Mergi la conţinutul principal

NAŢIONAL. Proiectul scăderii CAS a trecut prin Senat ca prin brânză: nicio modificare din cele solicitate de Preşedinţie. Proiectele amnistierii fiscale mai aşteaptă

Senatorii au aprobat luni proiectul legii pentru scăderea CAS cu 96 de voturi, 2 abţineri şi un vot contra. Proiectul merge la Camera Deputaţilor. Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a prezentat în faţa senatorilor potenţialele surse de venit care ar putea acoperi "gaura" produsă în buget de scăderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. Ioana Petrescu a spus că banii rămaşi la companii se vor întoarce în buget fie în urma investiţiilor, fie în urma unor noi angajări. În plus, scăderea evaziunii fiscale cu minim 25% (considerată un scenariu pesimist) ar anula efectele negative ale scăderii CAS, a mai spus Petrescu, citată de Hotnews.ro.

În replică la discursul Ioanei Petrescu, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a depus în faţa ministrului o coroană mortuară în memoria economiei româneşti.

Ioana Petrescu a spus în discursul său că "la nivel macro, reducerea poate duce la creşterea PIB cu 0,1-0,2%, iar sumele suplimentare rămase la agenţii economici vor merge la investiţii şi angajări. Dacă presupunem că jumătate din banii economisiţi merg la investiţii, se recuperează 1,3 mld lei din potenţiala pierdere la buget. Dacă celelalte 50% merg spre noi angajări, se recuperează alţi 1,3 mld lei".

"Prin această măsură se reduce evaziunea fiscală. Noi la Ministerul Finanţelor am realizat mai multe scenarii. Scenariul pesimist este că se reduce evaziunea fiscală în zona pieţei muncii cu numai 25%, atunci golul de venituri la buget va fi acoperit fără măsuri suplimentare", a mai spus Ioana Petrescu.

Amnistia fiscală pentru mii de mămici şi pensionari n-a mai fost votată

Sesiunea extraordinară a Senatului a fost suspendată, luni, din lipsă de cvorum după ce o parte a parlamentarilor PNL şi PDL au decis să părăsească lucrările, astfel că proiectele Guvernului privind amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor nu au mai putut fi votate.

"(Am părăsit sala) dintr-un motiv foarte simplu, când am încercat să luăm cuvântul ni s-a refuzat, deşi e împotriva Regulamentului. Au vrut oamenii să spună de ce au votat, să-şi motiveze votul şi li s-a refuzat, deşi Regulamentul permite acest lucru. Nu se poate să pui pumnul în gură unor parlamentari într-o sesiune parlamentară convocată în plen (...) A fost o revoltă spontană a oamenilor când au văzut o încălcare de Regulament flagrantă pe care o face preşedintele de şedinţă", a explicat vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu gestul senatorilor ACL.

Proiectele respective urmează să fie discutate peste o săptămână, când Parlamentul se va reuni în sesiune ordinară.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro