emis de multă vreme ipoteza că aceste urme care apar sezonier pot fi formate de curgeri de apă sărată pe planeta roşie. Liniile, care pot avea câteva sute de metri lungime şi cinci metri lăţime, apar pe pante de pe Marte în timpul sezoanelor calde, se lungesc şi apoi dispar când temperaturile scad. Însă imaginile furnizate de Mars Reconnaissance Orbiter nu sunt suficient de precise pentru a furniza detalii, pixelii din acestea fiind mai mari decât lăţimea urmelor.
Oamenii de ştiinţă anunţaseră în luna aprilie, tot în Nature Geoscience, că pe suprafaţa planetei Marte se găseau şi percloraţi de calciu. Percloratul, tip de sare identic cu cel menţionat astăzi, este foarte absorbant şi coboară punctul de îngheţare a apei, astfel încât aceasta rămâne lichidă la temperaturi mai reci.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro