Nae Ionescu şi nevoia de dedemonizare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Nae Ionescu şi nevoia de dedemonizare

Nae Ionescu, personalitate importantă a culturii române, născut şi crescut la Brăila, a fost sărbătorit la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" cu o dublă lansare de carte, moderată de directorul instituţiei, Dragoş Neagu. Este vorba de o carte de dragoste, "A ta de tot, al tău de tot", care cuprinde file de corespondenţă dintre Nae Ionescu şi Elena Margareta Ionescu, şi "Jurnal cu şi fără Nae Ionescu", scris de Elena Margareta Ionescu, apărute la editura "Vremea", în colecţia "Fapte, Idei, Documente". Silvia Colfescu, reprezentanta editurii, a explicat că prin publicarea celor două volume s-a urmărit readucerea personalităţii lui Nae Ionescu în atenţie, pentru că acesta se află, pe nedrept, într-un con de umbră, iar tinerii în special trebuie să afle cine a fost Nae Ionescu. "Avem nevoie ca personalitatea lui Nae Ionescu să fie valorizată şi nu ascunsă sub covor şi de aceea am decis publicarea acestor cărţi în care se dezvăluie o altă latură a personalităţii lui Nae Ionescu. Este o adevărată minune că s-a păstrat jurnalul acesta, pentru că Elena Margareta Ionescu şi-a ars la un moment dat toate jurnalele", a explicat Silvia Colfescu importanţa cărţii. Profesorul Valentin Popa a subliniat că este interesant şi profilul de personalitate al soţiei, inteligentă, cultă, care a studiat la aceeaşi facultate cu Nae Ionescu, dar care s-a dedicat vieţii casnice. "Relaţia dintre Nae Ionescu şi soţia sa a fost una foarte puternică, plină de sensibilitate şi de romantism, dar care s-a degradat în timp. Nici acum nu ştim de ce şi, cel mai probabil, nu se va desluşi niciodată din ce cauză. Nu putem decât să intuim că farmecul personalităţii lui Nae Ionescu, care magnetiza auditoriul, a avut un rol", a spus profesorul Valentin Popa. În alocuţiunea sa profesorul Popa a mai amintit numele femeilor pe care le-a iubit Nae Ionescu şi care, în mod ciudat, îl vedeau ca pe un diavol, probabil din cauza magnetismului său.

Nae Ionescu - o personalitate formidabilă, pe care abia acum Brăila încearcă să şi-o asume în istoria ei culturală

Scriitoarea Doina Jela a apreciat că Nae Ionescu a fost o personalitate plină şi consistentă pe toate planurile şi l-a comparat cu Mihai Eminescu, dar a expus şi ideea soţiei referitoare la Nae Ionescu. "Ea îl considera un om slab în faţa ambiţiilor lui. A fost un om sărac şi toate iubitele lui au fost bogate, celebre, nobile. Aspira mereu la mai mult. Eu nu cred în demonismul lui, ci în vocaţia lui care a fost alta decât aceea de a se dedica unui cămin. A fost o personalitate creatoare cu centrul de greutate în altă parte decât căsnicia. Cred că noi suntem datori să-l dedemonizăm pe Nae Ionescu, un om excepţional în vocaţia sa de profesor", crede Doina Jela. Profesorul Viorel Mortu a vorbit apoi despre întruchiparea lui Nae Ionescu drept diavol în una dintre picturile din Biserica Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române şi despre spiritul jertfelnic al filosofului, care a preferat să se consume în pregătirea unei generaţii. "Este o personalitate formidabilă, pe care abia acum Brăila încearcă să şi-o asume în istoria ei culturală. Din jurnalul soţiei sale am putut observa că ea a avut 10 ani de armonie cu soţul său, 10 ani de despărţire şi 30 de ani de viaţă fără Nae. Interesant este că elementele din carte pot recompune atmosfera acelor ani. Jurnalul este de fapt romanul suferinţei unei femei care trăieşte în umbra unui bărbat şi care îşi suportă cu demnitate destinul", a concluzionat profesorul Viorel Mortu. La finalul evenimentului, Miruna Lepuş, reprezentantă a editurii Vremea, a punctat faptul că acesta a fost singurul eveniment dedicat lui Nae Ionescu în acest an organizat de o instituţie publică şi că din aceste cărţi cercetătorii pot afla şi cum muncea, cum îşi pregătea lucrările, cum a apărut trăirismul, şi că astfel se completează informaţiile din zona profesională.
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro